Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Przepisy i dania z kuchni Dzień Dobry TVN
Knysza na śniadanie z warzywami i jajkiem
Składniki na ciasto na bułkę:
- 7g drożdży instant,
- 350 g mąki tortowej typ 500 lub 550,
- ok 150 ml ciepłego mleka 2 lub 3,2 %,
- łyżka miękkiego masła 82%,
- płaska łyżeczka cukru,
- płaska łyżeczka soli.
Pozostałe składniki:
- 200 g pomidorów malinowych,
- 200 g ogórków zielonych,
- młoda biała kapusta
- puszka kukurydzy,
- groszek konserwowy,
- główka czosnku,
- natka koperku,
- czerwona cebula,
- 5 jaj,
- 500 g majonezu,
- 200 g jogurtu naturalnego,
- opakowanie cebulki prażonej,
- 900 g ogórków konserwowych,
- przyprawy: cukier, sól, ocet, pieprz.
Sposób przygotowania bułek:
Drożdże wsyp do miski, dodaj cukier i ok 50 ml ciepłego mleka. Zamieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 10 minut do podrośnięcia. Powinny pojawić się pęcherzyki i całość lekko zgęstnieć. Do zaczynu drożdżowego dodaj sól, miękkie masło, połowę mąki i resztę mleka. Zagnieć ciasto, dodając stopniowo resztę mąki. Ciasto powinno się trochę lepić. Uformuj kulę, miskę wysmaruj olejem lub oliwą, przełóż, przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30-45 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyjmij ciasto z miski i porządnie zagnieć w dłoniach, przez ok 5 minut, dzięki temu będzie bardziej elastyczne. Uformuj dwa placki o średnicy ok 20-25 cm i grubości 0,5-1 cm. Przełóż je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Nakłuj widelcem lub lekko natnij nożem. Posmaruj z wierzchu żółtkiem i posyp sezamem. Odstaw na 15 minut, aby jeszcze trochę podrosły. Rozgrzej piekarnik do 220ºC (grzanie góra-dół lub 210ºC termoobieg). Wstaw placki do gorącego piekarnika na środkową półkę i piecz ok 15-20 minut, aż wierzch się mocno zarumieni.
Dobrze przygotowane i wypieczone ciasto nie wymaga dodatkowego krojenia – podczas pieczenia ciasto rozwarstwia się, pęcznieje i kieszonka sama się wytwarza. Wystarczyło tylko przekroić bułkę na pół. Jeśli jednak ciasto będzie bardziej zwarte, po przekrojeniu, ostrożnie rozkrój środek, uważając, aby nie przebić bułki. W przeciwnym razie sos wycieknie z knyszy.
Sposób przygotowania knyszy:
Do knyszy przygotowujemy sałatkę z pomidorów i ogórków oraz kapusty doprawiamy do smaku. Z jogurtu i majonezu oraz czosnku przygotowujemy sos z dodatkiem koperku. Bułkę możemy podgrzać w opiekaczu i nafaszerować sałatką na górę kładziemy sadzone jaja posypujemy prażoną cebulką i polewamy sosem smacznego.
Knysza z wędzonką swojską lub wędzonym udkiem kurczaka
Bułkę przygotowujemy według przepisu powyżej.
Składniki:
- 500 g dobrej jakości szynki wędzonej,
- 500 g wędzonego udka kurczaka,
- mała główka czerwonej kapusty,
- 200 g szczypiorku,
- 500 g sałatki szwedzkiej,
- puszka czerwonej fasoli konserwowej,
- butelka sosu BBQ,
- butelka ketchupu,
- butelka sosu słodko ostrego chili,
- 200 ml coca coli,
- butelka musztardy słonecznej,
- 100 g białego sezamu,
- przyprawy: sól, pieprz młotkowany, cukier, ocet spirytusowy, wędzona papryka.
Sposób przygotowania:
Z Coca coli, sosu BBQ ketchupu i musztardy robimy sos, do którego dodajemy sos chili i wędzoną paprykę. Z kapusty czerwonej i reszty składników przygotowujemy sałatkę. Wędzonkę kroimy na cienkie plastry, kurczaka wędzonego obieramy i rozdrabniamy. Do bułki na przemian wkładamy sałatkę i podgrzana wędzonkę polewamy sosem posypujemy szczypiorkiem i gotowe.
Knysza na słodko z duszonymi owocami w miodzie, granolą, serem feta i szpinakiem
Bułkę przygotowujemy według przepisu powyżej.
Składniki:
- 4 banany,
- 3 kiwi,
- melon,
- 200 g malin,
- 200 g jeżyn,
- doniczka mięty,
- 300 g szpinaku baby,
- 2 kostki sera feta,
- 200 g miodu,
- 400 g cukru pudru,
- opakowanie granoli,
- 2 limonki.
Sposób przygotowania:
Owoce kroimy w większą kostkę skrapiamy sokiem z limonki i dodajemy startą skórki z limonki.
Owoce podgrzewamy na patelni z dodatkiem miodu, dodajemy granolę. Szpinak baby mieszamy z serem feta i wkładamy w bułkę na przemian z owocami, dekorujemy miętą i posypujemy cukrem pudrem.
Knysza z wędzonym tofu i serem halumi lub krewetkami z warzywami styir fry
Bułkę przygotowujemy według przepisu powyżej.
Składniki:
- 2 opakowania wędzonego tofu,
- opakowanie sera haloumi,
- 1 kg krewetek 16/21 (obranych z ogonkiem, nieblanszowanych),
- 500 g marchewki,
- seler naciowy,
- por,
- 100 g papryczki chili,
- 200 g świeżego imbiru,
- 100 g białego sezamu,
- 200 ml sosu teriyaki,
- 200 g cebuli dymki,
- 200 ml sosu sojowego jasnego,
- 2 limonki,
- 2 cytryny,
- pomarańcza,
- 200 ml oleju sezamowego,
- główka czosnku,
- przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do gyrosu.
Sposób przygotowania:
Warzywa myjemy obieramy i kroimy w cienkie paseczki julienne. Tofu i ser haloumi kroimy w drobną kosteczkę. Na patelnie wlewamy odrobinę oleju sezamowego, wrzucamy warzywa i smażymy 20 sekund, dodajemy sos teryaki, sos sojowy, imbir, sok z cytrusów miód i sezam prażony. Jak robimy wersję z krewetkami, to dodajemy krewetki zamiast tofu i sera lub można zostawić wszystkie 3 składniki. Szybko obsmażamy i pakujemy do bułki. Doprawiamy świeżym chili i cebulką dymką.
Zobacz także:
- Ajntopf i śląsko szpajze cytrynowo, czyli kuchnia śląska z nutką nowoczesności
- Dania kuchni śląskiej z nowoczesną nutą. Przepisy Darii Ładochy na kluski śląskie, ciapkapustę, sos z boczniaków, zrazy i apfelmus z żurawiną i lodami
- Kulebele - wariacja na temat śląskiej kuchni
Źródło: Łukasz Gamoń
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News