Miss Polonia 2020 w Dzień Dobry TVN. Natalia Gryglewska przygotowała specjały kuchni azjatyckiej

Miss Polonia 2020 Natalia Gryglewska gotuje w kuchni DDTVN.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Mango sticky rice, makaron z woka z kurczakiem, szparagami i pieczarkami, a także nasi goreng - takie pyszności przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN Miss Polonia 2020. Natalia Gryglewska studiuje dietetykę kliniczną na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym i kocha podróże.

Nasi goreng

Składniki na nasi goreng:

  • 100 g (torebka) ryżu długoziarnistego
  • papryczka chili
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 3 jajka
  • 10 krewetek
  • 1/3 kapusty pekińskiej
  • 1/2 zielonej papryki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • pietruszka

Jak przygotować nasi goreng:

  1. Ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wysypać na duży talerz i całkowicie ostudzić (najlepiej przygotować wcześniej).
  2. Papryczkę chili przeciąć wzdłuż na pół i usunąć pestki, odciąć zieloną szypułkę. Czosnek obrać i razem z papryczką włożyć do pojemnika rozdrabniacza i drobno poszatkować, w razie potrzeby dodać łyżkę wody. Można też składniki posiekać na desce.
  3. Do woka lub do wysokiej patelni wlać olej, dodać pastę z papryczki i czosnku, i na niezbyt dużym ogniu smażyć cały czas mieszając łopatką, w sumie przez około 5 minut.
  4. Dodać jajka i mieszając smażyć, aż się zetną. Przesunąć na bok woka, w wolne miejsce włożyć krewetki (lub pokrojoną w kosteczkę pierś kurczaka lub tofu). Podsmażyć, mieszając (krewetki i tofu przez minutę, kurczaka przez ok. 4 minuty).
  5. Dodać ryż i mieszając smażyć razem przez ok. 3 minuty. Wlać sos sojowy, sos rybny i dodać cukier.
  6. Dodać cienko pokrojoną kapustę pekińską oraz zieloną paprykę pokrojoną na cienkie paseczki. Wymieszać i smażyć, mieszając jeszcze przez ok. 3 minuty. Dodać szczypiorek.

Makaron z woka z kurczakiem, szparagami i pieczarkami

Składniki na makaron kurczakiem:

  • 100 g makaronu pszennego Mie do dań z woka
  • pojedyncza pierś kurczaka
  • 1/4 łyżeczki zmielonego białego pieprzu
  • 2 ząbki czosnku (starte)
  • 2 łyżki oleju roślinnego np. kokosowego lub z orzeszków ziemnych
  • 8 szparagów
  • 6 pieczarek
  • 3 łyżki posiekanej dymki lub szczypiorku
  • do skropienia: łyżka oleju sezamowego

Składniki na sos:

  • 5 łyżek sosu sojowego (jasnego)
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki soku z limonki (lub cytryny) lub octu ryżowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Jak przygotować makaron z kurczakiem, szparagami i pieczarkami:

  1. Makaron ugotować we wrzątku (ok. 2-3 minuty), odcedzić, przepłukać zimną wodą. Mięso kurczaka umyć i oczyścić z błonek, pokroić w 1 cm kosteczkę, doprawić solą, białym pieprzem, roztartym czosnkiem, wymieszać z 1 łyżką oleju roślinnego.
  2. Odłamać zdrewniałe jasne końce szparagów, łodyżki umyć i pokroić ukośnie na 1/2 cm plasterki. Główki szparagów odciąć i przekroić wzdłuż na pół. Pieczarki pokroić na plasterki. Dymkę lub szczypiorek pokroić ukośnie na plasterki.
  3. Sos: do miseczki wlać sos sojowy, wodę, sok z limonki, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
  4. W woku lub na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju roślinnego. Włożyć kurczaka i obsmażyć przez ok. 2 minuty. Dodać pieczarki i szparagi i smażyć przez około 2 minuty, co chwilę mieszając.
  5. Dodać ugotowany makaron, dymkę lub szczypiorek, wymieszać i jeszcze chwilę wszystko podsmażyć. Wlać sos i zagotować, wymieszać i skropić olejem sezamowym.

Mango sticky rice

Składniki na mango sticky rice:

  • szklanka ryżu kleistego (lub okrągłoziarnistego/do sushi)
  • szklanka wody
  • szklanka mleka kokosowego
  • 3 łyżki cukru
  • mała szczypta soli
  • łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 2 dojrzałe owoce mango
  • 1/4 limonki
  • 2 łyżki lekko podprażonego sezamu
  • listki mięty do dekoracji

Jak przygotować mango sticky rice:

  1. Ryż dokładnie wypłukać kilkakrotnie zmieniając wodę, odsączyć. Zalać zimną wodą (szklanka), przykryć i gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut. Odstawić z ognia i zostawić pod przykryciem na ok. 10-15 minut, aby ryż całkowicie wchłonął wodę.
  2. Mleko kokosowe zagotować w garnku z dodatkiem cukru i soli. 3/4 mleka wlać do ryżu i wymieszać. Resztę wymieszać z mąką ziemniaczaną (uprzednio rozprowadzić ją w 2-3 łyżkach zimnej wody) i zagotować. Otrzymaną polewę zachować do polania ryżu.
  3. Mango umyć, obrać i pokroić. Ułożyć na talerzach i skropić sokiem z limonki. Obok wyłożyć ryż (np. za pomocą filiżanki), polać sosem z mleka kokosowego i posypać sezamem. Udekorować listkami mięty.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Grillowany kalafior, tortilla z salsą i deska serów. Wyśmienite pomysły Andrzeja Polana

Warkocze z makaronu, ciasto drożdżowe i zakręcony szpinak w cieście. Poznaj plecione przepisy Andrzeja Polana

Ziemniaki w daniach kuchni włoskiej. Poznaj przepisy na gnocchi, zapiekankę, torcik i pieczone frytki

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Iza Dorf

Źródło: Natalia Gryglewska

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Klasyka i nowoczesność – wybierz deski podłogowe układane w jodełkę
Materiał promocyjny

Klasyka i nowoczesność – wybierz deski podłogowe układane w jodełkę