Makaron z zielonym sosem z indyka, ciecierzycy i młodej marchwi
Składniki na makaron z zielonym sosem z indyka, ciecierzycy i młodej marchwi:
- 1 opakowanie makaronu spaghetti
- 500g mięsa z uda z indyka b/s b/k
- pęczek młodej marchewki
- 200g ciecierzycy z puszki
- seler naciowy
- 200g groszku zielonego mrożonego
- wędzona papryka, ostra papryka, liść laurowy
- tymianek świeży
- 1 cukinia
- szczypiorek, koperek, nartka pietruszki
- 1 passata pomidorowa
- 150g sera dojrzewającego tartego
Jak przygotować makaron z zielonym sosem z indyka, ciecierzycy i młodej marchwi?
- Makaron gotujemy al dente, przelewamy zimną wodą - wyjątkowo przy tym daniu. Dzielimy go na 4 porcje, każdą porcję na 3. Układamy na to wąsy szczypiorku, koper, paski cukinii, staramy się zapleść warkocze. Skrapiamy olejem i posypujemy serem.
- W rondlu przesmażamy na oleju szczypiorek, dodajemy pokrojone mięso z indyka, dodajemy przyprawy. Chwilę smażymy i podlewamy niedużą ilością wody lub bulionu. Po odparowaniu dodajemy passatę, pozostałe warzywa. Dusimy do miękkości mięsa.
- Na powstały gulasz wykładamy warkocze z makaronu, zapiekamy w piekarniku.
Zakręcony szpinak w cieście
Składniki na zakręcony szpinak w cieście:
- 2 opakowania szpinaku
- 1 opakowanie ciasta filo
- 1 pęczek szczypiorku
- 200g boczku wędzonego w kostce
- 4 łyżki kaszy jęczmiennej drobnej
- 1 jabłko
- świeża papryka czerwona
- 1 opakowanie sera solankowego
- 4 jajka
Jak przygotować zakręcony szpinak w cieście?
- Na oleju przesmażamy boczek na złoty kolor, dodajemy szczypiorek i szpinak, chwilę smażymy aż szpinak zmięknie. Mieszamy go z pokrojoną papryką, serem oraz kaszą i tartym jabłkiem. Doprawiamy pieprzem. Na koniec 2 jajka roztrzepane i wszystko dokładnie mieszamy.
- Arkusze ciasta smarujemy olejem i nakładamy kolejne. Tak powinniśmy złożyć trzy arkusze na siebie, wykładamy farsz i zwijamy rulony.
- Układamy w formie ślimaka na blaszce, smarujemy raz jeszcze olejem, możemy posypac serem.
- Pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni około 35 minut.
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Składniki na ciasto drożdżowe z rabarbarem:
- 1kg mąki
- 6 żółtek
- 2 jajka
- 200g masła
- 2szt cukru wanilinowego
- 500ml mleka
- szczypta soli
- 200g cukru
- 70g drożdży
- 4 laski rabarbaru
- rozmaryn świeży
- miód
Jak przygotować ciasto drożdżowe z rabarbarem?
- Z drożdży, podgrzanego mleka, 2 łyżek cukru, 4-5 łyżek mąki przygotowujemy rozczyn i odstawiamy.
- Żółtka, jajka, cukier, cukier wanilinowy ubijamy na kogel mogel.
- Do rozczynu dodajemy jajka ubite, rozpuszczone masło i mąkę. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
- Rabarbar kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na miodzie aromatyzując go wanilią i rozmarynem.
- Ciasto dzielimy na 6 części, każdą rozwałkowujemy na paski, układamy rabarbar i sklejamy. Splatamy warkocze, smarujemy jajkiem i po ponownym podrośnięciu pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni około 40 minut.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz także:
- Kulinarne trendy z mediów społecznościowych. Oto dania, które podbiły Internet
- Ayran - turecki napój, który warto pić i samemu przyrządzić
- Jak zrobić ciasteczka marcepanowe? Najlepsze przepisy
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.
Autor: Kamila Glińska
Źródło: Andrzej Polan
podziel się: