Kapusta à la bolognese - przepis krok po kroku
Składniki:
- cebula,
- marchewka,
- 50 g selera naciowego,
- 300 g mielonej wołowiny,
- 150 g mielonej jagnięciny,
- puszka anchovy,
- 0,5 kieliszka czerwonego wina,
- szklanka mleka,
- pieprz do smaku,
- puszka krojonych pomidorów,
- młoda kapusta,
- kula mozzarelli.
Sposób przygotowania kapusty à la bolognese
- Na maśle podsmażyć warzywa i dusić, aż cebula się zeszkli.
- Dodać mieloną wołowinę i jagnięcinę oraz pokrojone fileciki anchovy, podsmażyć około 10 minut.
- Dodać wino, dokładnie wymieszać, dusić na wolnym.
- Następnie dolewać małymi porcjami mleko do całkowitego połączenia się całości, gotować na wolnym ogniu kilka godzin, co jakiś czas mieszając. Jeśli jest za suche, dolewać odrobinę mleka.
- Po około 2-3 godzinach gotowania dodać puszkę pomidorów i dusić jeszcze 30 minut.
- W czasie gotowania ragu, kapustę pokroić na cztery plastry i podgotować na parze.
- Ułożyć w naczyniu do zapiekania i zalać sosem. Na górze ułożyć porwaną na kawałki mozzarellę i zapiec w rozgrzanym piekarniku do 200ºC przez 30 minut.
Zobacz także:
- Zupa z młodej kapusty z fasolką szparagową i szpinakiem z przepisu Darii Ładochy
- Najsłynniejsze holenderskie przysmaki - których dań warto spróbować?
- Pastel de nata - przepis Piotra Kucharskiego
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Fot. Diana Miller / Getty Images
podziel się: