Wszystkie składniki, których będziemy używać powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę możemy nawet podgrzać do 35 stopni w piekarniku.
Domowe pączki - przepis Szymona Czerwińskiego
- 1 kg mąki krupczatki
- 10 żółtek
- 100g drożdży świeżych
- 1/2 kostki masła
- 2 łyżki spirytusu
- 2 szklanki mleka
- ½ szklanka cukru drobnego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 4 kg smalcu
- 1 ziemniak
- Dodatkowo:
- 1 kg śmietany 36%
- 500 g mascarpone
- 200 g malin
- 200 g truskawek
- 200 g borówek
- Nadzienia:
- *róża/lukier królewski/płatki róży
- 400 g konfitura z płatków róży
- 30 g białka (ok. 1 białko z jajka M)
- 150 g cukru pudru
- 6 kropli soku z cytryny
- *malina/lukier/skórka kandyzowana pomarańczy
- 400 g konfitury z malin
- 2 opakowania skórki kandyzowanej z pomarańczy
- 30 g białka (ok. 1 białko z jajka M)
- 150 g cukru pudru
- 6 kropli soku z cytryny
- *czekolada/czekolada ciemna/posypane biała czekolada groszek
- 500 g Nutella
- 4 tabliczki czekolady gorzkiej
- groszek biała czekolada
- posypka cukrowa kolorowa
Beza włoska - zrobimy ją w duchu zero waste, żeby nie marnować tego, co zostało nam z pączków
Składniki:
- 300 g drobnego cukru
- 4 sztuki białka
- 60 ml woda
Cukier zalewamy wodą, mieszamy, stawiamy na ogniu i gotujemy aż osiągnie temperaturę 118C. W tym czasie ubijamy na sztywno białka z cukrem.
Do ubitych białej cieniutkim strumieniem wlewamy syrop cukrowy zwiększając przy tym obroty miksera na maksimum - 15 minut
Domowe pączki Szymona Czerwińskiego - sposób wykonania
- Mleko podgrzej do temperatury około 38 st C. i wlej do miski. Dodaj rozkruszone drożdże, dwie łyżki mąki i 1 łyżkę cukru. Dokładnie połącz składniki rozczynu. Przykryj miskę ścierką i odstaw na około 20 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Żółtka z cukrem ubij na białą i puszysta masę. Za chwilę będą nam potrzebne.
- Do dużej miski przesiej przez sito mąkę razem z solą i cukrem waniliowym. Dodaj wyrośnięty zaczyn i całość połącz przy pomocy łyżki drewnianej na jednolitą masę.
- Do przygotowywanego ciasta dodaj żółtka i przy pomocy najlepiej robota kuchennego z końcówką tak ugniataj ciasto przez około 20 minut. Gotowe ciasto powinno bez problemu odchodzić od ręki.
- Do tak przygotowanego ciasta dodajemy rozpuszczone masło oraz spirytus. Całość zagniatamy. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ścierką i zostawiamy do wyrośnięcia na koło półtorej godziny.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i przy pomocy wałka – wałkujemy na około 2 cm grubości ciasto.
- Z ciasta przy pomocy szklanki wycinamy pączki. Tak przygotowane krążki zostawiamy na stolnicy do wyrośnięcia (około 30 – 40 minut).
- W garnku rozpuszczamy smalec. Przy pomocy termometru kuchennego pilnujemy temperatury 170 - 185 st C. W niej będziemy smażyć.
- Następnie wyrośnięte pączki smażmy partiami – pilnując, aby temperatura smalcu nie spadła poniżej zadanej. Usmażone pączki przekładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się tłuszczu.
- Pączki szprycujemy ulubioną konfiturą i oprószamy cukrem pudrem lub lukrem.
Zobacz także:
- Tłusty czwartek. Łatwy i przyjemny przepis na domowe pączki
- Keto-pączki. Przepis na tłusty czwartek dla osób na diecie ketogenicznej
- Przepis na pyszne wegańskie pączki – zdrowsza alternatywa tradycyjnego przysmaku
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: Darius Dzinnik/Getty Images
podziel się: