Dieta ketogeniczna a tłusty czwartek
Dieta ketogeniczna opiera się na zdrowych tłuszczach, a małej ilości węglowodanów. Poprzez ich spalanie dochodzi do ketozy i produkcji ketonów, które służą jako energia dla organizmu. Tłusty czwartek na diecie ketogenicznej jest trudny, ponieważ nie wolno nam spożywać węglowodanów i cukrów, a to ich najwięcej jest w pączkach - w mące i cukrze. Ten pyszny deser jadany w tłusty czwartek trzeba więc specjalnie przygotować, aby móc jeść go na diecie. Sprawdź, jak zrobić keto-pączki.
Przepisy Andrzeja Polana
Keto-pączki - przepis krok po kroku
Składniki:
- mąka migdałowa - 500 g,
- jaja - 4,
- erytrytol - 400 g,
- ocet - 1 łyżka,
- soda oczyszczona - 10 g,
- mleko migdałowe - 30 ml,
- olej - 15 ml.
Sposób przygotowania:
- Mąkę migdałową wymieszać z sodą i erytrytolem.
- W oddzielnym naczyniu wymieszać jajka z mlekiem migdałowym, olejem i octem.
- Połączyć suche składniki z mokrymi i wymieszać na gładką masę. Można to zrobić mikserem.
- Surowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (opcjonalnie można ją polać olejem lub posmarować smalcem).
- Ciasto wyciskąć na blachę, starając się zachować kulisty kształt.
- Piec w temperaurze 190 stopni przez około 20 minut.
- Po tym czasie wyjąć, ostudzić i udekorować.
Keto-pączki można ozdobić rozdrobnionym na puder słodzikiem, np. erytrytolem. Można także zrobić keto-lukier. Do tego potrzebny będzie zmielony erytrytol i cukier z cytryny. Wymieszany i podgrzany będzie identyczny w smaku i konsystencji, jak tradycyjny! Dodatkowo można je posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi.
Zobacz także:
- Ile kalorii mają pączki? Jak na ich kaloryczność wpływa lukier i różne nadzienia?
- Dlaczego pączki powinny mieć jasne obwódki? Jak je zrobić?
- Czym nadziewać pączki? Jak to robić? Poznaj kultowe smaki
Autor: Teofila Siewko
Źródło: haps
Źródło zdjęcia głównego: Nataliya Kushnir/Getty Images