Poznaj tajemnice gulaszu mięsnego i wegetariańskiego. Swój sekret zdradził nam szef kuchni "Dżedi"

Źródło: Dzień Dobry TVN
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Gulasz to jedno z najbardziej rozpoznawalnych i lubianych dań kulinarnych na całym świecie. W Dzień Dobry TVN szef kuchni Łukasz Gamoń "Dżedi" przygotował gulasz w trzech odsłonach po mistrzowsku. Poznaj jego przepisy na mięsne i wegetariańskie gulasze.

Gulasz wołowy lub z dziczyzny ze śląskimi kluskami i pieczoną czerwoną kapustą

Gulasz wołowy lub z dziczyzny ze śląskimi kluskami i pieczoną czerwoną kapustą
Gulasz wołowy lub z dziczyzny ze śląskimi kluskami i pieczoną czerwoną kapustą
Gulasz wołowy lub z dziczyzny ze śląskimi kluskami i pieczoną czerwoną kapustą
Źródło: Michał Woźniak/EastNews

Składniki na 5-7 porcji:

  • 1 kg polędwicy wołowej lub polędwiczki z sarny/dzika,
    • 500 g cebuli białej,
      • 500 g topinamburu (może być mrożony),
        • 200 g korzenia selera,
          • 200 g korzenia pietruszki,
            • 500 g miksu grzybów polskich,
              • 1 kg obranych ziemniaków,
                • 500 g mąki ziemniaczanej,
                  • mała główka kapusty czerwonej,
                    • 200 g żurawiny w żelu,
                      • 200 g musztardy słonecznej,
                        • 200 g musztardy francuskiej,
                          • 200 ml miodu,
                            • 2 jaja,
                              • doniczka świeżego tymianku,
                                • sól i pieprz,
                                  • 200 g masła,
                                    • jałowiec,
                                      • majeranek suszony,
                                        • liść laurowy,
                                          • sos sojowy ciemny,
                                            • 500 ml bulionu drobiowego lub wołowego,
                                              • magii.

                                                Sposób przygotowania:

                                                Mięso oczyszczamy z błony i kroimy w kostkę wielkości około 2 cm, marynujemy w musztardzie z dodatkiem ziół i przypraw, odstawiamy na 30 min. W tym czasie ziemniaki wstawiamy do gotowania w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przeciskamy przez praskę, dzielimy na 4 części jedną część wyciągamy i wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy 1 jajo i odrobinę oleju, mieszamy i formujemy kluski śląskie. Kapustę czerwoną kroimy w ćwiartki, doprawiamy solą pieprzem musztardą francuską i żurawiną. Pieczemy w 150 stopniach, do miękkości. Na koniec skrapiamy cytryną.

                                                Zamarynowane mięso smażymy w rozgrzanym rondlu do zrumienienia, dodajemy warzywa pokrojone w kostkę i smażymy. Po zrumienieniu dodajemy grzyby i przyprawy, dusimy do miękkości, dodając bulion. Sprawdzamy, jeżeli mięso jest miękkie, możemy podawać. Jeżeli uznasz, że gulasz jest z byt rzadki, można go zagęścić odrobiną zasmażki jasnej.

                                                Zagotowujemy wodę i gotujemy kluski, aż wypłyną. Na talerzu układamy kluseczki i polewamy gulaszem posypujemy obficie zieloną pietruszką, a na górze układamy upieczoną cząstkę kapusty i gotowe.

                                                Karminadle (kotlety mielone) a’la gulasz z makaronem z naleśników

                                                Składniki:

                                                • 1 kg mięsa z indyka,
                                                  • 200 g koncentratu pomidorowego,
                                                    • 500 g pomidorów pelati,
                                                      • 2 papryki czerwone,
                                                        • 800 g papryki konserwowej w ćwiartkach,
                                                          • 200 g cebuli,
                                                            • 200 g szczypiorku,
                                                              • doniczka bazylii,
                                                                • 600 ml mleka,
                                                                  • 4 jaja,
                                                                    • 500 g mąki pszennej,
                                                                      • 200 g masła,
                                                                        • 200 g natki pietruszki,
                                                                          • sól, pieprz, cukier,
                                                                            • 100 g papryki wedzonej sypanej,
                                                                              • gałka muszkatołowa,
                                                                                • pieprz ziołowy,
                                                                                  • 100 g papryki słodkiej w proszku,
                                                                                    • oregano suszone,
                                                                                      • 200 ml oliwy z wytloczyn,
                                                                                        • 200 ml kwąsnej śmietany (crème fraiche),
                                                                                          • 200 g sera długodojrzewającego.
                                                                                            Grzanka z sosem pomidorowym
                                                                                            Grzanka z sosem pomidorowym
                                                                                            Grzanka z sosem pomidorowym
                                                                                            Źródło: Michał Woźniak/EastNews

                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                            Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem i ziołami oraz odrobiną koncentratu pomidorowego i gałki muszkatołowej. Formujemy mini karminadle i obsmażamy na tłuszczu do zrumienienia. Dodajemy posiekane warzywa i pomidory z puszki. Doprawiamy do smaku. Gdy gulasz się dusi, robimy klasyczne naleśniki z dużą ilością posiekanej pietruszki. Smażymy naleśniki i po wystygnięciu kroimy w paseczki grubości 1 cm. Gulasz po około 30 min będzie gotowy.

                                                                                            Makaron z naleśników doprawiamy odrobiną oliwy z pietruszką zieloną i czosnkiem, formujemy gniazdo na talerzu i zalewamy gorącym gulaszem. Doprawiamy łyżką crème fraiche i startym serem dlugodojrzewającym i sporą ilością świeżo siekanego szczypiorku.

                                                                                            Gulasz z boczniaków ostrygowych à la myśliwski

                                                                                            Gulasz z boczniaków ostrygowych à la myśliwski
                                                                                            Gulasz z boczniaków ostrygowych à la myśliwski
                                                                                            Gulasz z boczniaków ostrygowych à la myśliwski
                                                                                            Źródło: Michał Woźniak/EastNews

                                                                                            Składniki:

                                                                                            • 1 kg boczniaków ostrygowych,
                                                                                              • 100 g natki pietruszki,
                                                                                                • 200 ml sosu worcestershire,
                                                                                                  • 200 g cebuli czerwonej,
                                                                                                    • 500 g pieczarek brązowych,
                                                                                                      • 500 g ogórków kiszonych,
                                                                                                        • 500 g kolorowej papryki (czerwona, żółta, zielona),
                                                                                                          • 200 g obranych ziemniaków,
                                                                                                            • 500 ml bulionu warzywnych,
                                                                                                              • pęczek świeżej kolendry,
                                                                                                                • 300 g pomidorków cherry,
                                                                                                                  • 200 g ketchupu,
                                                                                                                    • pęczek kopru,
                                                                                                                      • 2 główki czosnku,
                                                                                                                        • bochenek świeżego pieczywa wysokiej jakości.
                                                                                                                          Gulasz z boczniaków ostrygowych à la myśliwski
                                                                                                                          Gulasz z boczniaków ostrygowych à la myśliwski
                                                                                                                          Gulasz z boczniaków ostrygowych à la myśliwski
                                                                                                                          Źródło: Michał Woźniak/EastNews

                                                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                                                          Boczniaki czyścimy z torfu, myjemy, kroimy w paski. Pieczarki tak samo czyścimy i kroimy w ćwiartki. Na mocno rozgrzanej patelni obsmażamy grzyby.

                                                                                                                          Na osobnej patelni smażymy ogórki kiszone z pieprzem i odrobiną cukru, po chwili dodajemy resztę warzyw i dalej obsmażamy. Łączymy grzyby z resztą podduszonych warzyw. Dodajemy pomidory i czosnek, zalewamy bulionem warzywnym i dusimy.

                                                                                                                          Kroimy słusznej wielkości kromki z chleba i robimy grzankę. Następnie nacieramy ją czosnkiem i delikatnie smarujemy ketchupem wymieszanym z pietruszką. Na talerzu układamy grzankę i obficie polewamy gulaszem. Całość posypujemy kolendrą.

                                                                                                                          Zobacz także:

                                                                                                                          Autor: Teofila Siewko

                                                                                                                          Źródło: Łukasz Gamoń

                                                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/EastNews

                                                                                                                          podziel się:

                                                                                                                          Pozostałe wiadomości

                                                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                          Materiał promocyjny

                                                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana