Eklerki Bartka Boratyna w niecodziennej odsłonie. Sprawdź jego przepisy

Bartek Boratyn w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Michał Woźniak/East News

Kruche ciasto parzone, aksamitny krem w środku i błyszcząca polewa na wierzchu – to oczywiście eklerki. Klasyczny francuski deser, który podbił serca na całym świecie, za sprawą Bartka Boratyna zagości w naszej kuchni.

Eklerki z malinami

Składniki:

  • 250 ml wody
  • 250 ml mleka
  • 200 g masła
  • 7 g soli
  • 7 g cukru
  • 250 g mąki
  • 9 jajek
  • 500 g malin
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 250 g mascarpone
  • 200 g śmietanki 36%
  • cukier puder do smaku
  • świeże maliny
  • 500 ml mleka
  • 100 g cukru
  • wanilia w lasce
  • 10 g żelatyny
  • 180 g masła
  • 6 żółtek
  • 50 g skrobi kukurydzianej

Sposób przygotowania:

Wodę, mleko, sól oraz cukier zagotować. Zaparzyć mąkę i mieszać na ogniu ok. 2 min. Po wystudzeniu połączyć ciasto z jajkami do powstania gładkiej masy. Szprycować eklerki i upiec w temp 180 st. ok. 40 min.

Mleko ugotować z cukrem i wanilią. Zagęścić skrobią kukurydzianą połączoną z żółtkami. Po zdjęciu z ognia dodać rozpuszczoną żelatynę oraz pokrojone masło. Krem waniliowy ostudzić.

Maliny zagotować z cukrem, zagęścić skrobią kukurydzianą. Wystudzić. Mascarpone ubić ze śmietanką i odrobiną cukru pudru oraz dodać kilka kropel soku malinowego.

Ściąć górę eklerki, wydrążyć środek i nadziać kremem waniliowym oraz frużeliną malinową. Na wierzchu szprycować kremem mascarpone.

Krem czekoladowy do eklerki

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 100 g ciemej czekolady
  • posiekane orzechy laskowe

Sposób przygotowania:

Czekoladę połamać i rozpuścić na kąpieli wodnej. Serek mascarpone ubić razem ze śmietanką na sztywny krem. Jeśli śmietana będzie ubita zbyt mocno, krem może się lekko rozwarstwiać. Do przestudzonej czekolady dodać krem mascarpone w 3 częściach. Odstawić krem do lodówki, a następnie po godzinie nadziewać nim eklerki.

Krem pistacjowy do eklerki

Składniki:

  • 200 g kremu patissiere przygotowanego dzień wcześniej
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml smietanki 36%
  • 3 łyżki pasty pistacjowej

Sposób przygotowania:

Do gotowego kremu patissiere dodać trzy łyżki pasty pistacjowej i dokładnie wymieszać do połączenia składników. Serek mascarpone ubić razem ze śmietanką na sztywny krem. Jeśli śmietana będzie ubita zbyt mocno, krem może się lekko rozwarstwiać. Do kremu pistacjowego przełożyć ubity krem mascarpone w 2-3 częściach i mieszać do połączenia składników.

Dodatkowo można dokupić:

  • mrożone owoce leśne
  • jadalne kwiaty
  • 200 g masła
  • cukier puder
  • świeże maliny, borówki i truskawki do dekoracji
  • 500 g serka do smarowania (jak do sushi)
  • pęczek koperku
  • łosoś wędzony w plastrach 1 op
  • śmietanka 30%

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości