Wegańskie pączki pieczone - przepis Szymona Czerwińskiego
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- drożdże suszone instant 7g (15g świeżych)
- 250 ml ciepłego napoju sojowego
- 50 g miękkiego oleju kokosowego
- nadzienie
Wegańskie pączki pieczone - sposób przygotowania
- Do naczynia miksera przesiej przez sito mąkę, następnie dodaj drożdże i cukier. Wymieszaj całość.
- Napój sojowy podgrzej do temperatury 36 stopni C. Dodaj do sypkich składników oraz rozpuszczony olej kokosowy. Połącz ze sobą składniki. Odstaw w ciepłe i suche miejsce do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i wytnij za pomocą szklanki pączki.
- Ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem - przykryj ściereczką, aby wyrosły.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 20 minut. Udekoruj lukrem.
Zobacz także:
- Przepis na tradycyjne faworki – jak zrobić chrust na różne sposoby?
- Pieczone faworki - przepis w wersji fit idealny na tłusty czwartek
- Przepis na pyszne wegańskie pączki – zdrowsza alternatywa tradycyjnego przysmaku
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: Brent Hofacker/Getty Images
podziel się: