Fastfood po śląsku czyli knysza - kieszonka pełna smaku. Jak ją przygotować?

Łukasz Gamoń "Dżedi" w kuchni Dzień Dobry TVN
Łukasz Gamoń "Dżedi" w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Kinga Dyczewska / Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN będziemy próbować śląskiego fastfoodu. Poznajcie knyszę, czyli kieszonkę pełną smaku. To nadziewana buła z przeróżnymi dodatkami. Jak ją zrobić? Pokazał nam to sam Łukasz Gamoń.

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

Przepisy i dania z kuchni Dzień Dobry TVN

Rozgrzewające dania kuchni meksykańskiej idealne na zimowe dni. Wypróbuj przepisy Adriana "Foxxa" Owsianika
Źródło: Dzień Dobry TVN
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana

Knysza na śniadanie z warzywami i jajkiem

Składniki na ciasto na bułkę:

  • 7g drożdży instant,
  • 350 g mąki tortowej typ 500 lub 550,
  • ok 150 ml ciepłego mleka 2 lub 3,2 %,
  • łyżka miękkiego masła 82%,
  • płaska łyżeczka cukru,
  • płaska łyżeczka soli.

Pozostałe składniki:

  • 200 g pomidorów malinowych,
  • 200 g ogórków zielonych,
  • młoda biała kapusta
  • puszka kukurydzy,
  • groszek konserwowy,
  • główka czosnku,
  • natka koperku,
  • czerwona cebula,
  • 5 jaj,
  • 500 g majonezu,
  • 200 g jogurtu naturalnego,
  • opakowanie cebulki prażonej,
  • 900 g ogórków konserwowych,
  • przyprawy: cukier, sól, ocet, pieprz.

Sposób przygotowania bułek:

Drożdże wsyp do miski, dodaj cukier i ok 50 ml ciepłego mleka. Zamieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 10 minut do podrośnięcia. Powinny pojawić się pęcherzyki i całość lekko zgęstnieć. Do zaczynu drożdżowego dodaj sól, miękkie masło, połowę mąki i resztę mleka. Zagnieć ciasto, dodając stopniowo resztę mąki. Ciasto powinno się trochę lepić. Uformuj kulę, miskę wysmaruj olejem lub oliwą, przełóż, przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30-45 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyjmij ciasto z miski i porządnie zagnieć w dłoniach, przez ok 5 minut, dzięki temu będzie bardziej elastyczne. Uformuj dwa placki o średnicy ok 20-25 cm i grubości 0,5-1 cm. Przełóż je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Nakłuj widelcem lub lekko natnij nożem. Posmaruj z wierzchu żółtkiem i posyp sezamem. Odstaw na 15 minut, aby jeszcze trochę podrosły. Rozgrzej piekarnik do 220ºC (grzanie góra-dół lub 210ºC termoobieg). Wstaw placki do gorącego piekarnika na środkową półkę i piecz ok 15-20 minut, aż wierzch się mocno zarumieni.

Dobrze przygotowane i wypieczone ciasto nie wymaga dodatkowego krojenia – podczas pieczenia ciasto rozwarstwia się, pęcznieje i kieszonka sama się wytwarza. Wystarczyło tylko przekroić bułkę na pół. Jeśli jednak ciasto będzie bardziej zwarte, po przekrojeniu, ostrożnie rozkrój środek, uważając, aby nie przebić bułki. W przeciwnym razie sos wycieknie z knyszy.

Sposób przygotowania knyszy:

Do knyszy przygotowujemy sałatkę z pomidorów i ogórków oraz kapusty doprawiamy do smaku. Z jogurtu i majonezu oraz czosnku przygotowujemy sos z dodatkiem koperku. Bułkę możemy podgrzać w opiekaczu i nafaszerować sałatką na górę kładziemy sadzone jaja posypujemy prażoną cebulką i polewamy sosem smacznego.

Knysza z wędzonką swojską lub wędzonym udkiem kurczaka

Bułkę przygotowujemy według przepisu powyżej.

Składniki:

  • 500 g dobrej jakości szynki wędzonej,
  • 500 g wędzonego udka kurczaka,
  • mała główka czerwonej kapusty,
  • 200 g szczypiorku,
  • 500 g sałatki szwedzkiej,
  • puszka czerwonej fasoli konserwowej,
  • butelka sosu BBQ,
  • butelka ketchupu,
  • butelka sosu słodko ostrego chili,
  • 200 ml coca coli,
  • butelka musztardy słonecznej,
  • 100 g białego sezamu,
  • przyprawy: sól, pieprz młotkowany, cukier, ocet spirytusowy, wędzona papryka.

Sposób przygotowania:

Z Coca coli, sosu BBQ ketchupu i musztardy robimy sos, do którego dodajemy sos chili i wędzoną paprykę. Z kapusty czerwonej i reszty składników przygotowujemy sałatkę. Wędzonkę kroimy na cienkie plastry, kurczaka wędzonego obieramy i rozdrabniamy. Do bułki na przemian wkładamy sałatkę i podgrzana wędzonkę polewamy sosem posypujemy szczypiorkiem i gotowe.

Knysza na słodko z duszonymi owocami w miodzie, granolą, serem feta i szpinakiem

Bułkę przygotowujemy według przepisu powyżej.

Składniki:

  • 4 banany,
  • 3 kiwi,
  • melon,
  • 200 g malin,
  • 200 g jeżyn,
  • doniczka mięty,
  • 300 g szpinaku baby,
  • 2 kostki sera feta,
  • 200 g miodu,
  • 400 g cukru pudru,
  • opakowanie granoli,
  • 2 limonki.

Sposób przygotowania:

Owoce kroimy w większą kostkę skrapiamy sokiem z limonki i dodajemy startą skórki z limonki.

Owoce podgrzewamy na patelni z dodatkiem miodu, dodajemy granolę. Szpinak baby mieszamy z serem feta i wkładamy w bułkę na przemian z owocami, dekorujemy miętą i posypujemy cukrem pudrem.

Knysza z wędzonym tofu i serem halumi lub krewetkami z warzywami styir fry

Bułkę przygotowujemy według przepisu powyżej.

Składniki:

  • 2 opakowania wędzonego tofu,
  • opakowanie sera haloumi,
  • 1 kg krewetek 16/21 (obranych z ogonkiem, nieblanszowanych),
  • 500 g marchewki,
  • seler naciowy,
  • por,
  • 100 g papryczki chili,
  • 200 g świeżego imbiru,
  • 100 g białego sezamu,
  • 200 ml sosu teriyaki,
  • 200 g cebuli dymki,
  • 200 ml sosu sojowego jasnego,
  • 2 limonki,
  • 2 cytryny,
  • pomarańcza,
  • 200 ml oleju sezamowego,
  • główka czosnku,
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do gyrosu.

Sposób przygotowania:

Warzywa myjemy obieramy i kroimy w cienkie paseczki julienne. Tofu i ser haloumi kroimy w drobną kosteczkę. Na patelnie wlewamy odrobinę oleju sezamowego, wrzucamy warzywa i smażymy 20 sekund, dodajemy sos teryaki, sos sojowy, imbir, sok z cytrusów miód i sezam prażony. Jak robimy wersję z krewetkami, to dodajemy krewetki zamiast tofu i sera lub można zostawić wszystkie 3 składniki. Szybko obsmażamy i pakujemy do bułki. Doprawiamy świeżym chili i cebulką dymką.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości