Jego przepis na tradycyjne faworki znajdziecie poniżej. Zachęcamy do wypróbowania go w tegoroczny tłusty czwartek.
Faworki - przepis Bartka Boratyna
Składniki:
- 1100 g mąki pszennej,
- 20 żółtek,
- 100 g masła,
- 40 g cukru pudru,
- 100 g spirytusu,
- 240 g śmietany 18%,
- olej rzepakowy i smalec do smażenia (2 l oleju, 2 kg smalcu).
Przygotowanie:
Przed przygotowaniem ciasta, wyjmij z lodówki masło, śmietanę i jajka, aby ogrzały się do temperatury pokojowej. Potem do dużej miski przesiej mąkę pszenną ze szczyptą soli oraz łyżką cukru pudru, a następnie wymieszaj. Do mąki dodaj śmietanę, żółtka jaj oraz masło i spirytus (bądź ocet). Wszystkie składniki w misce połącz w jednolitą masę - mogą powstać grudki, których pozbędziesz się później; póki co ważne, aby powstała zwarta kula. Uformowaną kulę ciasta owiń folią spożywczą i zostaw do odpoczęcia na ok. 30 minut. W międzyczasie oczyść blat.
Gdy ciasto na faworki odpocznie, ponownie zacznij je zagniatać, od czasu do czasu uderzając wałkiem o ciasto. Po co? Zależy nam na tym, aby ciasto miało wtłoczone jak najwięcej powietrza w swoją strukturę. Po kilku minutach zagniatania można rozwałkować ciasto na placek, złożyć je na pół i ponownie rozwałkować. Powtórz czynność kilka razy, np. 3, dzięki czemu wtłoczysz do środka jeszcze więcej powietrza. Jeżeli chcesz przyśpieszyć proces wtłaczania powietrza, możesz zmielić ciasto w maszynce do mielenia lub w mocnym robocie kuchennym z ostrzem. Na koniec ponownie zagnieć ciasto w kulę i podziel ją na 4 części.
Każdą część rozwałkuj najcieniej, jak się uda, i podziel na pasy o szerokości 4–5 cm. Każdy z pasów podziel na krótsze paski o długości mniej więcej równej 7–10 cm. W każdym mniejszym pasie zrób nacięcie podłużne pośrodku, przez które będziesz mógł przewlec jeden z końców ciasta na faworki, robiąc ostateczny kształt wypieku. Zawinięte faworki przykrywaj ściereczką, by nie obsychały. Zawiń wszystkie faworki. W międzyczasie nagrzej olej i smalec w głębokim garnku lub patelni do temperatury ok. 170–180 stopni. Gdy tłuszcz będzie nagrzany, możesz zacząć smażenie faworków. Faworki smaż w rozgrzanym głębokim tłuszczu, partiami, przez ok. 30-60 sekund na każdą stronę. Po usmażeniu przełóż faworki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i obsyp cukrem.
Zobacz także:
- Te wypieki królują w karnawale. Przepisy Szymona Czerwińskiego na faworki, oponki i churrosy
- Przepis na faworki Szymona Czerwińskiego, finalisty MasterChefa. Jak je zrobić?
- Przepis na tradycyjne faworki – jak zrobić chrust na różne sposoby?
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Bartek Boratyn
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News