Rozgrzewający gulasz z dyni i ciecierzycy idealny na chłodniejsze dni

Gulasz
Gulasz
Źródło: Dzień Dobry TVN
Zbliża się jesień, a wraz z nią coraz zimniejsze dni. W związku z tym w kuchni Dzień Dobry TVN zagościły rozgrzewające potrawy Piotra Kucharskiego. Sprawdź jego przepis na gulasz z dyni i ciecierzycy.

Gulasz z dyni i ciecierzycy - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • kawałek cynamonu
  • 1 marchewka
  • 500 g dyni piżmowej
  • 2 słodkie ziemniaki
  • 1 słoik ciecierzycy
  • 7-8 cm świeżego imbiru
  • garść rodzynek
  • 500 g świeżych pomidorów
  • 2 szklanki wywaru warzywnego lub wody
  • sól i pieprz
  • ryż pełnoziarnisty do podania

Sposób przygotowania gulasz z dyni i ciecierzycy

  1. Cebulę i czosnek posiekać i poddusić na klarowanym maśle.
  2. Dodać suche przyprawy i przesmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
  3. Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, dynię i bataty pokrojone w kostkę, odcedzoną ciecierzycę.
  4. Imbir zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wycisnąć sok do gulaszu.
  5. Dodać rodzynki, pokrojone pomidory i wywar. Dusić, aż warzywa będą miękkie.
  6. Gulasz podawać z ugotowanym ryżem pełnoziarnistym.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości