Chili con carne
Składniki:
- 500 g mielonej wołowiny 80/20 (chude/tłuste),
- placki tortilli,
- 75-100 ml bulionu wołowego,
- 200-300 ml wody lub meksykańskiego piwa,
- mała cebula,
- 3-4 ząbki czosnku,
- puszka pomidorów,
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- suszona papryczka lub sos chipotle,
- 3-4 łyżki oliwy lub oleju z awokado,
- sól i pieprz,
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego,
- łyżeczka papryki słodkiej,
- łyżeczka pieprzu cayenne,
- łyżeczka papryki wędzonej,
- ½ łyżeczki oregano,
- 2 łyżki kakao lub czekolady deserowej,
- kwaśna śmietana jako side,
- liście kolendry lub szczypiorek jako topping,
- suszona papryczka ancho (opcjonalnie),
- suszona papryczka pasilla (opcjonalnie),
- puszka czarnej lub czerwonej fasoli (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 180 stopni z opcją grill / broiler (górna grzałka). Włóż do niego papryczki chipotle, ancho oraz pasilla i pozostaw na kilka minut, żeby uwolnić z nich aromat. Po wyciągnięciu z piekarnika usuń z nich pestki, wrzuć wszystko do blendera i dodaj bulion wołowy, a następnie zblenduj. Do dużego garnka, najlepiej żeliwnego (ostatecznie stalowego z metalowymi rączkami), wlej olej lub oliwę. Dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek. Po 1-2 minutach podsmażania dodaj mięso. Przypraw solą i pieprzem. Następnie dodaj oregano, kmin rzymski, paprykę wędzoną, cayenne, paprykę słodką oraz kakao. Zalej wywarem z papryczek i bulionu. Mieszaj, aby rozdrobnić mięso.
Dodaj koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, a także opcjonalnie meksykańskie piwo albo wodę (w tej ilości co piwo, jeśli je pomijasz). Następnie dodaj fasolę (również opcjonalnie). Sprawdź, czy ilość soli jest wystarczająca i dopraw, jeżeli jest jej za mało. Włóż do piekarnika bez przykrycia, na półtorej godziny lub godzinę i 50 minut. Przypalenie u góry oznacza, że wyszło jak należy. Tortille pszenne podsmaż na bardzo dużym ogniu na patelni żeliwnej - tak mocno, aż będzie dymiło. Ewentualnie przypal palnikiem. Podawaj na talerzu ze śmietaną oraz świeżą kolendrą lub szczypiorkiem. Możesz również podawać z ryżem.
Fajitas z kurczakiem
Składniki:
- pierś z kurczaka,
- tortille pszenne,
- zielona papryka,
- czerwona lub żółta papryka,
- czerwona cebula,
- sól i pieprz,
- limonka,
- łyżeczka papryki słodkiej,
- łyżeczka papryki wędzonej,
- 3/4 łyżeczki pieprzu cayenne,
- łyżeczka czosnku w proszku,
- łyżeczka cebuli w proszku (opcjonalnie),
- łyżeczka kminu rzymskiego,
- 4-5 łyżek oleju z awokado lub oliwy,
- 1-2 łyżki bulionu wołowego ze słoika (nierozcieńczonego),
- 1-2 łyżki sosu sojowego,
- kwaśna śmietana,
- 10 pieczarek (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Pokrój pierś z kurczaka w paski. W misce wymieszaj paprykę słodką i wędzoną, pieprz cayenne, czosnek w proszku, cebulę w proszku, kmin rzymski, 2 łyżki oleju z awokado lub oliwy, sól, pieprz oraz bulion wołowy.W drugiej miseczce wymieszaj pozostały olej z awokado (lub oliwę) z sosem sojowym. Paprykę i cebulę (oraz opcjonalnie pieczarki) pokrój w paski. Na maksymalnym ogniu rozgrzej żeliwną albo stalową patelnię, do tego od razu włącz okap i otwórz okno. Wrzuć tortillę na patelnię i szybko ją podpiecz (aż będzie lekko przypalona). Następnie na pustej patelni, wciąż na maksymalnym ogniu, smaż kurczaka z połową zawartości pierwszej miski. Później przełóż go na talerz i na patelnię wrzuć warzywa, dodaj pozostały mix z miski pierwszej oraz mieszankę oleju z sosem sojowym. Gdy warzywa są prawie gotowe, dodaj kurczaka i wszystko razem smaż przez chwilę, aż będzie lekko przypalone. Podawaj z tortillą (albo opcjonalnie z ryżem), razem z kwaśną śmietaną i limonką.
California Burrito z wołowiną
Składniki:
- 4 tortille pszenne XL 30cm,
- 600-800 g antrykotu,
- 150 g tartego sera cheddar,
- 200 g frytek,
- śmietana chipotle,
- marynata Carne Asada,
- salsa pico de gallo (przepis poniżej),
- sos guacamole lub salsa verde (przepis poniżej).
Sposób przygotowania mięsa do smażenia:
Antrykot pozostaw w zamrażarce na co najmniej 6 godzin, a najlepiej przez noc. Tak zamarznięte mięso możesz pokroić w ultra cienkie paski, idealne do smażenia. Pokrojony w paski antrykot marynuj w marynacie carne asada przez min. 30 minut (przepis na marynatę poniżej). Dzięki krojeniu w ten sposób, mięso dużo szybciej złapie smak marynaty. Następnie wyjmij mięso z marynaty, aby nie miało w sobie zbyt dużo płynu. Tak przygotowany antrykot smaż na bardzo dużym ogniu, najlepiej na żeliwnej patelni.
Sposób przygotowania burrito:
Przygotuj marynatę Carne Asada lub jej alternatywę. Zamarynuj mięso. Przygotuj Tortille pszenne XXL. Zrób śmietanę chipotle z poniższego przepisu. Zrób salsę pico de gallo i guacamole. Frytki przygotuj zgodnie z własnymi upodobaniami. Tortillę pszenną podgrzej na gorącym flat topie bądź patelni przez kilkanaście sekund na każdej stronie. Ułóż placek na desce i po kolei dodaj: mięso, cheddar, salsę, guacamole, frytki oraz śmietanę chipotle.
Ostrożnie zwiń burrito, zaczynając od złożenia boków placka do środka, następnie rolując go. Dociśnij i przytrzymaj, aby tortilla się “zasklepiła”. Tak przygotowane burrito tostuj z obu stron na gorącej patelni lub flat topie, na złocisto-brązowy kolor. Dla wygody jedzenia możesz owinąć je w folię aluminiową lub papier.
Dodatkowe przepisy na dipy, sosy i marynatę do mięsa
Śmietana Chipotle - składniki:
- 200 ml kwaśnej śmietany 18% (unikaj tej ze skrobią),
- 2 łyżeczki sosu z papryczek chipotle lub papryki wędzonej z dodatkiem odrobiny pieprzu cayenne.
Salsa Verde - składniki:
- 4-5 świeżych papryczek jalapeno lub zielonych serrano/peperoni
- 10-12 sztuk zielonego agrestu lub świeże zielone tomatillo (opcjonalnie),
- cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- odrobina oleju z awokado lub oliwy,
- sól i pieprz,
- sok z połowy limonki.
Przygotowanie:
Papryczki, agrest/tomatillo, cebulę oraz czosnek podsmaż na oleju, grilluj lub podgrzej w gorącej wodzie. Wrzuć do blendera, dodaj pozostałe składniki i zblenduj.
Salsa Pico De Gallo - składniki:
- 10-15 pomidorków koktajlowych,
- biała cebula,
- mała garść liści świeżej kolendry,
- sok z limonki,
- sól,
- papryczka jalapeno, najlepiej świeża (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Jalapeno posiekaj (jeśli nie masz świeżego, może być ze słoika) i wrzuć do miseczki. Jeśli nie lubisz pikantności, dodaj bardzo mało albo wcale. Dodaj do niego drobno pokrojone pomidorki, cebulę oraz kolendrę, która jest tutaj kluczowym składnikiem pod względem smaku. Na koniec - obowiązkowo - wyciśnij sok z limonki i dodaj trochę soli. Całość wymieszaj.
Guacamole - składniki:
- 2 awokado (muszą być dojrzałe),
- sok z limonki,
- sól i pieprz,
- liście kolendry (opcjonalnie),
- cebula (opcjonalnie),
- czosnek (opcjonalnie),
- pomidorki koktajlowe (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Bazowe składniki, czyli awokado, sok z limonki, sól oraz pieprz, rozgnieć i wymieszaj (lub zblenduj) do uzyskania jednolitej konsystencji. Możesz połączyć je z dodatkami dla smaku, ale tak naprawdę wystarczy tylko kilka tych podstawowych produktów, aby wyszło idealne.
Marynata Carne Asada (na 600-800 g mięsa) - składniki:
- sok z 2 pomarańczy,
- sok z 4 limonek,
- duża garść świeżej kolendry,
- 8 ząbków czosnku,
- sól i pieprz dla smaku,
- olej z awokado,
- łyżeczka kminu rzymskiego,
- świeże jalapeno lub ze słoika,
- łyżka sosu sojowego.
Zobacz także:
- Poznaj dania inspirowane kuchnią meksykańską, które idealnie sprawdzą się do wspólnego gotowania z rodziną i przyjaciółmi
- Fiesta mexicana. Gorące dania kuchni meksykańskiej na zimowe wieczory
- Przepisy kuchni meksykańskiej - jak zrobić tortille z gotowych placków?
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Adrian Owsianik
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News