Tłusty czwartek, który zbliża się wielkimi krokami, to dzień wszystkich miłośników słodkości. W tym dniu pałaszujemy nie tylko pączki, ale też chrupiące faworki. Dlatego zaprosiliśmy do kuchni Dzień Dobry TVN Bartka Boratyna, który pokazał krok po kroku, jak przygotować najpyszniejsze faworki.
Jego przepis na tradycyjne faworki znajdziecie poniżej. Zachęcamy do wypróbowania go w tegoroczny tłusty czwartek.
Faworki - przepis Bartka Boratyna
Składniki:
- 1100 g mąki pszennej,
- 20 żółtek,
- 100 g masła,
- 40 g cukru pudru,
- 100 g spirytusu,
- 240 g śmietany 18%,
- olej rzepakowy i smalec do smażenia (2 l oleju, 2 kg smalcu).
Przygotowanie:
Przed przygotowaniem ciasta, wyjmij z lodówki masło, śmietanę i jajka, aby ogrzały się do temperatury pokojowej. Potem do dużej miski przesiej mąkę pszenną ze szczyptą soli oraz łyżką cukru pudru, a następnie wymieszaj. Do mąki dodaj śmietanę, żółtka jaj oraz masło i spirytus (bądź ocet). Wszystkie składniki w misce połącz w jednolitą masę - mogą powstać grudki, których pozbędziesz się później; póki co ważne, aby powstała zwarta kula. Uformowaną kulę ciasta owiń folią spożywczą i zostaw do odpoczęcia na ok. 30 minut. W międzyczasie oczyść blat.
Gdy ciasto na faworki odpocznie, ponownie zacznij je zagniatać, od czasu do czasu uderzając wałkiem o ciasto. Po co? Zależy nam na tym, aby ciasto miało wtłoczone jak najwięcej powietrza w swoją strukturę. Po kilku minutach zagniatania można rozwałkować ciasto na placek, złożyć je na pół i ponownie rozwałkować. Powtórz czynność kilka razy, np. 3, dzięki czemu wtłoczysz do środka jeszcze więcej powietrza. Jeżeli chcesz przyśpieszyć proces wtłaczania powietrza, możesz zmielić ciasto w maszynce do mielenia lub w mocnym robocie kuchennym z ostrzem. Na koniec ponownie zagnieć ciasto w kulę i podziel ją na 4 części.
Każdą część rozwałkuj najcieniej, jak się uda, i podziel na pasy o szerokości 4–5 cm. Każdy z pasów podziel na krótsze paski o długości mniej więcej równej 7–10 cm. W każdym mniejszym pasie zrób nacięcie podłużne pośrodku, przez które będziesz mógł przewlec jeden z końców ciasta na faworki, robiąc ostateczny kształt wypieku. Zawinięte faworki przykrywaj ściereczką, by nie obsychały. Zawiń wszystkie faworki. W międzyczasie nagrzej olej i smalec w głębokim garnku lub patelni do temperatury ok. 170–180 stopni. Gdy tłuszcz będzie nagrzany, możesz zacząć smażenie faworków. Faworki smaż w rozgrzanym głębokim tłuszczu, partiami, przez ok. 30-60 sekund na każdą stronę. Po usmażeniu przełóż faworki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i obsyp cukrem.
Zobacz także:
- Te wypieki królują w karnawale. Przepisy Szymona Czerwińskiego na faworki, oponki i churrosy
- Przepis na faworki Szymona Czerwińskiego, finalisty MasterChefa. Jak je zrobić?
- Przepis na tradycyjne faworki – jak zrobić chrust na różne sposoby?
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Bartek Boratyn
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News