Gołąbki z fioletowej kapusty, z grzybowo ryżowym farszem, w sosie teriyaki
Składniki:
- główka czerwonej kapusty,
- 2 szklanki suchego dowolnego ryżu (ugotowany),
- 200 g pieczarek,
- 200 g boczniaków,
- 2 saszetki pasty Teriyaki Winiary,
- pęczek dowolnego zioła np. kolendry,
- 100 g masła klarowanego,
- 300 ml bulionu,
- biały i czarny sezam do przystrojenia.
Sposób przygotowania:
Z kapusty wytnij głąb. Kapustę włóż do garnka z gotującą się wodą z łyżką octu jabłkowego, dzięki temu nie straci swojego koloru. Gotuj pod przykryciem. Po kilku minutach możesz spróbować delikatnie ściągać liść po liściu kapusty.
Przygotuj farsz. Pieczarki zetrzyj na tarce na grubych oczkach, a boczniaki bardzo drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej odrobinę masła klarowanego, następnie dodaj grzyby i podsmaż na rumiano.
Do grzybów dodaj ugotowany ryż, pastę teriyaki i wszystko podsmaż tak, żeby składniki dobrze się wymieszały z pastą. Po kilku minutach wyłącz kuchenkę i dodaj do farszu posiekane zioło. Odstaw do wystudzenia. Z liści kapusty wytnij twarde części rdzenia. Dodaj do farszu. Przed zrobieniem gołąbków każdy liść odwróć na drugą stronę. Do każdego liścia włóż około 2 kopiaste łyżki farszu. Zagnieć boki i złóż w kształt krokietów.
Gołąbki ciasno ułóż w garnku, zalej bulionem, dodaj resztkę masła klarowanego, przykryj garnek i duś około 45 min. pod przykryciem na małej mocy kuchenki. Podawaj z sezamem
Siopao, czyli filipińska bułeczka na parze nadziewane warzywami w sosie Pad Thai
Składniki na 12 bułeczek:
- 500 g mąki pszennej uniwersalna,
- 250 g ciepłej wody,
- 2 łyżki cukru,
- 7 g drożdży instant,
- 1/2 łyżeczki soli.
Składniki na farsz:
- dowolne pozostałości warzyw, np. kawałek cukinii, 6 pieczarek, marchewka, szklanka groszku,
- 10 listków mięty,
- 10 listków bazylii,
- Pasta Pad Thai Winiary,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
Mąkę pszenną wymieszaj z drożdżami, solą i cukrem, następnie dodaj ciepłą (nie gorącą!) wodę i wymieszaj. Wyrabiaj ciasto tak, żeby było elastyczne i z łatwością odchodziło od dłoni. Odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie uformuj z ciasta małe bułeczki i ponownie odstaw do wyrośnięcia pod przykryciem.
Zetrzyj warzywa na tarce na grubych oczkach (oprócz groszku). Na patelni rozgrzej olej, następnie dodaj wszystkie warzywa, podsmaż przez kilka minut, aż warzywa się zarumienią. Następnie dodaj pastę Pad Thai, podsmaż całość 2-3 minuty, ciągle mieszając. Odstaw farsz do wystudzenia i dodaj posiekane zioła. Do każdej cząstki ciasta dodaj odrobinę farszu, tak żeby uformować bułeczki wypełnione warzywnym farszem. Uparuj bułeczki na durszlaku ustawionym na garnku z odrobiną wody. Paruj bułeczki około 12 minut pod pokrywką.
Dyniowe kluski kładzione w sosie Tikka Masala
Składniki:
- mała dynia piżmowa,
- 2 jajka,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- sól,
- 4 garście szpinaku,
- Pasta Tikka Masala Winiary,
- pestki dyni,
- mikrolicie, np, rzeżucha,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
Dynię przekrój na pół, wydrąż pestki, podlej olejem, oprósz solą i upiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez około 30 min. Wydrąż miąższ dyni, odstaw do wystudzenia, następnie dodaj jajka i mąkę. Wymieszaj dokładnie, tak żeby powstało lejące się ciasto o konsystencji gęstego budyniu.
Zagotuj wodę, posól, następnie kładź ciasto na kluski, porcja po porcji za pomocą łyżki. Kluski gotuj przez 2 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię wody. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, następnie dodaj szpinak, po 2 minutach dodaj kluseczki, pastę Tikka Masala i podgrzej na średniej mocy kuchenki przez 3 minuty, ciągle wszystko mieszając. Podawaj z pestkami dyni i mikroliśćmi lub innymi dodatkami.
WINIARY - kuchnia azjatycka
Nowe produkty WINIARY to zaproszenie do podróży po kulinariach z Dalekiego Wschodu. W Polsce kuchnia azjatycka cieszy się ogromną popularnością, jednak blisko 60 proc. Polaków próbuje jej przede wszystkim w restauracjach. Przez wielość dostępnych przepisów oraz konieczność uwzględnienia składników, które nie zawsze mamy w domu, nadal postrzegamy takie dania jako skomplikowane i trudne do odtworzenia. Obawiamy się, że nie będziemy w stanie oddać ich oryginalnego charakteru, a dodatkowo często po prostu nie mamy czasu i wybieramy sprawdzone, szybkie i łatwe propozycje.
Teraz, dzięki marce WINIARY, przygotowanie ulubionych potraw w azjatyckim stylu również może takie być, nawet dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z kuchnią orientalną. Nowe pasty do smażenia, nudle, sosy chilli i WINIARY Pomysły na…, pozwolą odtworzyć ulubione potrawy bez wychodzenia z domu - niezależnie od umiejętności kulinarnych. Więcej przepisów i inspiracji znajdziesz na stronie winiary.pl/zasmakuj-azji
Zobacz także:
- Najlepsze dania azjatyckie. Wybierz się w niezwykłą kulinarną podróż
- Miss Polonia 2020 w Dzień Dobry TVN. Natalia Gryglewska przygotowała specjały kuchni azjatyckiej
- Wołowina po tajsku, czyli idealny pomysł na danie kuchni azjatyckiej dla całej rodziny
Źródło: Jagna Niedzielska
Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna / Dzień Dobry TVN