Składniki na faworki z przepisu Szymona Czerwińskiego
Składniki na faworki:
- 300 g mąki pszennej,
- 4 żółtka,
- 1 łyżka spirytusu,
- 1 łyżka cukru,
- ½ łyżeczki soli,
- 600 g gęstej, kwaśniej śmietany 12%,
- smalec do smażenia,
- cukier puder do posypania.
Wszystko o kawie
Najlepsze przepisy na zimowe kawy
Kawa na jesienne poranki
Bogactwo smaku, czyli kawa i jej aromaty
Dzień dobry i smacznej kawusi
Czym zastąpić kawę?
Sposób przygotowania faworków z przepisu Szymona Czerwińskiego
- Mąkę przesiej przez sito na stolnicę i uformuj kopiec. Do środka wbij żółtka, cukier, śmietanę sól i spiritus. Zagnieść i połącz ze sobą składniki. Wyrób kulę i ugniataj do chwili, aż ciasto będzie zwarte i sztywne.
- Rozwałkuj ciasto, następnie zawiń na pół i ponownie zagnięć. Czynność powtarzaj przez 15 minut. Zależy Nam, abyśmy wtłoczyli do ciasta jak najwięcej powietrza.
- Ciasto należy podzielić na dwie części i rozwałkować jak najcieniej. Nożem wytnij z ciasta prostokąty z nacięciem w środku. Przewlecz jeden koniec przez wycięty otwór, aby faworek miał ładny kształt.
- Smalec rozgrzej do 180 st. C i smaż po około minucie z każdej strony.
- Faworki posyp cukrem pudrem.
Zobacz także:
- Pieczone faworki - przepis w wersji fit idealny na tłusty czwartek
- Przepis na tradycyjne faworki – jak zrobić chrust na różne sposoby?
- Faworki i różyczki - proste przepisy na karnawałowe przysmaki
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: arfo/Getty Images
podziel się: