Oklahoma onion smash burger - przepis
Składniki:
- 1 bułka do burgera
- 90 g wołowiny 80/20
- 1 cebula
- 1-2 plastry topionego sera cheddar
- sól
- ketchup, majonez, musztarda
- odrobina oleju
Cebulę kroimy na ultra cienkie plastry, najlepiej na mandolinie. Na bardzo mocno rozgrzaną patelnię (najlepiej żeliwną lub stalową) lub flattop grilla odrobina oleju i rozsmarować bardzo cienką warstwę. Kładziemy kulkę mięsa, solimy, na to sporo cebuli i przy pomocy szpatuły (najlepiej metalowej) lub prasy do burgerów dociskamy (smashujemy) burgera. Ważne, by kotlet był 10-20% szerszy niż bułka - mięso skurczy się podczas smażenia.
Po około 2-2,5 minutach smażenia ostrożnie podważamy mięso i odwracamy. Od razu kładziemy na to ser, na to górną bułkę, a na nią spód bułki. W ten sposób bułki uparują się przez ostatnie 2 minuty smażenia. Teraz pozostaje podważyć mięso i drugą ręką wziąć spód bułki i złożyć burgera.
Klasyczne Oklahoma Onion było bez sosu i pikli - jednak jak najbardziej warto spróbować też wersję z nimi.
Gochujang mayo smash burger - przepis
Składniki:
- 1 bułka do burgera
- 90 g wołowiny
- 2 czerwone cebule
- 2-3 łyżki masła
- 1-2 plastry białego sera cheddar
- sól
- odrobina oleju
Cebulę kroimy na plastry lub w piórka i wrzucamy do garnka z masłem, dodajemy sól, 3-4 min na dużym ogniu mieszając, następnie zmniejszamy ogień i karmelizujemy ją przez 1-2h.
Sos gochujang mayo - przepis
Składniki:
- 65 g cukru
- 60 ml octu ryżowego
- 150 g pasty gochujang
- 55 g masła
- 15 g czosnku
- 1 łyżeczka białego sezamu
- 1 łyżeczka czarnego sezamu
- majonez
Do garnka wrzucamy masło, posiekany czosnek oraz biały i czarny sezam. Gotujemy przez 1,5 minuty i zdejmujemy z ognia. Dodajemy całość do mieszanki pasty gochujang, cukru i octu ryżowego. Można go lekko zblendować jeśli planujecie używać go w butelce typu squeeze (sezam lubi zatykać wylot). Mieszamy gotowy sos z majonezem w proporocjach 2:1, z przewagą majonezu.
Bułki tostujemy na maśle, można też delikatnie posmarować je rozpuszczonym masłem od góry. Na bardzo mocno rozgrzaną patelnię (najlepiej żeliwną lub stalową) lub flattop grilla odrobina oleju i rozsmarować bardzo cienką warstwę. Kładziemy kulkę mięsa, solimy, kładziemy na to kwadratowy kawałek papieru do pieczenia (pomaga uniknąć przywierania do szpatuły lub prasy) i przy pomocy szpatuły (najlepiej metalowej) lub prasy do burgerów dociskamy (smashujemy) burgera.
Ważne by kotlet był 10-20% szerszy niż bułka - mięso skurczy się podczas smażenia. Po około 2-2,5 minutach smażenia ostrożnie podważamy mięso i odwracamy. Kładziemy cheddar i zostawiamy na kolejne 2 minuty. Na bułkę sos, smashburger z serem, na to cebula karmelizowana oraz górna bułka z sosem.
Buffalo wings - przepis
Składniki:
- 1 kg skrzydełek z kurczaka
- ostry sos
- masło
- seler naciowy
- marchewka
- sól i pieprz
- ser pleśniowy błękitny
- śmietana 18%
- majonez
- musztarda
- sos worcestershire
- czosnek granulowany
Sos w stylu Buffalo
Potrzebujemy tylko dwóch składników - masła oraz ostrego sosu. Proporcje pomiędzy masłem, a sosem decydują o tym jak bardzo ostre finalnie będą skrzydełka. Więcej sosu - ostrzejsze, więcej masła - łagodniejsze. Ja osobiście daję około 3 łyżki masła na pół/trzy czwarte butelki sosu.
Sos serowy
Składniki:
- 1,5 łyżki majonezu
- 3 łyżki śmietany
- 100 g sera pleśniowego błękitnego
- pieprz
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 0.5 łyżeczki sosu worcestershire
Sposób wykonania całości Buffalo wings
Ser można posiekać i wymieszać z całością, lub pokruszyć, a potem cały sos zblendować. Garnek z olejem lub frytkownicę nagrzewamy do 180-185 stopni. Skrzydełka kroimy na 3 części, z czego ta najmniejsza odpada, nie używamy jej. Wkrajamy się pomiędzy kośćmi, jest to dość trudne gdy robi się za pierwszym razem, ale po kilku próbach ogarniecie. Myjemy je i osuszamy.
Smażymy skrzydełka przez równo 13 minut w 180-185 stopniach, pamiętając by smażyć je w małych ilościach, aby nie wystudzić oleju. Po usmażeniu, osuszamy je i wrzucamy do garnka/miski z sosem Buffalo i mieszamy, energicznie ruszając garnkiem.
Podajemy w towarzystwie selera naciowego i sosu serowego. Opcjonalnie, można włożyć gotowe skrzydełka w sosie na chwilę do ciepłego piekarnika (ok. 100 stopni) żeby sos nieco "wsiąkł" i zastygł na skrzydełkach.
Amerykańskie śniadanie w stylu tex mex - przepis
Składniki:
- 3 jajka
- kilka plastrów boczku
- 2 ziemniaki
- 1 czerwona cebula
- 2 kromki pieczywa tostowego
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 0.5 łyżeczki oregano
- 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
- kilka łyżek tartego sera cheddar
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Na zimną patelnię boczek. Wytapiamy tłuszcz, jeśli jest za sucho, dodajemy odrobinę oleju lub masła. Na drugiej patelni tostujemy chleb na sucho lub na maśle. Do patelni z boczkiem dodajemy ziemniaki, doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i zostawiamy na kilka minut.
W momencie kiedy na dole patelni zrobi się brązowo, dodajemy masło by stworzyć "fond", czyli zebrać z dna smaki, które się tam zebrały. Dodajemy cebule (oraz papryczki jeśli używamy). Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano, czosnkiem w proszku, itd. Dodajemy troszkę wody do patelni i od razu przykrywamy. Para wodna podniesie temperaturę i przyspieszy gotowanie.
Gdy ziemniaki będą już miękkie, robimy 3 miejsca w patelni i delikatnie wlewamy po 1 jajku. Doprawiamy, dodajemy ser, przykrywamy, aż jajka będą gotowe i ser roztopiony. Dekorujemy liśćmi kolendry lub szczypiorkiem.
Chicken waffles - przepis
Składniki:
- 0.5 kg udek bez kości
- 0.5 kg piersi z kurczaka
- mąka pszenna
- proszek do pieczenia
- syrop klonowy
- sól, pieprz
- papryka wędzona
- olej
- masło
- mleko 3,2%
- maślanka
- jajka
Sposób przygotowania
Miska nr 1: szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1,5 łyżeczki soli
Miska nr 2: woda
Kurczaka moczymy w misce 1, następnie do miski nr 2, ponownie do miski nr 1. Można dodać odrobinę wody do mąki, zrobią się takie grudki, które przy panierowaniu kurczaka stworzą dodatkowe chrupiące miejsca. Jeśli chcecie bardziej pikantnego kurczaka w stylu Nashville - mieszacie w miseczce sól, pieprz, cayenne, paprykę wędzoną i czosnek w proszku i dolewacie do tego trochę gorącego oleju ze smażenia kurczaka. I tym obtaczacie usmażonego kurczaka. Małe stripsy z piersi opanierowane w ten sposób smażymy przez 3 minuty w 180 stopniach. Jeśli są to udka bez kości, smażymy około 5 minut.
Gofry - przepis
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 2-3 łyżki cukru
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 3-4 łyżki rozpuszczonego masła lub oleju
Dążymy do uzyskania konsystencji gęstego sosu do pancakes. Jeśli ciasto jest zbyt lejące - więcej mąki - jeśli zbyt gęste - więcej mleka. Przepis bazuje na samym tłustym mleku (3,2%) dlatego ilość proszku do pieczenia jest spora. Gofrownicę na dużą moc, co najmniej 800-1000W, a nawet bliżej 1500 jeśli taką macie. Smażymy gofry na złocisto. Na to kurczak i polewamy syropem klonowym.
Peanut butter jelly french toast - przepis
Składniki:
- pieczywo tostowe
- 3/4 szklanki mleka
- 1 żółtko
- szczypta soli
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2/3 łyżeczki cynamonu
- odrobina ekstraktu z wanilii
- 1-2 łyżeczki cukru brązowego
- dżem porzeczkowy
- masło orzechowe
Jedną kromkę pieczywa tostowego smarujemy masłem orzechowym, a drugą kromkę smarujemy dobrym dżemem, polecam domowy dżem z jeżyn lub winogron. Porzeczkowy też się pięknie spisze. Składamy kanapkę. Maczamy dokładnie w miksie do French Toast i smażymy na maśle z obydwu stron. Na koniec polewamy podgrzanym masłem orzechowym.
Zobacz także:
- Kuchnia amerykańska w wersji fit. Czy to możliwe?
- Pancakesy, czyli amerykańska kuchnia z przepisów Ewy Samej
- Klasyczne amerykańskie Mac&Cheese. Jak je przyrządzić?
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Adrian Owsianik
Źródło zdjęcia głównego: margouillatphotos/Getty Images