Bułeczki cynamonowe z jabłkami
Składniki:
Ciasto
1/2 kostki masła
2 szkl. mleka
1/2 szkl. cukru
1 1/2 opak. suszonych drożdży
4 1/2 szkl. mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
Nadzienie
1/4 kostki masła
1/2 szkl. brązowego cukru
2-3 łyżeczki cynamonu
1 tabliczka gorzkiej czekolady
3-4 jabłka
Przygotowanie:
Masło roztopić, mleko lekko podgrzać. Do mleka dodać cukier i drożdże, wymieszać, odstawić na kilka minut. Po chwili dodać 4 szkl. mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 1-2 godziny. Przygotować nadzienie gdy ciasto już prawie wyrosło - wymieszać roztopione masło, brązowy cukier, cynamon, posiekaną czekoladę i starte na grubych oczkach tarki jabłka. Do wyrośniętego ciasta dodać pozostałe 1/2 szklanki mąki, proszek, sodę i sól. Jeszcze raz wymieszać i zagnieść.
Ciasto podzielić na pół. Obficie podsypać mąką blat i ciasto z wierzchu, i rozwałkować połowę ciasta na duży prostokąt tak cienko jak się da (ok.0,5-1 cm). Rozsmarować połowę nadzienia na cieście i zwinąć dłuższym bokiem w ciasny rulon. Pokroić na 12 kawałków i ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym lub na blaszce. Powtórzyć to samo z resztą ciasta i nadzienia, ułożyć w drugim naczyniu. Piec w 175 st. C na złoto, ok. 20-25 min.
Korzenne kakao
Składniki:
2 torebki dowolnej herbaty (np. chai, miętowej, earl grey)
1/2 l mleka
1 laska cynamonu
3-4 goździki
1/4 łyżeczki kardamonu lub kilka wyłuskanych nasion
1 mały kawałek imbiru
1 pomarańcza
4-5 łyżek kakao
Cukier lub miód do smaku
Gorąca woda
Przygotowanie:
W 1/2 szklanki wrzącej wody zaparzyć herbatę z dwóch torebek. W 1/4 szklanki gorącej wody rozprowadzić kakao z 2 łyżkami cukru. W garnku podgrzewać powoli mleko z cynamonem, goździkami, kardamonem, imbirem i skórką z pomarańczy. Dodać zaparzoną herbatę i wymieszane kakao. Mieszać przez chwilę, dosłodzić do smaku, nalać do filiżanek.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN