Pieczone faworki - przepis w wersji fit idealny na tłusty czwartek i karnawał

Faworki
Pieczone faworki - przepis w wersji fit idealny na tłusty czwartek i karnawał
Źródło: Darius Dzinnik/GettyImages
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami i nie każdy ma ochotę pochłaniać pączki i faworki smażone na głębokim tłuszczu. Na szczęście jest zdrowsza i "chudsza" alternatywa - pieczone faworki. Sprawdź, jak prosto je przygotować i cieszyć się ich smakiem.
DD_20230202_Kuchnia_REP
Nie tylko faworki dobre na karnawał
Źródło: Dzień Dobry TVN

Pieczone faworki - przepis krok po kroku

Składniki:

  • mąka pszenna - 750 g,
  • cukier - 5 g,
  • sól - 5 g,
  • żółtka - 5,
  • śmietana 18 % - 75 g,
  • spirytus - 5 g,
  • cukier puder lub słodzik w pudrze - 35 g.

Sposób przygotowania:

  1. Do mąki dodać żółtka, śmietanę, cukier, sól i spirytus.
  2. Całość najpierw wymieszać łyżką, a następnie zagnieść na elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na grubość około 0,5 cm.
  3. Ciasto ciąć w paski o szerokości dwóch do czterech centymetrów i długości 5. Każdy z pasków przeciąć na środku i jeden koniec przewinąć przez dziurkę, tak aby powstała pętelka.
  4. Faworki wyłożyć na blachę do pieczenia i piec w temperaturze 200 stopni przez około 23 minut.
  5. Gotowe i wystudzone faworki można posypać cukrem pudrem lub słodzikiem zmielonym w młynku na puder.

Pomysły na przekąski karnawałowe

W karnawale, a przede wszystkim w tłusty czwartek, zwyczajowo jemy różnego rodzaju potrawy, które są słodkie i tłuste. Jednak nie zawsze chcemy jeść takie ilości niezdrowych rzeczy i chce się je jakoś "odchudzić". W takiej sytuacji możemy przekształcać potrawy poprzez pieczenie zamiast smażenia na głębokim tłuszczu. Zamiast śmietany można dodawać jogurty wysokobiałkowe, a zamiast cukru ksylitol, erytrytol lub słodzik.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości