Kotlety wieprzowe z morelami według Piotra Kucharskiego

Pieczone kotlety warzywne
Jakub Kamiński/East News
Sezon na świeże i lokalne owoce trwa - w czerwcu jest ich już naprawdę dużo i w niewysokich cenach. Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował kotlety wieprzowe z morelami. To pyszne danie, które idealnie sprawdzi się na obiad. Sprawdź, jak je zrobić.

Kotlety wieprzowe z morelami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 4 kotlety wieprzowe z kością
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 8 moreli
  • 2 czerwone cebule
  • 3-4 gałązki szałwii

Sposób przygotowania kotletów wieprzowych z morelami

  1. Kotlety przypraw solą i pieprzem i obsmaż na rozgrzanej patelni z olejem.
  2. Przełóż do naczynia żaroodpornego, dodać szałwię oraz musztardę i dokładnie wymieszać.
  3. Na tę samą patelnię wrzucić pokrojoną w piórka cebule oraz morele pokrojone na połówki.
  4. Przesmażyć przez chwilę i dodać do kotletów.
  5. Wstawić do piekarnika i dopiec przez 15 minut w temperaturze 160°C.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości