Słodkie dania w monoporcjach - idealne przekąski dla jednej osoby od mistrzyni sztuki cukierniczej

Justyna Sekunda w kuchni Dzień Dobry TVN
Słodkie dania w monoporcjach - idealne przekąski dla jednej osoby od mistrzyni sztuki cukierniczej
Źródło: Kinga Dyczewsa / Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Justyna Sekunda uczestniczka 8. edycji MasterChefa zachwyca pięknymi monoporcjami, czyli słodkimi wypiekami i nie tylko, w sam raz dla jednej osoby. Poznajcie fenomenalne i piękne słodkości prosto od mistrzyni cukiernictwa.

Monoporcje to, jak sama Justyna określa "mikrokosmos smaku i tekstury, gdzie każdy kęs jest odkryciem". Pokrywane aksamitną powłoką zwaną "zamszem" (Velvet) cieszą oko i podniebienie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

Przepisy i dania z kuchni Dzień Dobry TVN

Ten obiadek zje nawet niejadek - pomysły na posiłki Aleksandry Juszkiewicz
Źródło: Dzień Dobry TVN
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana

Biszkopt waniliowy

Składniki:

  • 150 g białka,
  • 95 g cukru,
  • 35 g mleka,
  • 35 g masła,
  • 35 g oleju,
  • 67 g mąki pszennej,
  • 3 laski wanilii,
  • 116 g żółtek,
  • mrożone jagody.

Sposób przygotowania:

W małym garnku zagotuj mleko, masło i olej. Odstaw do wystudzenia. W dużej misce wymieszaj żółtka z wanilią. Powoli wlej wystudzoną mieszankę mleka, masła i oleju, dokładnie mieszając. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę, mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji. W osobnej misce ubij białka z solą i połową cukru, aż uzyskasz sztywną pianę. Dodaj pozostały cukier do piany i kontynuuj ubijanie, aż będzie lśniąca. Delikatnie wymieszaj ubitą pianę z masą żółtkową, używając szpatułki. Rozłóż masę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie posyp mrożonymi jagodami. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 170 °C przez około 10-12 minut, aż biszkopt będzie złocisty i sprężysty w dotyku.

Coulis marakuja-mango

Składniki:

  • 140 g świeżej marakui,
  • 100 g miąższu z mango,
  • 60 g cukru drobnego,
  • 6 g pektyny NH,
  • 65 g świeżego mango.

Sposób przygotowania:

Połącz markuję z pulpą z mango, podgrzej do temp. 40-45 °C. Połącz cukier z pektyną NH i stopniowo dodawaj do ciepłego puree, cały czas mieszając. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 20 sekund. Dodaj kawałki świeżego mango, pokrojonego w kostkę. Całość wylej do formy i zamroź.

Mus kokosowy

Składniki:

  • 520 g śmietanki 33%,
  • 260 g czekolady kokosowej,
  • 80 g puree kokosowego,
  • 48 g masy żelatynowej.

Sposób przygotowania:

Przygotuj masę żelatynową - połącz żelatynę z wodą, wymieszaj energicznie i odstaw na 15 min, aż napęcznieje. Ubij śmietankę do konsystencji rozpuszczonych lodów i schłodź w lodówce. Zagrzej śmietankę z puree kokosowym do temp. 82°C, dodaj masę żelatynową i dokładnie wymieszaj. Zagotowaną śmietankę z puree i żelatyną dodaj do czekolady i zblenduj do lśniącej i gładkiej konsystencji. Połącz powstałą masę z ubitą śmietanką w kolejności: do ubitej śmietanki dodaj 3 łyżki masy czekoladowej i delikatnie wymieszaj; do masy czekoladowej dodaj stopniowo na 3 partie śmietanki i delikatniej mieszaj.

Chrupka

Składniki:

  • 150 g białej czekolady,
  • 10 g oleju,
  • 30 g liofilizowanej marakui,
  • prażynka.

Sposób przygotowania:

W mikrofalówce lub w kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę z olejem, mieszaj aż masa będzie gładka. Po rozpuszczeniu dodaj prażynkę i liofilizowaną markuję, dokładnie wymieszaj. Rozłóż całość na zamrożonym biszkopcie. Zamroź.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości