Nasi goreng
Składniki na nasi goreng:
- 100 g (torebka) ryżu długoziarnistego
- papryczka chili
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 3 jajka
- 10 krewetek
- 1/3 kapusty pekińskiej
- 1/2 zielonej papryki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1/2 łyżeczki brązowego cukru
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- pietruszka
Jak przygotować nasi goreng:
- Ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wysypać na duży talerz i całkowicie ostudzić (najlepiej przygotować wcześniej).
- Papryczkę chili przeciąć wzdłuż na pół i usunąć pestki, odciąć zieloną szypułkę. Czosnek obrać i razem z papryczką włożyć do pojemnika rozdrabniacza i drobno poszatkować, w razie potrzeby dodać łyżkę wody. Można też składniki posiekać na desce.
- Do woka lub do wysokiej patelni wlać olej, dodać pastę z papryczki i czosnku, i na niezbyt dużym ogniu smażyć cały czas mieszając łopatką, w sumie przez około 5 minut.
- Dodać jajka i mieszając smażyć, aż się zetną. Przesunąć na bok woka, w wolne miejsce włożyć krewetki (lub pokrojoną w kosteczkę pierś kurczaka lub tofu). Podsmażyć, mieszając (krewetki i tofu przez minutę, kurczaka przez ok. 4 minuty).
- Dodać ryż i mieszając smażyć razem przez ok. 3 minuty. Wlać sos sojowy, sos rybny i dodać cukier.
- Dodać cienko pokrojoną kapustę pekińską oraz zieloną paprykę pokrojoną na cienkie paseczki. Wymieszać i smażyć, mieszając jeszcze przez ok. 3 minuty. Dodać szczypiorek.
Makaron z woka z kurczakiem, szparagami i pieczarkami
Składniki na makaron kurczakiem:
- 100 g makaronu pszennego Mie do dań z woka
- pojedyncza pierś kurczaka
- 1/4 łyżeczki zmielonego białego pieprzu
- 2 ząbki czosnku (starte)
- 2 łyżki oleju roślinnego np. kokosowego lub z orzeszków ziemnych
- 8 szparagów
- 6 pieczarek
- 3 łyżki posiekanej dymki lub szczypiorku
- do skropienia: łyżka oleju sezamowego
Składniki na sos:
- 5 łyżek sosu sojowego (jasnego)
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki soku z limonki (lub cytryny) lub octu ryżowego
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Jak przygotować makaron z kurczakiem, szparagami i pieczarkami:
- Makaron ugotować we wrzątku (ok. 2-3 minuty), odcedzić, przepłukać zimną wodą. Mięso kurczaka umyć i oczyścić z błonek, pokroić w 1 cm kosteczkę, doprawić solą, białym pieprzem, roztartym czosnkiem, wymieszać z 1 łyżką oleju roślinnego.
- Odłamać zdrewniałe jasne końce szparagów, łodyżki umyć i pokroić ukośnie na 1/2 cm plasterki. Główki szparagów odciąć i przekroić wzdłuż na pół. Pieczarki pokroić na plasterki. Dymkę lub szczypiorek pokroić ukośnie na plasterki.
- Sos: do miseczki wlać sos sojowy, wodę, sok z limonki, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
- W woku lub na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju roślinnego. Włożyć kurczaka i obsmażyć przez ok. 2 minuty. Dodać pieczarki i szparagi i smażyć przez około 2 minuty, co chwilę mieszając.
- Dodać ugotowany makaron, dymkę lub szczypiorek, wymieszać i jeszcze chwilę wszystko podsmażyć. Wlać sos i zagotować, wymieszać i skropić olejem sezamowym.
Mango sticky rice
Składniki na mango sticky rice:
- szklanka ryżu kleistego (lub okrągłoziarnistego/do sushi)
- szklanka wody
- szklanka mleka kokosowego
- 3 łyżki cukru
- mała szczypta soli
- łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 2 dojrzałe owoce mango
- 1/4 limonki
- 2 łyżki lekko podprażonego sezamu
- listki mięty do dekoracji
Jak przygotować mango sticky rice:
- Ryż dokładnie wypłukać kilkakrotnie zmieniając wodę, odsączyć. Zalać zimną wodą (szklanka), przykryć i gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut. Odstawić z ognia i zostawić pod przykryciem na ok. 10-15 minut, aby ryż całkowicie wchłonął wodę.
- Mleko kokosowe zagotować w garnku z dodatkiem cukru i soli. 3/4 mleka wlać do ryżu i wymieszać. Resztę wymieszać z mąką ziemniaczaną (uprzednio rozprowadzić ją w 2-3 łyżkach zimnej wody) i zagotować. Otrzymaną polewę zachować do polania ryżu.
- Mango umyć, obrać i pokroić. Ułożyć na talerzach i skropić sokiem z limonki. Obok wyłożyć ryż (np. za pomocą filiżanki), polać sosem z mleka kokosowego i posypać sezamem. Udekorować listkami mięty.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Grillowany kalafior, tortilla z salsą i deska serów. Wyśmienite pomysły Andrzeja Polana
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Natalia Gryglewska
podziel się: