Nie ma nic lepszego niż domowe ciasto podane do niedzielnej kawy. Zwłaszcza, gdy jego przygotowanie zajmuje tylko chwilę! Jeśli nie masz czasu na skomplikowane wypieki, a chcesz zachwycić bliskich pysznym deserem, wypróbuj przepisy, które zaprezentował w naszej kuchni Bartek Boratyn.
Kucharz przyrządził szarlotkę z gruszkami i budyniem, sernikobrownie, ciasto "jajko sadzone na szpinaku", a także wytrawną tartę ze szparagami i boczkiem. Przepisy poniżej.
Szarlotka z gruszkami i budyniem
Składniki na ciasto kruche:
- 300 g mąki pszennej,
- 200 g zimnego masła,
- 100 g cukru pudru,
- jajko,
- szczypta soli.
Składniki na farsz:
- kilogram gruszek,
- 80 g cukru,
- łyżeczka cynamonu,
- łyżka masła,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki likieru pomarańczowego lub np. cydru.
Składniki na budyń:
- 350 ml mleka owsianego lub krowiego,
- 80 g cukru,
- 2 żółtka,
- 100 g masła,
- 50 g mąki pszennej,
- 1/2 laski wanilii.
Przygotowanie:
Mąkę połaczyć z cukrem pudrem, szczyptą soli, posiekanym zimnym masłem i jajem. Zagnieść krótko, jedynie do połączenia składników. Kulę z ciasta wstawić na godzinę do lodówki. W tym czasie owoce obrać i drobno posiekać, skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały, a potem dusić je z cukrem, cynamonem i masłem. Po ok. 5 minutach dodać likier i dusić jeszcze przez ok. 4 minuty, aż alkohol odparuje, a owoce zmiękną.
W dużym garnku umieścić mleko, cukier i masło. Czubkiem ostrego noża przeciąć wanilię, wydłubać ziarenka i dodać razem z laską. Podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia masła. W tym czasie do miseczki wbić żółtka, wlać odrobinę ciepłego mleka i roztrzepać widelcem, a potem wlać do garnka. Cały czas mieszać masę energicznie trzepaczką i podgrzewać przez 2-3 minuty. Później wyjąć widelcem kawałki laski wanilii.
W tym czasie do miseczki wsypać mąkę i wlać 50 ml wody. Dodać chochlę gotującego się mleka i mieszać, aby nie powstały grudki. Masę wlać do garnka i cały czas mieszając gotować powoli gęstniejący budyń przez ponad 5 minut. Krem gotować, aż uzyska konsystencję budyniu. Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt, przełożyć do formy na tartę, a potem nakłuć jego wierzch. Potem wstawić do rozgrzanego piekarnika, a następnie podpiec przez 15 minut w 180 stopniach.
Na podpieczony spód wyłożyć owoce, a następnie budyń. Wierzch wyrównać i udekorować plastrem gruszki oraz plastrem jabłka. Na koniec skropić je sokiem z cytryny. Tak przygotowaną szarlotkę wstawić do piekarnika, a potem piec przez 40 minut w 180 stopniach, aż masa się zetnie, a budyń z wierzchu będzie rumiany. Upieczoną szarlotkę oprószyć cukrem pudrem i serwować na ciepło z lodami waniliowymi lub na zimno.
Sernikobrownie
Składniki na ciasto czekoladowe:
- 6 średnich jajek,
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej (250 g),
- 3/4 szklanki drobnego cukru (150 g),
- 6 łyżek kakao,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół szklanki oleju,
- pół szklanki mleka.
Składniki na masę serową:
- 700 g sera mielonego z kubełka,
- budyń śmietankowy w proszku (40 g saszetka),
- 3/4 szklanki drobnego cukru (150 g).
Przygotowanie:
Jajka umieścić w dużej misce razem z cukrem i ubijać mikserem kilka minut na puszysty krem. Cienką strużką wlać olej, miksując w tym samym czasie masę na niskich obrotach. Nie przestając miksować dodać też mleko oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość miksować jeszcze chwilę, tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto kakaowe.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować olejem i wlać ciasto brownie do formy. Do miski wyłożyć 700 gramów sera mielonego z kubełka. Do masy serowej dodać też proszek budyniowy o smaku waniliowym lub śmietankowym. Potem wsypać 3/4 szklanki drobnego cukru i dobrze wymieszać masę serową. Można też zamiast 3/4 szklanki drobnego cukru użyć pół szklanki cukru pudru. Następnie masę serową przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego z wyciętym końcem i wycisnąć wzór kratki na cieście. Można też wyłożyć ser przy pomocy łyżki i zrobić na nim białe kleksy. W ten sposób można uzyskać wzór krówki na cieście.
Formę z ciastem umieścić w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni z grzaniem góra/dół. Najlepiej wybrać środkową półkę i piec ciasto nie dłużej niż 45 minut, by zachowało wilgoć. Po upieczeniu ciasta sernikobrownie lekko uchylić drzwi piekarnika na 10 minut. Po tym czasie można już wyjąć ciasto.
Ciasto "jajko sadzone na szpinaku"
Składniki na biszkopt szpinakowy:
- 5 jajek,
- 3/4 szklanki cukru (150g),
- 150 ml oleju,
- 120 g świeżego szpinaku,
- 260 g mąki pszennej,
- łyżeczka proszku do pieczenia (4g).
Składniki na krem serowy:
- 500 g śmietany kremówki 36%,
- 500 g sera z wiaderka,
- galaretka przezroczysta,
- szklanka wody (250ml),
- 6 łyżek cukru pudru (60g),
- cukier waniliowy (16g).
Dodatkowo:
- ok. 75 ml soku z zalewy z brzoskwiń z puszki,
- 2 puszki brzoskwiń,
- 2 galaretki przezroczyste + 800g wody.
Przygotowanie:
Formę 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 160 stopni, góra-dół. Wymieszać ze sobą mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Szpinak i olej umieścić w pojemniku i zmiksować na gładko blenderem. Następnie białka oddzielić od żółtek. Białka przełożyć do miski i miksować do otrzymania gęstej piany. Stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, i dalej ubijać. Po dodaniu łyżki cukru miksujemy około 2-3 minut i dodajemy wówczas kolejną. Gdy cukier się skończy to zbieramy pianę ze ścianek szpatułką i jeszcze chwilkę miksujemy. Następnie dodajemy po kolei żółtka i chwilkę jeszcze ubijamy. Potem dodać szpinak z olejem i miksować do połączenia. Następnie dodać suche składniki i mieszać już delikatnie szpatułką, tylko do połączenia składników. Ciasto piec przez około 35 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu zostawić je w formie do całkowitego wystudzenia. Następnie z ciasta odkroić wierzchnią część.
KREM SEROWY: Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody i pozostawić do ostygnięcia. Uwaga: Galaretka szybko zacznie tężeć! Śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru i cukru waniliowego. Do drugiej miski wyłożyć ser z wiaderka. Miksować go chwilkę mikserem, a następnie dodać ubitą śmietanę i delikatnie mieszać mikserem na wolnych obrotach. Zebrać szpatułką masę ze ścianek i dokładnie mieszać, aby krem był jednorodny. Kolejno ciurkiem wlewać ostygniętą płynną galaretkę i miksować do połączenia składników. Po dodaniu galaretki masa zacznie szybko tężeć, więc trzeba z nią pracować sprawnie i szybko.
W blaszce 25x35cm ułożyć biszkopt szpinakowy i nasączyć go sokiem z brzoskwiń z puszki. Na biszkopt wylać krem serowy, a potem wyrównać. Ciasto odstawić do lodówki na 1-2 godziny, aby krem zaczął tężeć. 2 galaretki przezroczyste rozpuścić w 800 ml gorącej wody i odstawić do przestudzenia. Wówczas na kremie ułożyć 12 połówek brzoskwiń, a potem zalać tężejącą galaretką. Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin.
Wytrawna tarta ze szparagami i boczkiem
Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 150 g zimnego masła,
- szczypta soli,
- 2 żółtka.
Składniki na nadzienie:
- 250 g wędzonego boczku,
- pęczek szparagów,
- 250 g sera typu feta/sałatkowy,
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki śmietanki 30%,
- 1/2 szklanki mleka,
- łyżka mąki,
- 6 pomidorków koktajlowych.
Przygotowanie:
Zagnieść ciasto kruche z mąki, pokrojonego na kawałeczki zimnego masła i soli (zrobić kruszonkę w melakserze, ręcznie lub na stolnicy, siekając składniki na drobne okruszki), a następnie dodać żółtka i połączyć składniki w jednolite ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na placek, podsypując mąką. Ciastem wyłożyć spód i boki posmarowanej masłem formy na tartę o średnicy 24 cm. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki. Piekarnik nagrzać do 190 stopni, ciasto okryć folią aluminiową, wysypać obciążenie w postaci suchej fasoli lub ryżu (do wielokrotnego wykorzystania) i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut. Zdjąć folię i obciążenie, a potem piec spód jeszcze przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika.
Na patelni wytopić, a następnie lekko zrumienić pokrojony boczek. Zdjąć z patelni, a nadmiar tłuszczu zlać i wykorzystać innym razem. Szparagi opłukać, odłamać twarde końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Twardych końców nie wykorzystamy. Resztę łodyżek pokroić na 3 kawałki. W oddzielnej misce rozmieszać rózgą jajka z dodatkiem śmietanki, mleka, mąki, soli i pieprzu. Na podpieczony spód wyłożyć szparagi, pokrojony w kostkę ser oraz boczek. Zalać masą jajeczną, powciskać połówki pomidorków i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 30 minut na złoty kolor w 180 stopniach.
Zobacz także:
- Szybkie ciasta bez pieczenia. Pomysł na niebanalny deser
- Przepis na ciasto z budyniem - dobry na łatwy deser z owocami, galaretką lub z kokosem
- Ciasto leniwej synowej, czyli prosty przepis na szybki deser
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Bartek Boratyn
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News