Czym są faworki?
Faworki, zwane również chrustem, to tradycyjne ciasteczka – chrupkie, w kształcie złożonej kokardki, słodkie, z cukrem pudrem. W Polsce przyrządza się je przede wszystkim na Tłusty Czwartek i w tzw. ostatki. Chociaż chrust króluje głównie w czasie karnawału, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować go o dowolnej porze roku. Jak zrobić faworki? Do ich przygotowania potrzebne są m.in. mąka, żółtka, śmietana i odrobina octu lub spirytusu. Można jednak przygotować je w wersji wegańskiej albo z piwem.
Poznaj też przepisy na pączki i faworki autorstwa:
- Mamy Andrzeja Polana
- Lary Gessler
- Beaty Kartowicz
- Bartka Boratyna
- Brata Salezego
- Jakuba Kasprzaka
- Patrycji Jaskólskiej i Kamili Mroczkowskiej
Faworki – przepis na wycinanie chrustu
Wycinanie i składanie faworków to przyjemne i proste zajęcie. Przepis na wycinanie chrustu krok po kroku:
- Na środku każdego paska zrób nacięcie o długości około 3 cm.
- Lekko naciągnij ciasto, dzięki czemu poszerzysz nacięcie.
- Jeden koniec ciasta przeciągnij przez nacięcie i wywiń na zewnątrz.
- Lekko potrząśnij ciastem, aby faworek nabrał ładnego kształtu.
- Uformowane faworki ułóż na papierze lub ściereczce i przykryj drugą ściereczką, by nie wyschły.
- Duży garnek postaw na dużym palniku. Do garnka wlej olej i rozgrzej go do około 180℃. Następnie zmniejsz ogień do minimum.
- Faworki wkładaj do garnka po kilka sztuk. Smaż przez około minutę z obu stron.
- Wyławiaj faworki łyżką cedzakową i układaj na ręcznikach papierowych.
- Posyp faworki cukrem pudrem.
Faworki - prosty przepis krok po kroku
Składniki na faworki (około 30 sztuk):
- 200 g mąki pszennej,
- szczypta soli,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 jajko,
- 2–3 żółtka,
- ½ łyżki cukru pudru,
- 3 łyżki gęstej śmietany,
- ½ łyżki spirytusu lub octu,
- 1½ kg smalcu lub 2 l oleju,
- Cukier puder do posypania.
Faworki – przepis na tradycyjny chrust. Przygotowanie:
- Przesiej do miski mąkę, dodaj sól i proszek do pieczenia, a potem wymieszaj.
- W osobnym naczyniu ubij 1 całe jajko i 2–3 żółtka z łyżką cukru pudru. Jajka mają być gęste, z puszystą pianą. Ubijaj je przez około 8 minut.
- Do mąki dodaj jajka, śmietanę i spirytus. Wymieszaj wszystko łyżką lub zmiksuj.
- Składniki zagnieć na gładkie ciasto i uformuj kulę. Zawiń ją w folię spożywczą i odstaw na 30–45 minut (w temperaturze pokojowej).
- Zagniataj ciasto około 8 minut. Rozwałkuj je na cienki placek. Złóż na pół i znów rozwałkuj. Czynność powtórz jeszcze 2–3 razy. Ciasto możesz dodatkowo tłuc wałkiem.
- Podziel ciasto na 4 części i każdą po kolei rozwałkuj na cieniutkie placki. Pozostałe ciasto przykryj folią spożywczą, aby nie wyschło.
- Wytnij faworki i usmaż zgodnie z przepisem na początku strony.
Faworki z piwem - przepis krok po kroku
Składniki na faworki z piwem (około 30 sztuk):
- 12–14 żółtek jaj,
- 6 łyżek cukru,
- 5 szklanek mąki pszennej oraz mąka do posypania,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 szklanka piwa,
- 2–2,5 l oleju słonecznikowego,
- Cukier puder do posypania.
Przygotowanie:
- Żółtka utrzyj z cukrem lub ubij mikserem przez około 8 minut (na najwyższych obrotach). Żółtka powinny być gęste, puszyste i jasne.
- Przesiej mąkę i dodaj ją do jajek razem z proszkiem do pieczenia.
- Powoli wlewaj piwo do pozostałych składników, ciągle mieszając wszystko łyżką.
- Masę połącz w kulę. Możesz dodać więcej mąki, jeśli ciasto za bardzo się klei.
- Ciasto wyłóż na stolnicę posypaną mąką i wyrabiaj około 7 minut.
- Wybijaj ciasto wałkiem, dopóki nie pojawią się pęcherzyki powietrza. Możesz złożyć ciasto dwa razy na pół i rozbić jeszcze raz na płasko lub rozwałkować.
- Ciasto podziel na 4 części i rozwałkuj każdą kolejno na bardzo cienkie placki. Gdy rozwałkowujesz jedną część ciasta, pozostałe przykryj folią spożywczą, aby nie wyschły.
- Z rozwałkowanego ciasta wycinaj faworki i smaż zgodnie z przepisem podanym na początku strony.
Faworki – przepis bez śmietany (wegański chrust)
Składniki na faworki bez śmietany i jajek (wegańskie):
- 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej,
- ¾ szklanki mleka roślinnego (np. niesłodzone mleko sojowe),
- 1 łyżka cukru pudru oraz cukier puder do posypania (może być trzcinowy, nierafinowany),
- 50 ml alkoholu, np. cytrynówki,
- Roślinny tłuszcz do smażenia.
Przygotowanie:
- Przesiej mąkę, dodaj cukier puder i olej. Wymieszaj (możesz rozetrzeć olej palcami).
- Do mąki, cukru i oleju dodaj alkohol, a potem powoli wlej mleko roślinne.
- Wymieszaj wszystkie składniki i zagnieć ciasto – powinno być elastyczne i lekko twarde.
- Uformuj ciasto w kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw na 30–45 minut.
- Ciasto rozwałkuj cieniutko – możesz podsypywać je delikatnie mąką.
- Wycinaj i smaż faworki zgodnie z przepisem na początku strony.
Faworki przechowuj w szczelnie zamkniętym opakowaniu – ciastka szybko chłoną wilgoć, przez co chruściki mogą szybko przestać być kruche.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Faworki i różyczki - proste przepisy na karnawałowe przysmaki
- Oponki serowe cytrynowe i klasyczne - pyszne przepisy na tłusty czwartek i nie tylko
- Faworki kontra chruściki. Mikołaj Rey testował wypieki przed Tłustym Czwartkiem
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: dulezidar/GettuImages