Pancakesy, czyli amerykańska kuchnia z przepisów Ewy Samej

Amerykańskie pancakes
Źródło: Dzień Dobry TVN
Amerykańska kuchnia Ewy
Amerykańska kuchnia Ewy
Dania imbirem pachnące
Dania imbirem pachnące
Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
W kuchni Dzień Dobry TVN Ewa Sama przygotowała dania z amerykańskiej kuchni. Jako pierwsze zrobiła pancakesy, które są idealne na śniadanie. Sprawdź jej przepis.

Amerykańskie pancakes - przepis

Składniki:

  • szklanka (128 g) mąki,
  • 2 łyżki kaszy kukurydzianej,
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka sody,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • szklanka (237 ml) maślanki,
  • szklanka (237 ml) tłustego jogurtu,
  • jajko,
  • 1,5 łyżeczki roztopionego masła,
  • dodatkowe masło do smażenia,
  • syrop klonowy,
  • truskawki albo borówki amerykańskie albo maliny do dekoracji,
  • mięta do dekoracji.

Jak przygotować amerykańskie panckaes

Mąkę, kaszę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól wymieszaj w misce. W drugiej misce wymieszaj maślankę, jogurt, jajko. Połącz składniki suche i mokre. Mieszaj, aż się połączą, ale nadal będą grudki. Dodaj roztopione masło i wymieszaj.

Na dużej patelni o nieprzywierającej powierzchni rozgrzej masło. Wykładaj na patelnię po ⅓ filiżanki ciasta. Zostawiaj przerwy, ponieważ ciasto zwiększy swoją objętość. Smaż naleśniki, aż będą brązowe z dołu, a na górze pojawią się pęcherzyki powietrza., czyli ok. 3 min. Następnie przełóż na drugą stronę. Jeśli trzeba, dołóż na patelnię masło. Podawaj z owocami i syropem klonowym.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości