Amerykańskie pancakes - przepis
Składniki:
- szklanka (128 g) mąki,
- 2 łyżki kaszy kukurydzianej,
- 2 łyżki brązowego cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka sody,
- 0,5 łyżeczki soli,
- szklanka (237 ml) maślanki,
- szklanka (237 ml) tłustego jogurtu,
- jajko,
- 1,5 łyżeczki roztopionego masła,
- dodatkowe masło do smażenia,
- syrop klonowy,
- truskawki albo borówki amerykańskie albo maliny do dekoracji,
- mięta do dekoracji.
Jak przygotować amerykańskie panckaes
Mąkę, kaszę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól wymieszaj w misce. W drugiej misce wymieszaj maślankę, jogurt, jajko. Połącz składniki suche i mokre. Mieszaj, aż się połączą, ale nadal będą grudki. Dodaj roztopione masło i wymieszaj.
Na dużej patelni o nieprzywierającej powierzchni rozgrzej masło. Wykładaj na patelnię po ⅓ filiżanki ciasta. Zostawiaj przerwy, ponieważ ciasto zwiększy swoją objętość. Smaż naleśniki, aż będą brązowe z dołu, a na górze pojawią się pęcherzyki powietrza., czyli ok. 3 min. Następnie przełóż na drugą stronę. Jeśli trzeba, dołóż na patelnię masło. Podawaj z owocami i syropem klonowym.
Zobacz także:
- Kuchnia amerykańska w wersji fit. Czy to możliwe?
- Jak nadać daniu charakteru wybranego regionu? Poznaj najsłynniejsze sosy świata
- Kuchnia amerykańska. Skrzydełka i cheeseburger i brownie
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Ewa Sama
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News
podziel się: