Pieczone faworki - przepis w wersji fit idealny na tłusty czwartek i karnawał

Faworki
Pieczone faworki - przepis w wersji fit idealny na tłusty czwartek i karnawał
Źródło: Darius Dzinnik/GettyImages
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami i nie każdy ma ochotę pochłaniać pączki i faworki smażone na głębokim tłuszczu. Na szczęście jest zdrowsza i "chudsza" alternatywa - pieczone faworki. Sprawdź, jak prosto je przygotować i cieszyć się ich smakiem.
Nie tylko faworki dobre na karnawał
Źródło: Dzień Dobry TVN

Pieczone faworki - przepis krok po kroku

Składniki:

  • mąka pszenna - 750 g,
    • cukier - 5 g,
      • sól - 5 g,
        • żółtka - 5,
          • śmietana 18 % - 75 g,
            • spirytus - 5 g,
              • cukier puder lub słodzik w pudrze - 35 g.

                Sposób przygotowania:

                1. Do mąki dodać żółtka, śmietanę, cukier, sól i spirytus.
                  1. Całość najpierw wymieszać łyżką, a następnie zagnieść na elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na grubość około 0,5 cm.
                    1. Ciasto ciąć w paski o szerokości dwóch do czterech centymetrów i długości 5. Każdy z pasków przeciąć na środku i jeden koniec przewinąć przez dziurkę, tak aby powstała pętelka.
                      1. Faworki wyłożyć na blachę do pieczenia i piec w temperaturze 200 stopni przez około 23 minut.
                        1. Gotowe i wystudzone faworki można posypać cukrem pudrem lub słodzikiem zmielonym w młynku na puder.

                          Pomysły na przekąski karnawałowe

                          W karnawale, a przede wszystkim w tłusty czwartek, zwyczajowo jemy różnego rodzaju potrawy, które są słodkie i tłuste. Jednak nie zawsze chcemy jeść takie ilości niezdrowych rzeczy i chce się je jakoś "odchudzić". W takiej sytuacji możemy przekształcać potrawy poprzez pieczenie zamiast smażenia na głębokim tłuszczu. Zamiast śmietany można dodawać jogurty wysokobiałkowe, a zamiast cukru ksylitol, erytrytol lub słodzik.

                          Zobacz także:

                          Autor: Teofila Siewko

                          Źródło: o2

                          Źródło zdjęcia głównego: Darius Dzinnik/GettyImages

                          podziel się:

                          Pozostałe wiadomości

                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                          Materiał promocyjny

                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana