13 listopada obchodzimy bardzo ważne święto - Dzień Placków Ziemniaczanych. To idealna okazja, aby przygotować w prosty sposób ten polski przysmak.
Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Porady dietetyków
Placki ziemniaczane bez tarki - jak je przygotować?
W Polsce tradycyjnie placki ziemniaczane przygotowuje się je ze świeżych ziemniaków. Startą pulpę miesza się z różnymi dodatkami, np. mąką, jajkiem, czy cebulą i boczkiem. Jednak placki ziemniaczane
Jednak danie to znane jest również w wielu innych miejscach na świecie, np. w Niemczech, gdzie znane są pod nazwą reibekuchen czy w Korei pod nazwą gamja jeon. W obu tych wersjach nie potrzeba tarki do przygotowania placków. Jak zatem je zrobić? Przedstawiamy proste przepisy!
Placki ziemniaczane bez tarki - przepis na reibekuchen
Składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków,
- 75 g tartego sera,
- jajko,
- 15 g mąki,
- 50 g gęstego jogurtu,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia,
- opcjonalnie koperek i natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Następnie rozgnieć je na głądką masę, np. widelcem. Poczekaj aż ostygną. Do masy dodaj starty ser, sól, pieprz i natkę pietruszki lub koper.
Jajka, jogurt i mąke wymieszaj ze sobą. Mieszanka będzie potrzebna do maczania placków. Rozgrzej też olej na patelni.
Z gotowej masy nabieraj łyżką pulpę ziemniaczaną, a następnie ukształtuj ją w niewielkie, płaskie placki. Dalej maczaj je w mieszance jogurtowej i wykładaj na patelnię.
Smaż około 5 minut na stronę. Kiedy będą gotowe odsączaj je na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Placki podawaj ze śmietaną, sałatką, sosem gulaszowym lub serowym.
Placki ziemniaczane bez tarki - przepis na gamja jeon
Składniki:
- 60 g obranych ziemniaków
- 60 g cebuli,
- zielone chili,
- sól morska,
- olej,
- sos sojowy lub chili do polewania.
Sposób przygotowania:
Obrane ziemniaki kroimy na mniejsze części i wrzucamy do kielichowego blendera. Miksujemy całość na jednlitą pulpę.
Pulpę przekładamy do sitka i odsączamy z nadmiaru wody.
Cebulę blendujemy w tym samym blenderze i dodajemy do pulpy ziemniaczanej. Całość mieszamy i solimy.
Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie wykładamy masę. Na jedną stronę placka kładziemy pokrojone w paski zielone chili. Kiedy placek zarumieni, przekładamy go na drugą stronę i smażymy, aż będzie złotobrązowy.
Zobacz także:
- Placki ziemniaczane - najlepsze przepisy Jana Kuronia. Sprawdź je w Dniu Placków Ziemniaczanych
- Placki ziemniaczane z kurkami w sosie śmietanowo – tymiankowym według przepisu Sebastiana Olmy
- Popisowe placki ziemniaczane. Sprawdź ulubione przepisy Sebastiana Olmy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: pysznosci.pl/mykoreankitchen.com
Źródło zdjęcia głównego: mikroman6/Getty Images