Zachwycisz nimi rodzinę w tłusty czwartek i nie tylko. Zrób pyszne faworki Bartka Boratyna [ZOBACZ WIDEO]

Zachwycisz nimi rodzinę w tłusty czwartek i nie tylko. Zrób pyszne faworki Bartka Boratyna
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kruchość i słodycz - czyli faworki
Kruchość i słodycz - czyli faworki
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana

Tłusty czwartek, który zbliża się wielkimi krokami, to dzień wszystkich miłośników słodkości. W tym dniu pałaszujemy nie tylko pączki, ale też chrupiące faworki. Dlatego zaprosiliśmy do kuchni Dzień Dobry TVN Bartka Boratyna, który pokazał krok po kroku, jak przygotować najpyszniejsze faworki. 

Jego przepis na tradycyjne faworki znajdziecie poniżej. Zachęcamy do wypróbowania go w tegoroczny tłusty czwartek.

Faworki - przepis Bartka Boratyna

Składniki:

  • 1100 g mąki pszennej,
  • 20 żółtek,
  • 100 g masła,
  • 40 g cukru pudru,
  • 100 g spirytusu,
  • 240 g śmietany 18%,
  • olej rzepakowy i smalec do smażenia (2 l oleju, 2 kg smalcu).
Faworki Bartka Boratyna
Faworki Bartka Boratyna
Faworki Bartka Boratyna
Źródło: Michał Woźniak/East News

Przygotowanie:

Przed przygotowaniem ciasta, wyjmij z lodówki masło, śmietanę i jajka, aby ogrzały się do temperatury pokojowej. Potem do dużej miski przesiej mąkę pszenną ze szczyptą soli oraz łyżką cukru pudru, a następnie wymieszaj. Do mąki dodaj śmietanę, żółtka jaj oraz masło i spirytus (bądź ocet). Wszystkie składniki w misce połącz w jednolitą masę - mogą powstać grudki, których pozbędziesz się później; póki co ważne, aby powstała zwarta kula. Uformowaną kulę ciasta owiń folią spożywczą i zostaw do odpoczęcia na ok. 30 minut. W międzyczasie oczyść blat.

Gdy ciasto na faworki odpocznie, ponownie zacznij je zagniatać, od czasu do czasu uderzając wałkiem o ciasto. Po co? Zależy nam na tym, aby ciasto miało wtłoczone jak najwięcej powietrza w swoją strukturę. Po kilku minutach zagniatania można rozwałkować ciasto na placek, złożyć je na pół i ponownie rozwałkować. Powtórz czynność kilka razy, np. 3, dzięki czemu wtłoczysz do środka jeszcze więcej powietrza. Jeżeli chcesz przyśpieszyć proces wtłaczania powietrza, możesz zmielić ciasto w maszynce do mielenia lub w mocnym robocie kuchennym z ostrzem. Na koniec ponownie zagnieć ciasto w kulę i podziel ją na 4 części.

Każdą część rozwałkuj najcieniej, jak się uda, i podziel na pasy o szerokości 4–5 cm. Każdy z pasów podziel na krótsze paski o długości mniej więcej równej 7–10 cm. W każdym mniejszym pasie zrób nacięcie podłużne pośrodku, przez które będziesz mógł przewlec jeden z końców ciasta na faworki, robiąc ostateczny kształt wypieku. Zawinięte faworki przykrywaj ściereczką, by nie obsychały. Zawiń wszystkie faworki. W międzyczasie nagrzej olej i smalec w głębokim garnku lub patelni do temperatury ok. 170–180 stopni. Gdy tłuszcz będzie nagrzany, możesz zacząć smażenie faworków. Faworki smaż w rozgrzanym głębokim tłuszczu, partiami, przez ok. 30-60 sekund na każdą stronę. Po usmażeniu przełóż faworki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i obsyp cukrem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości