Przygotowanie pysznych, domowych pączków wydaje się być czasochłonnym zajęciem. W przypadku tradycyjnych przepisów, to prawda. Jednak poniższy przepis umożliwia nam przygotowanie ich naprawdę szybko.
Pączki w 15 minut - przepis Szymona Czerwińskiego
Składniki:
- 500 g twarogu tłustego
- 4 jajka „0”
- 8 łyżek cukru drobnego
- 2 laski wanilii
- 50 ml wódki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 400 g mąka pszenna
- sól
- 2 kg smalcu
- 200 g drobnego cukru
- 10 g cynamonu.
Pączki w 15 minut - sposób wykonania
- Twaróg rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków, następnie dodaj jajka, cukier drobny oraz ziarna wanilii, wódkę i sól.
- Połącz ze sobą wszystkie składniki za pomocą blendera.
- Do tak przygotowanej masy dodaj proszek do pieczenia i mąkę. Zagnieć ciasto.
- Z tak przygotowanego ciasta uformuj pączki i smaż na rozgrzanym smalcu, aż będą złote.
- Cukier wymieszaj razem z cynamonem. Obtocz w nim pączki jeszcze ciepłe.
Smacznego!
Zobacz także:
- Keto-pączki. Przepis na tłusty czwartek dla osób na diecie ketogenicznej
- Przepis na pyszne wegańskie pączki – zdrowsza alternatywa tradycyjnego przysmaku
- Dlaczego pączki powinny mieć jasne obwódki? Jak je zrobić?
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: Kristen Prahl/Getty Images
podziel się: