Kakao ceremonialne zamiast kawy? Modna wersja napoju z dzieciństwa

Kakao zamiast kawy? Spróbuj ceremonialnej wersji ulubionego napoju z dzieciństwa
Kakao zamiast kawy? Spróbuj ceremonialnej wersji ulubionego napoju z dzieciństwa
Źródło: Getty Images

Słysząc słowo "kakao", wielu z nas wyobraża sobie słodki napój z dzieciństwa. Jak się jednak okazuje, jego inne wydanie jest bogate w wartości odżywcze i w niczym nie przypomina wspomnianej wersji. Sprawdź, czym charakteryzuje się kakao ceremonialne oraz dlaczego może stać się zdrowszą alternatywą dla kawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo.

ceremonia kakao
Ceremonia kakao – na czym polega ten rytuał?
Źródło: Dzień Dobry TVN

Kakao ceremonialne - skąd się wywodzi?

Prawdziwe kakao różni się od słodkiego napoju, którym częstowały nas w dzieciństwie babcie. Tego typu mieszanki składają się głównie z cukru (nawet w 80 proc.) oraz emulgatorów i sztucznych aromatów. Co więcej, intensywna obróbka termiczna i odtłuszczanie sprawiają, że takie napoje zawierają znacznie mniej antyoksydantów i minerałów. Chcąc znaleźć w kakao cenne właściwości, najlepiej sięgnąć więc po kakao "speciality", znane również jako ceremonialne, które wywodzi się z tradycji cywilizacji prekolumbijskich.

Majowie i Aztekowie uważali kakaowiec za świętą roślinę - odgrywał on kluczową rolę w rytuałach narodzin, śmierci, odrodzenia czy ceremoniach zaślubin. Wierzono, że pomaga połączyć się z boskimi siłami i przodkami, uzdrawia, a także wspomaga płodność. Do przygotowania gęstej, aromatycznej mieszanki używano wówczas wyłącznie surowych, nieprażonych ziaren, które fermentowano i suszono na słońcu, co pozwalało zachować ich wartości odżywcze. Tradycja ta kultywowana jest również współcześnie. Tego rodzaju rytuały odbywają się np. podczas sesji jogi. Kakao "speciality" wyróżnia się wyższą jakością ziaren i bogatym bukietem smakowym. Ziarna te charakteryzują się dużą złożonością - czuć w nich m.in. nuty owocowe, kwiatowe, ziołowe, orzechowe czy karmelowe.

Dlaczego kakao ceremonialne może zastąpić kawę?

Ponieważ kakao speciality składa się w pełni z masy kakaowej i nie zawiera mleka w proszku, rafinowanego cukru czy sztucznych dodatków, jest znacznie zdrowszym napojem niż popularne, dostępne w sklepach mieszanki. Napój ten dostarcza zdrowych tłuszczów, węglowodanów oraz roślinnego białka. Znajdziemy w nim też cenne minerały, takie jak magnez, potas, wapń, żelazo, miedź, mangan oraz cynk.

Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów, takich jak m.in. flawonoidy, kakao ceremonialne wspomaga neutralizację wolnych rodników, spowalniając procesy starzenia. Regularne spożywanie tego napoju wpływa również na obniżenie poziomu kortyzolu, poprawiając samopoczucie i redukując napięcie. Zawarta w nim teobromina poprawia natomiast koncentrację, nie powodując przy tym nagłych skoków energii czy uczucia rozdrażnienia.

Nic więc dziwnego, że napój ten zyskuje dziś coraz większą popularność - znajdziemy go m.in. w menu niektórych krakowskich i warszawskich kawiarni. Wciąż rosnące zainteresowanie kakao ceremonialnym to także odpowiedź na coraz większą świadomość konsumentów, którzy stawiają przede wszystkim na jakość spożywanych produktów, a co za tym idzie - zawarte w nich wartości odżywcze.

Zobacz także:

Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
podziel się:

Pozostałe wiadomości