Przepisy kulinarne

Keto-pączki. Przepis na tłusty czwartek dla osób na diecie ketogenicznej

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Źródło:
haps
Pączki ketogeniczne w cukrze i cynamonie

Osoby na diecie ketogenicznej wiedzą, jak ciężko jest wytrwać w postanowieniu. Zwłaszcza w takie święta jak tłusty czwartek, kiedy wszyscy cieszą się smakiem pysznych pączków. Mamy jednak dobrą wiadomość - keto-pączki istnieją i można je zrobić samodzielnie w domu. Sprawdź prosty przepis.

Dieta ketogeniczna a tłusty czwartek

Dieta ketogeniczna opiera się na zdrowych tłuszczach, a małej ilości węglowodanów. Poprzez ich spalanie dochodzi do ketozy i produkcji ketonów, które służą jako energia dla organizmu. Tłusty czwartek na diecie ketogenicznej jest trudny, ponieważ nie wolno nam spożywać węglowodanów i cukrów, a to ich najwięcej jest w pączkach - w mące i cukrze. Ten pyszny deser jadany w tłusty czwartek trzeba więc specjalnie przygotować, aby móc jeść go na diecie. Sprawdź, jak zrobić keto-pączki. 

Przepisy Andrzeja Polana

Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z PolanemDzień Dobry TVN
wideo 2/5

Keto-pączki - przepis krok po kroku

Składniki:

  • mąka migdałowa - 500 g,
  • jaja - 4,
  • erytrytol - 400 g,
  • ocet - 1 łyżka,
  • soda oczyszczona - 10 g,
  • mleko migdałowe - 30 ml,
  • olej - 15 ml.

Sposób przygotowania:

  • Mąkę migdałową wymieszać z sodą i erytrytolem.
  • W oddzielnym naczyniu wymieszać jajka z mlekiem migdałowym, olejem i octem.
  • Połączyć suche składniki z mokrymi i wymieszać na gładką masę. Można to zrobić mikserem.
  • Surowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego.
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (opcjonalnie można ją polać olejem lub posmarować smalcem).
  • Ciasto wyciskąć na blachę, starając się zachować kulisty kształt.
  • Piec w temperaurze 190 stopni przez około 20 minut.
  • Po tym czasie wyjąć, ostudzić i udekorować.

Keto-pączki można ozdobić rozdrobnionym na puder słodzikiem, np. erytrytolem. Można także zrobić keto-lukier. Do tego potrzebny będzie zmielony erytrytol i cukier z cytryny. Wymieszany i podgrzany będzie identyczny w smaku i konsystencji, jak tradycyjny! Dodatkowo można je posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi.

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło: haps

Źródło zdjęcia głównego: Nataliya Kushnir/Getty Images

Pozostałe wiadomości