Przepis na faworki Szymona Czerwińskiego, finalisty MasterChefa. Jak je zrobić?

Pączki w półmisku
Przepis na faworki Szymona Czerwińskiego, finalisty MasterChefa. Jak je zrobić?
Źródło: arfo/Getty Images
Tłusty czwartek to święto w sam raz dla łasuchów. W tym dniu na stołach królują nie tylko pączki wszelkiego rodzaju, ale również faworki. W kuchni Dzień Dobry TVN, finalista MasterChefa, Szymon Czerwiński, przedstawił swój przepis na faworki. Sprawdź, jak je przygotować.

Składniki na faworki z przepisu Szymona Czerwińskiego

Składniki na faworki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 4 żółtka,
  • 1 łyżka spirytusu,
  • 1 łyżka cukru,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 600 g gęstej, kwaśniej śmietany 12%,
  • smalec do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Wszystko o kawie

DD_20211129_Kuchnia_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Najlepsze przepisy na zimowe kawy
Najlepsze przepisy na zimowe kawy
Kawa na jesienne poranki
Kawa na jesienne poranki
Bogactwo smaku, czyli kawa i jej aromaty
Bogactwo smaku, czyli kawa i jej aromaty
Dzień dobry i smacznej kawusi
Dzień dobry i smacznej kawusi
Czym zastąpić kawę?
Czym zastąpić kawę?

Sposób przygotowania faworków z przepisu Szymona Czerwińskiego

  1. Mąkę przesiej przez sito na stolnicę i uformuj kopiec. Do środka wbij żółtka, cukier, śmietanę sól i spiritus. Zagnieść i połącz ze sobą składniki. Wyrób kulę i ugniataj do chwili, aż ciasto będzie zwarte i sztywne.
  2. Rozwałkuj ciasto, następnie zawiń na pół i ponownie zagnięć. Czynność powtarzaj przez 15 minut. Zależy Nam, abyśmy wtłoczyli do ciasta jak najwięcej powietrza.
  3. Ciasto należy podzielić na dwie części i rozwałkować jak najcieniej. Nożem wytnij z ciasta prostokąty z nacięciem w środku. Przewlecz jeden koniec przez wycięty otwór, aby faworek miał ładny kształt.
  4. Smalec rozgrzej do 180 st. C i smaż po około minucie z każdej strony.
  5. Faworki posyp cukrem pudrem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości