Ravioli z botwinką i wędzonym twarogiem
Składniki na ravioli z botwinką i wędzonym twarogiem:
- 100 g masła
- 3 ząbki czosnku
- 100 g parmezanu
- 200 g szpinaku baby
- 100 g płatków migdałowych
Farsz:
- 5 dużych pęczków botwinki
- po łyżce soli i pieprzu czarnego
- 200 g wędzonego twarogu
- 100 g orzechów pekan
- chrzan korzeniowy
Makaron:
- 500 g mąki "00"
- 5 jajek
- 3 żółtka
- 50 ml oliwy z oliwek
- duża łyżka soli
Jak przygotować ravioli z botwinką i wędzonym twarogiem:
Gotowe ravioli gotuj w posolonej wodzie, następnie przełóż na patelnie z masłem, dodaj czosnek, tarty parmezan i liście szpinaku. Gotowe ravioli razem z sosem nałóż do głębokiego naczynia i posyp prażonymi płatkami migdałów.
Farsz: korzeń botwinki dokładnie umyj, posyp solą oraz pieprzem a następnie wstaw do pieczenia na około 45 minut do temp. 170 st. C. Po tym czasie botwinkę wyjmij, obierz ze skóry i zmiksuj do gładkiej konsystencji, do botwinki dodaj wędzony twaróg, posiekane orzechy pekan, sól, pieprz i świeżo tarty chrzan. Cały farsz dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki.
Makaron: wysyp mąkę na blat, następnie w środku zrób dziurkę i wlej do środka całe jajka oraz żółtka, dodaj sól, oliwę i zacznij całość mieszać widelcem a następnie wyrabiać dłońmi. Dobrze wymieszane ciasto odstaw do lodówki na około 1h, następnie rozwałkuj i zacznij nakładać farsz, zwijaj ravioli i ustawiaj na posypanej mąką desce aby nie przywarło.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Duszona wołowina z botwinką, czerwoną fasolą i chili
Składniki na duszoną wołowinę z botwinką, czerwoną fasolą i chili:
- 5 policzków wołowych
- po dużej łyżce soli i pieprzu czarnego
- 5 ząbków czosnku
- 50 g musztardy dijon
- 100 g mąki pszennej
- 50 ml oleju do smażenia
- 3 pęczki korzeniu botwinki
- po łyżce liścia laurowego, ziela angielskiego, nasion kolendry, kminku ziarna
- bulion
- 200 g czerwonej fasoli w puszce
- 2 czerwone chilli
Dressing:
- 3 pęczki łodyg i liści botwinki
- 50 g cukru
- 25 g soli
- 100 ml octu białego winnego
- 50 ml oliwy z oliwek
Jak przygotować duszoną wołowinę z botwinką, czerwoną fasolą i chili:
Policzki wołowe potnij na plastry grubości około 2 cm, posyp dokładnie solą, pieprzem, nasmaruj czosnkiem, musztardą dijon i lekko obtocz w mące pszennej. Następnie smaż policzki z każdej strony aż będą mieć złoty kolor. Gotowe policzki przełóż do metalowego naczynia, dodając korzeń botwinki, suche przyprawy, bulion, czerwoną fasolę i chili. Policzki przykryj i piecz około 1,5h aż będą miękkie.
Dressing: aby powstał dresing z botwinki łodygi i liście drobno posiekaj, zasyp cukrem, solą i polej octem winnym. Po 30 minutach dodaj oliwę z oliwek. Po wyjęciu policzki przełóż na blaszkę i odparuj powstały płyn aż będzie gęsty. Na talerzu ułóż korzeń botwinki, dressing z botwinki, duszonego policzka i całość polej powstałym sosem.
Wiosenny barszcz z botwinką i jajkiem poche
Składniki na wiosenny barszcz z botwinką i jajkiem poche:
- pęczek włoszczyzny
- 100 g świeżego imbiru
- 5 pęczków botwinki
- 50 ml oleju do smażenia
- łyżka soli
- 2 l rosołu
- po 5 liści laurowych i ziela angielskiego
- po małym pęczku koperku, natki pietruszki i kolendry
- 100 ml octu czerwonego winnego
- 100 g cukry białego
- 1 l wody
- 2 łyżki soli zwykłej
- 100 ml octu
- 5 jajek
- 100 g kwaśnej śmietany
Jak przygotować wiosenny barszcz z botwinką i jakiem poche:
Pęczek włoszczyzny, świeży imbir i dolną część botwinki zetrzyj na grubych oczkach, podsmaż w garnku na złoty kolor dodając odrobinę soli. Gdy warzywa będą miękkie zalej je rosołem lub bulionem dodając suche przyprawy, wywar z warzywami gotuj około 1h na małym ogniu. Pod koniec gotowania do zupy dodaj posiekane liście i łodygi botwinki, sok z botwinki, posiekane świeże zioła, ocet czerwony winny i cukier.
Do rondelka nalej wodę dodając do niej sól i ocet winny, gdy woda zacznie się gotować wrzuć do niej jedno jajko i poczekaj aż białko się zacznie ścinać.
Po 4-5 minutach wyjmij jajko z wody i połóż na papierowy ręcznik. Do głębokiego naczynia nalej porcję zupy, dodaj łyżkę kwaśnej śmietany i na wierzch ułóż jajko poche.
Zupę można doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz też:
Obiad w 30 minut. Proste i ciekawe pomysły Sebastiana Olmy
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Mateusz Łysiak
Źródło: Sebastian Olma