Grillowany kalafior, tortilla z salsą i deska serów. Wyśmienite pomysły Andrzeja Polana

Andrzej Polan
Jakub Kamiński/East News
Źródło: Dzien Dobry TVN
Zastanawiasz się, czym poczęstować gości? Odważ się i spróbuj nietuzinkowych pomysłów Andrzeja Polana. Zobacz, jak przygotować pyszną tortille serową z salsą, steki z kalafiora z dodatkami oraz wyśmienitą deskę serów. To musi być pyszne!

Grillowane steki z kalafiora z serem

Składniki na steki z kalafiora:

  • kalafior
  • olej rzepakowy
  • cebula
  • 2 młode ziemniaki
  • skórka z cytryny
  • oregano świeże
  • pieprz, sól do smaku
  • 200 g masła
  • 100 g sera
  • czarnuszka
  • natka pietruszki, bazylia, szczypiorek
  • ocet winny
  • sok z cytryny
  • 2 zielone jabłka

Jak przygotować steki z kalafiora?

  1. Dno patelni ryflowanej skrapiamy olejem rzepakowym, układamy plasterki ziemniaka, cebulę pokrojoną w kostkę.
  2. Posypujemy wszystko solą, pieprzem i świeżym oregano. Na podsmażone warzywa wykładamy pokrojonego w grube plastry kalafiora na steki, wcześniej posmarowanego masłem i posypanego serem.
  3. Staramy się obtoczyć w serze z połączeniem czarnuszki same różyczki, wcześniej posmarowane masłem lub białkiem. Steki z kalafiora smażymy około 10 minut.

Bartosz Krupa/East News

Chrupiąca serowa tortilla

Składniki na tortillę serową:

  • 8 tortilli
  • 600 g tartego sera
  • 2 filety z kurczaka
  • 2 op. tortilli
  • 300 g karkówki wieprzowej
  • 2 czerwone cebule
  • 2 awocado
  • 2 łyżki chrzanu
  • 3 czerwone papryki
  • serek mascarpone
  • jabłka zielone
  • sałata masłowa
  • szczypiorek
  • kmin rzymski, sól, pieprz, papryka wędzona
  • olej rzepakowy
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki, bazylia

Jak przygotować tortillę serową?

  1. Mięso z kurczaka, karkówkę kroimy w cienkie paski, doprawiamy kminem, solą, pieprzem, papryką wędzoną. Polewamy olejem, mieszamy dokładne i odstawiamy do zamarynowania.
  2. Paprykę pieczemy i po upieczeniu pozbawiamy ją skóry. Awokado obieramy i zgniatamy wraz z chrzanem, sokiem z cytryny. Dodajemy natkę pietruszki i bazylię. Placki tortilli kładziemy na klika chwil na rozgrzanej patelni, tortilla staje się dzięki temu bardziej plastyczna. Smarujemy serkiem śmietanowym. Mięso wrzucamy na bardzo rozgrzaną patelnię i smażymy nie mieszając często, aż się podrumieni. Mięso przekładamy na tortillę, sałatę zieloną rwiemy i wykładamy, jeszcze avocado, filety z papryki, paski jabłek. Zwijamy. Na drugiej patelni rozsypujemy tarty ser, smażymy do momentu, aż nam zacznie się rumienić.
  3. Kładziemy zwiniętą tortillę i za pomocą szpatułki owijamy tortillę serem. Smażymy do momentu aż ser będzie żółty i chrupiący.

Salsa do tortilli

Składniki na salsę do tortilli:

  • pomidory
  • pęczek szczypiorku
  • 300 g truskawek
  • mango
  • pęczek bazylii
  • olej rzepakowy
  • śmietana gęsta 18 proc.

Sposób przygotowania salsy do tortilli:

  1. Pomidory kroimy w drobną kostkę, dodajemy pokrojone truskawki, olej rzepakowy, sok z cytryny, mango pokrojone i siekaną bazylię.
  2. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy śmietanę i podajemy do naszych tortilli.

Bartosz Krupa/East News

Deska wyśmienitych serów z dodatkami

Składniki na deskę serów z dodatkami:

  • sery twarde
  • 2-3 laski rabarbaru
  • op. polskich owoców kompotowych
  • 300 ml miodu wielokwiatowego
  • 150 g młodych szyszek sosny
  • 2 ogórki zielone
  • 4 owoce kiwi
  • cytryna
  • świeża mięta
  • 6 jabłek
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g twarogu
  • kminek w ziarnach
  • jajko
  • soda oczyszczana
  • 2 łyżki masła

Jak przygotować deskę serów z dodatkami?

  1. Deska będzie się składać zarówno z serów podanych w temperaturze pokojowej ale również na ciepło.
  2. Połowę rabarbaru kroimy w dłuższe batony, pozostały zaś kroimy w gwizdki. Zasypujemy cukrem aby zmiękł. Następnie te dłuższe wykładamy na papier pergaminowy i wstawiamy do piekarnika temp. 150 stopni na około 20 minut a pokrojony drobno przesmażamy na miodzie z dodatkiem soku z cytryny i skórki. Ogórek zielony kroimy w kostkę wraz ze skórką. Zasypujemy solą i odstawiamy, aby puścił sok.
  3. Na miodzie przesmażamy ogórka, dodajemy pokrojone kiwi, miętę. Ser wstawiamy do piekarnika, pieczemy w temp. 150 stopni do momentu, aż zacznie nam mięknąć - wtedy wyjmujemy go z piekarnika i polewamy owocami polskimi. Jabłka pieczemy w piekarniku do miękkości, wierzch smarujemy masłem i posypujemy orzechami.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

Ziemniaki w daniach kuchni włoskiej. Poznaj przepisy na gnocchi, zapiekankę, torcik i pieczone frytki

Majówkowy wege grill - 10 przepisów na bezmięsne dania z grilla

Przepisy Sebastiana Olmy na dania z botwiną w roli głównej: ravioli, duszona wołowina i wiosenny rosół

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Jola Marat

Źródło: Andrzej Polan

podziel się:

Pozostałe wiadomości