Kuchnia cynamonowa Kasi Bukowskiej

W kuchni Dzień Dobry TVN rządził dziś cynamon i blogerka kulinarna Kasia Bukowska. Zobaczcie, jak zrobić idealne bułeczki i rozgrzewające kakao.

Bułeczki cynamonowe z jabłkami

Składniki:

Ciasto

1/2 kostki masła

2 szkl. mleka

1/2 szkl. cukru

1 1/2 opak. suszonych drożdży

4 1/2 szkl. mąki

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki soli

Nadzienie

1/4 kostki masła

1/2 szkl. brązowego cukru

2-3 łyżeczki cynamonu

1 tabliczka gorzkiej czekolady

3-4 jabłka

Przygotowanie:

Masło roztopić, mleko lekko podgrzać. Do mleka dodać cukier i drożdże, wymieszać, odstawić na kilka minut. Po chwili dodać 4 szkl. mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 1-2 godziny. Przygotować nadzienie gdy ciasto już prawie wyrosło - wymieszać roztopione masło, brązowy cukier, cynamon, posiekaną czekoladę i starte na grubych oczkach tarki jabłka. Do wyrośniętego ciasta dodać pozostałe 1/2 szklanki mąki, proszek, sodę i sól. Jeszcze raz wymieszać i zagnieść.

Ciasto podzielić na pół. Obficie podsypać mąką blat i ciasto z wierzchu, i rozwałkować połowę ciasta na duży prostokąt tak cienko jak się da (ok.0,5-1 cm). Rozsmarować połowę nadzienia na cieście i zwinąć dłuższym bokiem w ciasny rulon. Pokroić na 12 kawałków i ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym lub na blaszce. Powtórzyć to samo z resztą ciasta i nadzienia, ułożyć w drugim naczyniu. Piec w 175 st. C na złoto, ok. 20-25 min.

Korzenne kakao

Składniki:

2 torebki dowolnej herbaty (np. chai, miętowej, earl grey)

1/2 l mleka

1 laska cynamonu

3-4 goździki

1/4 łyżeczki kardamonu lub kilka wyłuskanych nasion

1 mały kawałek imbiru

1 pomarańcza

4-5 łyżek kakao

Cukier lub miód do smaku

Gorąca woda

Przygotowanie:

W 1/2 szklanki wrzącej wody zaparzyć herbatę z dwóch torebek. W 1/4 szklanki gorącej wody rozprowadzić kakao z 2 łyżkami cukru. W garnku podgrzewać powoli mleko z cynamonem, goździkami, kardamonem, imbirem i skórką z pomarańczy. Dodać zaparzoną herbatę i wymieszane kakao. Mieszać przez chwilę, dosłodzić do smaku, nalać do filiżanek.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości