Grillowane steki z kalafiora z serem
Składniki na steki z kalafiora:
- kalafior
- olej rzepakowy
- cebula
- 2 młode ziemniaki
- skórka z cytryny
- oregano świeże
- pieprz, sól do smaku
- 200 g masła
- 100 g sera
- czarnuszka
- natka pietruszki, bazylia, szczypiorek
- ocet winny
- sok z cytryny
- 2 zielone jabłka
Jak przygotować steki z kalafiora?
- Dno patelni ryflowanej skrapiamy olejem rzepakowym, układamy plasterki ziemniaka, cebulę pokrojoną w kostkę.
- Posypujemy wszystko solą, pieprzem i świeżym oregano. Na podsmażone warzywa wykładamy pokrojonego w grube plastry kalafiora na steki, wcześniej posmarowanego masłem i posypanego serem.
- Staramy się obtoczyć w serze z połączeniem czarnuszki same różyczki, wcześniej posmarowane masłem lub białkiem. Steki z kalafiora smażymy około 10 minut.
Bartosz Krupa/East News
Chrupiąca serowa tortilla
Składniki na tortillę serową:
- 8 tortilli
- 600 g tartego sera
- 2 filety z kurczaka
- 2 op. tortilli
- 300 g karkówki wieprzowej
- 2 czerwone cebule
- 2 awocado
- 2 łyżki chrzanu
- 3 czerwone papryki
- serek mascarpone
- jabłka zielone
- sałata masłowa
- szczypiorek
- kmin rzymski, sól, pieprz, papryka wędzona
- olej rzepakowy
- sok z cytryny
- natka pietruszki, bazylia
Jak przygotować tortillę serową?
- Mięso z kurczaka, karkówkę kroimy w cienkie paski, doprawiamy kminem, solą, pieprzem, papryką wędzoną. Polewamy olejem, mieszamy dokładne i odstawiamy do zamarynowania.
- Paprykę pieczemy i po upieczeniu pozbawiamy ją skóry. Awokado obieramy i zgniatamy wraz z chrzanem, sokiem z cytryny. Dodajemy natkę pietruszki i bazylię. Placki tortilli kładziemy na klika chwil na rozgrzanej patelni, tortilla staje się dzięki temu bardziej plastyczna. Smarujemy serkiem śmietanowym. Mięso wrzucamy na bardzo rozgrzaną patelnię i smażymy nie mieszając często, aż się podrumieni. Mięso przekładamy na tortillę, sałatę zieloną rwiemy i wykładamy, jeszcze avocado, filety z papryki, paski jabłek. Zwijamy. Na drugiej patelni rozsypujemy tarty ser, smażymy do momentu, aż nam zacznie się rumienić.
- Kładziemy zwiniętą tortillę i za pomocą szpatułki owijamy tortillę serem. Smażymy do momentu aż ser będzie żółty i chrupiący.
Salsa do tortilli
Składniki na salsę do tortilli:
- pomidory
- pęczek szczypiorku
- 300 g truskawek
- mango
- pęczek bazylii
- olej rzepakowy
- śmietana gęsta 18 proc.
Sposób przygotowania salsy do tortilli:
- Pomidory kroimy w drobną kostkę, dodajemy pokrojone truskawki, olej rzepakowy, sok z cytryny, mango pokrojone i siekaną bazylię.
- Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy śmietanę i podajemy do naszych tortilli.
Bartosz Krupa/East News
Deska wyśmienitych serów z dodatkami
Składniki na deskę serów z dodatkami:
- sery twarde
- 2-3 laski rabarbaru
- op. polskich owoców kompotowych
- 300 ml miodu wielokwiatowego
- 150 g młodych szyszek sosny
- 2 ogórki zielone
- 4 owoce kiwi
- cytryna
- świeża mięta
- 6 jabłek
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g twarogu
- kminek w ziarnach
- jajko
- soda oczyszczana
- 2 łyżki masła
Jak przygotować deskę serów z dodatkami?
- Deska będzie się składać zarówno z serów podanych w temperaturze pokojowej ale również na ciepło.
- Połowę rabarbaru kroimy w dłuższe batony, pozostały zaś kroimy w gwizdki. Zasypujemy cukrem aby zmiękł. Następnie te dłuższe wykładamy na papier pergaminowy i wstawiamy do piekarnika temp. 150 stopni na około 20 minut a pokrojony drobno przesmażamy na miodzie z dodatkiem soku z cytryny i skórki. Ogórek zielony kroimy w kostkę wraz ze skórką. Zasypujemy solą i odstawiamy, aby puścił sok.
- Na miodzie przesmażamy ogórka, dodajemy pokrojone kiwi, miętę. Ser wstawiamy do piekarnika, pieczemy w temp. 150 stopni do momentu, aż zacznie nam mięknąć - wtedy wyjmujemy go z piekarnika i polewamy owocami polskimi. Jabłka pieczemy w piekarniku do miękkości, wierzch smarujemy masłem i posypujemy orzechami.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz też:
Majówkowy wege grill - 10 przepisów na bezmięsne dania z grilla
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Jola Marat
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Dzien Dobry TVN
podziel się: