Rozgrzewający gulasz z dyni i ciecierzycy idealny na chłodniejsze dni

Gulasz
Gulasz
Źródło: Dzień Dobry TVN
Zbliża się jesień, a wraz z nią coraz zimniejsze dni. W związku z tym w kuchni Dzień Dobry TVN zagościły rozgrzewające potrawy Piotra Kucharskiego. Sprawdź jego przepis na gulasz z dyni i ciecierzycy.

Gulasz z dyni i ciecierzycy - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
      • 3 łyżki klarowanego masła
        • 1 łyżeczka mielonego kminu
          • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
            • kawałek cynamonu
              • 1 marchewka
                • 500 g dyni piżmowej
                  • 2 słodkie ziemniaki
                    • 1 słoik ciecierzycy
                      • 7-8 cm świeżego imbiru
                        • garść rodzynek
                          • 500 g świeżych pomidorów
                            • 2 szklanki wywaru warzywnego lub wody
                              • sól i pieprz
                                • ryż pełnoziarnisty do podania

                                  Sposób przygotowania gulasz z dyni i ciecierzycy

                                  1. Cebulę i czosnek posiekać i poddusić na klarowanym maśle.
                                    1. Dodać suche przyprawy i przesmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
                                      1. Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, dynię i bataty pokrojone w kostkę, odcedzoną ciecierzycę.
                                        1. Imbir zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wycisnąć sok do gulaszu.
                                          1. Dodać rodzynki, pokrojone pomidory i wywar. Dusić, aż warzywa będą miękkie.
                                            1. Gulasz podawać z ugotowanym ryżem pełnoziarnistym.

                                              Zobacz także:

                                              Autor: Teofila Siewko

                                              Źródło: Piotr Kucharski

                                              Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

                                              podziel się:

                                              Pozostałe wiadomości

                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                              Materiał promocyjny

                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana