Przyrządził placki ze słodką śmietaną, placki po węgiersku, placki ziemniaczane z rybą, pieczone placki ziemniaczane, a także placki Berner Rösti i Rösti. Zachęcamy do wypróbowania jego receptur.
Klasyczny placek ziemniaczany - przepis
Składniki:
- kilogram ziemniaków TYP C,
- cebula,
- 2 jajka,
- 2-3 łyżki mąki pszennej,
- łyżka śmietany kwaśnej,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
Ziemniaki zetrzyj na tarce lub przy użyciu maszyny. Odsącz dokładnie z wody na sitku. Pamiętaj, aby ziemniaków nie zostawiać na dłuższy czas, ponieważ zrobią się czarne. Do ziemniaków dodaj startą cebulę, mąkę oraz czosnek. Dodaj również jajko, sól i pieprz, a także łyżkę śmietany, która zapobiegnie czarnieniu ziemniaków.
Masz już gotową bazę do placków. Smaż z obu stron na bardzo rozgrzanym oleju na patelni. Usmażone placki przełóż na papier, aby odsączyć z tłuszczu. Podawaj na słodko ze śmietaną i cukrem lub z gulaszem "po węgiersku" (przepis na gulasz poniżej).
Gulasz wołowy z grzybami - do placków po węgiersku
Składniki:
- 1,5 kg mięsa wołowego na gulasz,
- 100 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę,
- 600 g borowików,
- 20 g suszonych borowików,
- czerwona papryka,
- zielona papryka,
- cebula biała,
- marchew,
- butelka pasty pomidorowej,
- 2 duże ogórki kiszone,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- seler naciowy,
- 2 łyżki papryki słodkiej,
- kora cynamonu,
- gałka muszkatołowa w całości,
- łyżka papryki ostrej,
- 4 ziela anielskie,
- pieprz w ziarnach,
- smalec do smażenia,
- sól.
Przygotowanie:
Delikatnie oczyść grzyby, a suszone zalej gorącą wodą na 30 minut. Mięso wołowe pokrój w kostkę, wymieszaj z mąką i smaż na smalcu, aż będzie rumiane. Warzywa pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez prasę. Mięsi przełóż do garnka, a na tej samej patelni smaż cebulę i czosnek oraz boczek. Następnie dodaj paprykę mieloną i koncentrat pomidorowy. Na drugiej patelni przesmaż surowe grzyby. Po chwili dodaj pomidory i odrobinę wody. Duś pod przykryciem przez 15 minut. Całość składników przełóż do mięsa w dużym garnku. Jeżeli jest za mało płynu, dodaj wody ciepłej. Dopraw przyprawami i gotuj przez około 2 godziny na wolnym ogniu. Na końcu dodaj ogórki kiszone.
Placki ziemniaczane z rybą - 3 wersje
Składniki na placki:
- 0,5 kg ziemniaków TYP C,
- marchew,
- korzeń pietruszki,
- 2 ząbki czosnku,
- jajko,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- łyżka śmietany 18%,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia.
Składniki do wersji 1:
- 300 g łososia wędzonego,
- 200 g serka śniadaniowego,
- 5 łyżek jogurtu greckiego.
Składniki na rukolę:
- rukola,
- cytryna,
- łyżka kaparów,
- pęczek koperku,
- sól świeżo mielona.
Składniki na wersję 2:
- wędzona makrela,
- pęczek rzodkiewki,
- 2 kiszone ogórki,
- czerwona cebula,
- pęczek natki pietruszki,
- cytryna.
Składniki na wersję 3:
- 200 g łososia wędzonego,
- 2 jajka na miekko,
- 2 miękkie awokado,
- czerwona cebula,
- 100 ml śmietany kwaśnej,
- 1/2 czerwonej cebuli.
Przygotowanie:
Ziemniaki zetrzyj na tarce. Odsącz dokładnie z wody na sitku. Pamiętaj, aby ziemniaków nie zostawiać na dłuższy czas, ponieważ staną się czarne. Do ziemniaków dodaj startą cebulę, mąkę oraz czosnek. Dodaj również jajko, sól i pieprz, a także łyżkę śmietany, która zapobiegnie czarnieniu ziemniaków.
Masz już gotową bazę do placków. Jeżeli chcesz zrobić wersję z warzywami, dodaj startą marchew oraz pietruszkę. Smaż z obu stron na bardzo rozgrzanym oleju. Usmażone placki przełóż na papier, aby odsączyć z tłuszczu. Podawać możesz z kwaśną śmietaną i natką pietruszki.
Do miseczki przełóż serek śniadaniowy i wymieszaj z jogurtem greckim. Dopraw sokiem i skórką z cytryny, dodaj pokrojoną rukolę, sól i pieprz. Na każdy pacek wyłóż porcje serka, łososia oraz rukoli.
Berner Rösti - placki berneńskie
Składniki:
- kilogram ugotowanych ziemniaków TYP C,
- łyżeczka soli,
- 100 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę,
- 50 g masła,
- sól i pieprz,
- 100 ml kwaśnej śmietany,
- pęczek cienkiego szczypiorku.
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotuj, a następnie ostudź. Zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Później boczek przemaż na maśle, na rozgrzanej patelni. Następnie dodaj starte ziemniaki. Przypraw solą i pieprzem. Uformuj placka i smaż na kolor rumiany. Przełóż na druga stronę dodaj masło i smaż. Podawaj ze śmietaną i szczypiorkiem.
Rösti - szwajcarskie placki ziemniaczane
Składniki:
- kilogram ziemniaków typ C,
- łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- łyżka masła klarowanego,
- 4 łyżki masła klarowanego do smażenia.
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz, a następnie zetrzyj na grubych oczkach. Odsącz dokładnie z wody używając ściereczki. Następnie dodaj sól, pieprz i rozpuszczone masło. Całość wymieszaj dokładnie. Na patelni rozpuść masło klarowane, wyłóż porcję ziemniaków i smaż do chrupkości. Przełóż na drugą stronę i ponownie smaż.
Pieczone placki ziemniaczane
Składniki:
- kilogram ziemniaków,
- cebula,
- ząbek czosnku,
- 3 łyżki masła rozpuszczonego,
- pęczek koperku,
- 2 jajka,
- łyżka mąki pszennej,
- łyżeczka majeranku,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz i zetrzyj na grubych oczkach. Następnie odciśnij wodę i dodaj startą na drobnych oczkach cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez prasę. Na koniec dodaj jajka, posiekany koperek, rozpuszczone masło oraz przyprawy. Całoś wymieszaj.
Piekarnik nagrzej na 200 stopni, blachę wyłóż papierem. Na papierze formuj placki i piecz przez około 20 minut z jednej strony. Następnie odwróć i piecz przez kolejne 15 z drugiej strony.
Zobacz także:
- Czy można zrobić placki ziemniaczane bez tarki? Poznaj wyjątkowy przepis
- Placki ziemniaczane - najlepsze przepisy Jana Kuronia
- Popisowe placki ziemniaczane. Sprawdź ulubione przepisy Sebastiana Olmy
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News