Dodaj ten składnik do faworków, a będą idealnie chrupiące

Dodaj ten składnik do faworków, a będą idealnie chrupiące
Dodaj ten składnik do faworków, a będą idealnie chrupiące
Źródło: joannawnuk/Getty Images
Faworki, nazywane też chrustem, to jeden z polskich przysmaków w karnawale. Można je przygotowywać nie tylko na Tłusty Czwartek, ale też wcześniej. Co zrobić, jeśli chcemy, aby wyszły lekkie i chrupiące? Mamy sposób, dzięki któremu będą idealne.

Pączki i tłusty czwartek

Ranking pączków. Które możemy jeść bezkarnie? Dietetyk sprawdza składy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Drogi czy tani pączek?
Drogi czy tani pączek?
Skąd wywodzi się tłusty czwartek?
Skąd wywodzi się tłusty czwartek?
Modne, najmodniejsze, dziwne - pączki 2022
Modne, najmodniejsze, dziwne - pączki 2022
Pączki doskonałe
Pączki doskonałe
W czym tkwi sekret pysznych pączków Magdy Gessler?
W czym tkwi sekret pysznych pączków Magdy Gessler?
Pączki na słodko i wytrawnie
Pączki na słodko i wytrawnie
Pączki od sióstr z Dobromila
Pączki od sióstr z Dobromila

Jak zrobić chrupiące faworki lub chruścik?

Kluczową kwestią, aby nasze faworki były lekkie i chrupiące jest właściwe ich rozwałkowanie. Im ciasto cieńsze - tym lepiej. Warto rozwałkowywać je na tyle cienko, że niemal będzie prześwitywało. Dodatkowo do ciasta nie trzeba dodawać cukru - takie lekkie i cieniutkie chruściki będą wystarczy posypać po wierzchu cukrem pudrem.

Cienkie ciasto łatwiej i szybciej smaży się na głębokim oleju, dzięki czemu staje się chrupiące. Do tego mniej wypije tłuszczu podczas przygotowywania. To jednak nie wszystko. Warto dodać jeden składnik, dzięki któremu wzmocnimy ten efekt.

Składnik, dzięki któremu faworki staną się chrupiące

Chrust staje się miękki podczas smażenia nie tylko wtedy, kiedy ciasto jest grube, ale także wtedy kiedy "wypije za dużo tłuszczu". Oznacza to, że podczas wypiekania ciasto nasiąka tłuszczem i przestaje być tak kruche.

Jeśli chcemy, aby faworki nie piły dużo tłuszczu podczas smażenia, a w efekcie były chrupiące jak nigdy, trzeba do ciasta dodać octu. Wystarczy łyżka octu na 250 g mąki, aby ciasto mniej chłonęło tłuszcz podczas smażenia.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości