Tłusty czwartek w kuchni Dzień Dobry TVN. Sprawdź karnawałowe przepisy Beaty Kartowicz

Źródło: Dzień Dobry TVN
Faworek czy pączek?
Faworek czy pączek?
Drogi czy tani pączek?
Drogi czy tani pączek?
Skąd wywodzi się tłusty czwartek?
Skąd wywodzi się tłusty czwartek?
Modne, najmodniejsze, dziwne - pączki 2022
Modne, najmodniejsze, dziwne - pączki 2022
Pączki doskonałe
Pączki doskonałe
W czym tkwi sekret pysznych pączków Magdy Gessler?
W czym tkwi sekret pysznych pączków Magdy Gessler?
Pączki na słodko i wytrawnie
Pączki na słodko i wytrawnie
Pączki od sióstr z Dobromila
Pączki od sióstr z Dobromila
W kuchni Dzień Dobry TVN starcie tytanów - pączek vs faworek. Beata Kartowicz pokazała, jak przygotować pyszne karnawałowe przysmaki. Sprawdź przepis na faworki - chruściki, mini pączki z serka waniliowego i domowe pączki. 

Ciekawostki na temat tłustego czwartku:

  • Dawniej w tłusty czwartek podawano słoninę, boczek i alkohol.
    • Klasyczny pączek ma 300-400 kcal, waży 55-70 g i jest smażony na smalcu.
      • Żeby spalić kalorie zdobyte dzięki zjedzeniu jednego pączka, należy biec 30 minut.
        • Miłym zwyczajem jest wysyłanie życzeń na tłusty czwartek do swoich przyjaciół i znajomych.
          • Statystyczny Polak w tłusty czwartek zjada 2,5 pączka.
            Faworki - chruściki
            Faworki - chruściki
            Faworki - chruściki
            Źródło: Michał Żebrowski/East News

            Faworki - chruściki - przepis krok po kroku

            Składniki:

            • 4 szklanki mąki pszennej,
              • 8 żółtek,
                • 2 łyżki spirytusu (lub octu),
                  • 2 łyżeczki cukru,
                    • łyżeczka soli,
                      • ok. 7 kopiatych łyżek gęstej, kwaśniej śmietany,
                        • olej lub smalec do smażenia,
                          • cukier puder do posypania.

                            Sposób przygotowania:

                            Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać żółtka, spirytus i śmietanę. Zagnieść na jednolitą masę. Następnie przełożyć ciasto na blat i zbijać drewnianym wałkiem ok. 10- 15 minut. (Należy uderzać wałkiem w ciasto rozpłaszczając je, po czym ponownie zwinąć i znów zbijać wałkiem. Dzięki zbijaniu ciasto będzie jednolite, elastyczne, a po usmażeniu kruche i z dużą ilością bąbelków).

                            Ciasto rozwałkować porcjami cieniutko na blacie posypanym lekko mąką. (Ważne jest, aby blat podsypywać, jak najmniejszą ilością mąki. Ciasto które czeka na rozwałkowanie należy przykryć ściereczką, żeby nie obsychało). Ciasto pokroić najpierw na paski o szerokości ok. 3- 4 cm, następnie na prostokąty lub równoległoboki o długości ok. 9- 10 cm. (Ja robię na oko tak, aby faworki ładnie wyglądały). Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec. Smażyć krótko na smalcu lub oleju 3-4 minuty.

                            Mini pączki z serka waniliowego
                            Mini pączki z serka waniliowego
                            Mini pączki z serka waniliowego
                            Źródło: Michał Żebrowski/East News

                            Mini pączki z serka waniliowego - przepis krok po kroku

                            Składniki:

                            • 280 - 300 g serka homogenizowanego waniliowego,
                              • 2 jajka rozmiar M,
                                • 1,5 szklanki mąki pszennej,
                                  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
                                    • czubata łyżka cukru pudru,
                                      • łyżka wódki lub spirytusu (ewentualnie octu),
                                        • szczypta soli.

                                          Sposób przygotowania:

                                          Jajka zmiksuj z cukrem i serkiem do połączenia składników. Dodaj przesianą z proszkiem do pieczenia. Mąkę i spirytus lub ocet wymieszaj dokładnie. W szerokim garnku rozgrzej tłuszcz do temperatury 170-190 st. C. Za pomocą dwóch łyżek wcześniej zanurzonych w tłuszczu formuj pączki wielkości orzecha włoskiego bezpośrednio do garnka z nagrzanym tłuszczem. Smaż z każdej strony na złoty kolor. Wyłóż na ręcznik kuchenny do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.

                                          Domowe pączki
                                          Domowe pączki
                                          Domowe pączki
                                          Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                          Domowe pączki - przepis krok po kroku

                                          Składniki na pączki:

                                          • 1 kg mąki pszennej,
                                            • szklanka mleka,
                                              • 8 żółtka średnich jajek,
                                                • 80 g cukru - około 3 pełne łyżki,
                                                  • 50 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych,
                                                    • 125 g masła,
                                                      • szczypta soli,
                                                        • 4 łyżki spirytusu,
                                                          • 1,5 kg smalcu do smażenia pączków.

                                                            Składniki na lukier cytrynowy:

                                                            • 6 łyżek soku z cytryny,
                                                              • 20 łyżek cukru pudru.

                                                                Dodatki:

                                                                • 250 g powideł lub konfitury różanej, kajmaku lub czekolady, frużeliny wiśniowej i masy budyniowej z ajerkoniakiem,
                                                                  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub płatków migdałowych.

                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                    Przygotować zaczyn. Lekko ciepłe mleko wymieszać z łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 5 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut.

                                                                    Roztopić masło, żółtka i resztę cukru, całość ubić mikserem.

                                                                    Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn i masę jajeczną. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania, dodawać roztopione masło. Wyrobić ciasto na gładką, elastyczną masę mikserem z hakiem na koniec dodać spirytus. (Ciasto będzie bardzo klejące. Najlepiej nie dodawać więcej mąki). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 40- 60 minut, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany grubo mąką blat i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wykrawać z niego krążki o średnicy 7 cm, użyłam szklanki

                                                                    Na połowę krążków nałożyć nadzienie i przykryć pozostałymi krążkami. Brzegi dobrze zlepić.

                                                                    Pączki układać na posypanym mąką blacie, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok 30 minut. Smażyć partiami na rozgrzanym smalcu (170-180 st. C.). Następnie wykładać na ręcznik papierowy.

                                                                    Sprytne porady Beaty Kartowicz:

                                                                    • Żeby pączki nie przypalały się w trakcie smażenia, można co jakiś czas wrzucać do garnka 2-3 plasterki surowego ziemniaka. Ziemniaki dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym, żeby nie było na nich wody.
                                                                      • Ciasto powinno być dobrze wyrośnięte, tylko na dobrze wyrośniętych pączkach powstanie w trakcie smażenia jasna obwódka.
                                                                        • Do ciasta drożdżowego na pączki należy dodać spirytus, sok z cytryny lub ocet, żeby pączki nie nasiąkały tłuszczem w trakcie smażenia.
                                                                          • Jeżeli zdecydujecie się na nadziewanie pączków przed smażeniem, to pamiętajcie, że marmolada musi mieć temperaturę pokojową, a brzegi nadzianego pączka muszą być dobrze sklejone, bo wypływająca marmolada będzie się przypalała w trakcie smażenia.

                                                                            Zobacz także:

                                                                            Autor: Teofila Siewko

                                                                            Źródło: Beata Kartowicz

                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                                                                            podziel się:

                                                                            Pozostałe wiadomości

                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                            Materiał promocyjny

                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana