Sezon na świeże i lokalne owoce trwa - w czerwcu jest ich już naprawdę dużo i w niewysokich cenach. Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował kotlety wieprzowe z morelami. To pyszne danie, które idealnie sprawdzi się na obiad. Sprawdź, jak je zrobić.
Kotlety wieprzowe z morelami - przepis krok po kroku
Składniki:
- 4 kotlety wieprzowe z kością
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 8 moreli
- 2 czerwone cebule
- 3-4 gałązki szałwii
Sposób przygotowania kotletów wieprzowych z morelami
- Kotlety przypraw solą i pieprzem i obsmaż na rozgrzanej patelni z olejem.
- Przełóż do naczynia żaroodpornego, dodać szałwię oraz musztardę i dokładnie wymieszać.
- Na tę samą patelnię wrzucić pokrojoną w piórka cebule oraz morele pokrojone na połówki.
- Przesmażyć przez chwilę i dodać do kotletów.
- Wstawić do piekarnika i dopiec przez 15 minut w temperaturze 160°C.
Zobacz także:
- Kotlety z całego świata według Szymona Czerwińskiego
- Kotlety z makreli - przepis Szymona Czerwińskiego
- Kotlety mielone według przepisu Polana
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Piotr Kucharski
podziel się: