Przepis na faworki Szymona Czerwińskiego, finalisty MasterChefa. Jak je zrobić?

Pączki w półmisku
Przepis na faworki Szymona Czerwińskiego, finalisty MasterChefa. Jak je zrobić?
Źródło: arfo/Getty Images
Tłusty czwartek to święto w sam raz dla łasuchów. W tym dniu na stołach królują nie tylko pączki wszelkiego rodzaju, ale również faworki. W kuchni Dzień Dobry TVN, finalista MasterChefa, Szymon Czerwiński, przedstawił swój przepis na faworki. Sprawdź, jak je przygotować.

Składniki na faworki z przepisu Szymona Czerwińskiego

Składniki na faworki:

  • 300 g mąki pszennej,
    • 4 żółtka,
      • 1 łyżka spirytusu,
        • 1 łyżka cukru,
          • ½ łyżeczki soli,
            • 600 g gęstej, kwaśniej śmietany 12%,
              • smalec do smażenia,
                • cukier puder do posypania.

                  Wszystko o kawie

                  Źródło: Dzień Dobry TVN
                  Najlepsze przepisy na zimowe kawy
                  Najlepsze przepisy na zimowe kawy
                  Kawa na jesienne poranki
                  Kawa na jesienne poranki
                  Bogactwo smaku, czyli kawa i jej aromaty
                  Bogactwo smaku, czyli kawa i jej aromaty
                  Dzień dobry i smacznej kawusi
                  Dzień dobry i smacznej kawusi
                  Czym zastąpić kawę?
                  Czym zastąpić kawę?

                  Sposób przygotowania faworków z przepisu Szymona Czerwińskiego

                  1. Mąkę przesiej przez sito na stolnicę i uformuj kopiec. Do środka wbij żółtka, cukier, śmietanę sól i spiritus. Zagnieść i połącz ze sobą składniki. Wyrób kulę i ugniataj do chwili, aż ciasto będzie zwarte i sztywne.
                    1. Rozwałkuj ciasto, następnie zawiń na pół i ponownie zagnięć. Czynność powtarzaj przez 15 minut. Zależy Nam, abyśmy wtłoczyli do ciasta jak najwięcej powietrza.
                      1. Ciasto należy podzielić na dwie części i rozwałkować jak najcieniej. Nożem wytnij z ciasta prostokąty z nacięciem w środku. Przewlecz jeden koniec przez wycięty otwór, aby faworek miał ładny kształt.
                        1. Smalec rozgrzej do 180 st. C i smaż po około minucie z każdej strony.
                          1. Faworki posyp cukrem pudrem.

                            Zobacz także:

                            Autor: Teofila Siewko

                            Źródło: Szymon Czerwiński

                            Źródło zdjęcia głównego: arfo/Getty Images

                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości

                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                            Materiał promocyjny

                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana