Czy można zrobić placki ziemniaczane bez tarki? Poznaj wyjątkowy przepis

Poznaj przepis na placki ziemniaczane bez użycia tarki. Koniec z tarciem ziemniaków
Poznaj przepis na placki ziemniaczane bez użycia tarki. Koniec z tarciem ziemniaków
Źródło: mikroman6/Getty Images
Kto nie uwielbia placków ziemniaczanych, chciałoby się zapytać. To jedna z potraw, którą uważamy za swoją narodową. Tradycyjnie w Polsce przygotowuje się je z tartych ziemniaków, co jednak, jeśli nie mamy tarki? Mamy na to sposób. Poznajcie nasze dwa sposoby na placki ziemniaczane bez tarki!

Porady dietetyków

Źródło: Dzień Dobry TVN
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?

Placki ziemniaczane bez tarki - jak je przygotować?

W Polsce tradycyjnie placki ziemniaczane przygotowuje się je ze świeżych ziemniaków. Startą pulpę miesza się z różnymi dodatkami, np. mąką, jajkiem, czy cebulą i boczkiem. Jednak placki ziemniaczane

Jednak danie to znane jest również w wielu innych miejscach na świecie, np. w Niemczech, gdzie znane są pod nazwą reibekuchen czy w Korei pod nazwą gamja jeon. W obu tych wersjach nie potrzeba tarki do przygotowania placków. Jak zatem je zrobić? Przedstawiamy proste przepisy!

Placki ziemniaczane bez tarki - przepis na reibekuchen

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków,
    • 75 g tartego sera,
      • jajko,
        • 15 g mąki,
          • 50 g gęstego jogurtu,
            • sól i pieprz,
              • olej do smażenia,
                • opcjonalnie koperek i natka pietruszki.

                  Sposób przygotowania:

                  Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Następnie rozgnieć je na głądką masę, np. widelcem. Poczekaj aż ostygną. Do masy dodaj starty ser, sól, pieprz i natkę pietruszki lub koper.

                  Jajka, jogurt i mąke wymieszaj ze sobą. Mieszanka będzie potrzebna do maczania placków. Rozgrzej też olej na patelni.

                  Z gotowej masy nabieraj łyżką pulpę ziemniaczaną, a następnie ukształtuj ją w niewielkie, płaskie placki. Dalej maczaj je w mieszance jogurtowej i wykładaj na patelnię.

                  Smaż około 5 minut na stronę. Kiedy będą gotowe odsączaj je na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Placki podawaj ze śmietaną, sałatką, sosem gulaszowym lub serowym.

                  Placki ziemniaczane bez tarki - przepis na gamja jeon

                  Składniki:

                  • 60 g obranych ziemniaków
                    • 60 g cebuli,
                      • zielone chili,
                        • sól morska,
                          • olej,
                            • sos sojowy lub chili do polewania.

                              Sposób przygotowania:

                              Obrane ziemniaki kroimy na mniejsze części i wrzucamy do kielichowego blendera. Miksujemy całość na jednlitą pulpę.

                              Pulpę przekładamy do sitka i odsączamy z nadmiaru wody.

                              Cebulę blendujemy w tym samym blenderze i dodajemy do pulpy ziemniaczanej. Całość mieszamy i solimy.

                              Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie wykładamy masę. Na jedną stronę placka kładziemy pokrojone w paski zielone chili. Kiedy placek zarumieni, przekładamy go na drugą stronę i smażymy, aż będzie złotobrązowy.

                              Zobacz także:

                              Autor: Teofila Siewko

                              Źródło: pysznosci.pl/mykoreankitchen.com

                              Źródło zdjęcia głównego: mikroman6/Getty Images

                              podziel się:

                              Pozostałe wiadomości

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                              Materiał promocyjny

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana