Kapusta à la bolognese - przepis Piotra Kucharskiego

kapusta w koszyku
Główki kapusty
Źródło: Fot. Diana Miller / Getty Images
Wiosna to sezon na różne młode warzywa, w tym kapustę. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował kapustę à la bolognese. To pyszne danie w sam raz na obiad, nie tylko od święta. Sprawdź jego przepis.

Kapusta à la bolognese - przepis krok po kroku

Składniki:

  • cebula,
  • marchewka,
  • 50 g selera naciowego,
  • 300 g mielonej wołowiny,
  • 150 g mielonej jagnięciny,
  • puszka anchovy,
  • 0,5 kieliszka czerwonego wina,
  • szklanka mleka,
  • pieprz do smaku,
  • puszka krojonych pomidorów,
  • młoda kapusta,
  • kula mozzarelli.

Sposób przygotowania kapusty à la bolognese

  1. Na maśle podsmażyć warzywa i dusić, aż cebula się zeszkli.
  2. Dodać mieloną wołowinę i jagnięcinę oraz pokrojone fileciki anchovy, podsmażyć około 10 minut.
  3. Dodać wino, dokładnie wymieszać, dusić na wolnym.
  4. Następnie dolewać małymi porcjami mleko do całkowitego połączenia się całości, gotować na wolnym ogniu kilka godzin, co jakiś czas mieszając. Jeśli jest za suche, dolewać odrobinę mleka.
  5. Po około 2-3 godzinach gotowania dodać puszkę pomidorów i dusić jeszcze 30 minut.
  6. W czasie gotowania ragu, kapustę pokroić na cztery plastry i podgotować na parze.
  7. Ułożyć w naczyniu do zapiekania i zalać sosem. Na górze ułożyć porwaną na kawałki mozzarellę i zapiec w rozgrzanym piekarniku do 200ºC przez 30 minut.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości