Pieczone faworki - przepis krok po kroku
Składniki:
- mąka pszenna - 750 g,
- cukier - 5 g,
- sól - 5 g,
- żółtka - 5,
- śmietana 18 % - 75 g,
- spirytus - 5 g,
- cukier puder lub słodzik w pudrze - 35 g.
Sposób przygotowania:
- Do mąki dodać żółtka, śmietanę, cukier, sól i spirytus.
- Całość najpierw wymieszać łyżką, a następnie zagnieść na elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na grubość około 0,5 cm.
- Ciasto ciąć w paski o szerokości dwóch do czterech centymetrów i długości 5. Każdy z pasków przeciąć na środku i jeden koniec przewinąć przez dziurkę, tak aby powstała pętelka.
- Faworki wyłożyć na blachę do pieczenia i piec w temperaturze 200 stopni przez około 23 minut.
- Gotowe i wystudzone faworki można posypać cukrem pudrem lub słodzikiem zmielonym w młynku na puder.
Pomysły na przekąski karnawałowe
W karnawale, a przede wszystkim w tłusty czwartek, zwyczajowo jemy różnego rodzaju potrawy, które są słodkie i tłuste. Jednak nie zawsze chcemy jeść takie ilości niezdrowych rzeczy i chce się je jakoś "odchudzić". W takiej sytuacji możemy przekształcać potrawy poprzez pieczenie zamiast smażenia na głębokim tłuszczu. Zamiast śmietany można dodawać jogurty wysokobiałkowe, a zamiast cukru ksylitol, erytrytol lub słodzik.
Zobacz także:
- Faworki i różyczki - proste przepisy na karnawałowe przysmaki
- Mrowisko - przepis na wyjątkowe ciasto z Podlasia
- Pączki twarogowe - prosty przepis na zdrowszy tłusty czwartek
- Przepis na faworki Szymona Czerwińskiego, finalisty MasterChefa. Jak je zrobić?
- Tłusty czwartek w kuchni Dzień Dobry TVN. Sprawdź karnawałowe przepisy Beaty Kartowicz
Autor: Teofila Siewko
Źródło: o2
Źródło zdjęcia głównego: Darius Dzinnik/GettyImages
podziel się: