Sukienka Łukasza Jemioła - przepis
Składniki:
- 2 opakowanie bobu
- 20 dkg chorizo
- 2 op. sera feta
- 2 lub 3 pęczki kopru
- sól pieprz
- 2 łyżki ostrej musztardy
- oliwa z oliwek
- chleb żytni do zgrillowania
Bób gotujemy z odrobiną cukru i soli, studzimy i obieramy. Smażymy na patelni chorizo i odstawiamy. Obrany bób mieszamy z pokrojonym drobno koprem, pokruszoną feta (nie może się rozpadać i mazać), dodajemy musztardę, oliwę, doprawiamy. W czasie mieszania sałatki grillujemy chlebek. Wykładamy wszystko do miseczki lub na duży talerz, posypujemy świeżym koprem do dekoracji.
Modowe śniadanie mistrzów - przepis
Składniki:
- 8-10 jajek
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebulki
- sucha kiełbaska
- chili suszone
- 2 puszki pomidorów lub 1,5 kg świeżych malinowych pomidorów
- mała cukinia
- 5 dużych szparagów
- garść świeżego szpinaku
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek do smażenia
- natka pietruszki
Rozgnieciony czosnek smażymy z pokrojoną w piórka cebulką, dodajemy chili i suchą kiełbaskę. Chwile przesmażamy, dodajemy pomidory świeże lub 2 opakowania pomidorów z puszki. Dusimy z pokrojoną w plasterki cukinią, pociętymi szparagami i szpinakiem. Warzywa te dodajemy na końcu ze względu na ich bardzo szybki proces obróbki. Doprawiamy solą i pieprzem i na górę wbijamy 8-10 surowych jajek. Całość na dużej patelni dochodzi, jak białko się zetnie, a żółtko będzie jeszcze płynne. Posypujemy zieleniną (natką pietruszki). Podajemy opcjonalnie z pieczywem. Pyszne i sycące danie które daje ogromny ładunek bogactwa smaku i syci do lunchu.
Szybka letnia modna sałatka - lekka, prawie bez kalorii
Składniki:
- 3 świeże karczochy
- 3 sałaty rzymskie
- kawałek sera pecorino Romano
- oliwa z oliwek
- cytryna
- opakowanie bobu
- sól, pieprz
- płatki parmezanu
Karczochy obieramy i same serca bardzo cienko kroimy. Sałatę rzymską kroimy w paseczki, obrany ugotowany bób dodajemy do reszty składników. Oliwę z oliwek mieszamy z wyciśniętym sokiem z cytryny i startym serem pecorino Romano. Wszystko mieszamy, doprawiamy. Dekorujemy płatkami parmezanu. Doskonale odświeżająca sałata na upalne dni. Bogactwo smaku i przeniesienie moich fascynacji włoskich do kuchni.
Zielono mi - przepis Łukasza Jemioła
Składniki:
- słoiczek pesto z pietruszki
- duża łyżka pesto bazyliowego
- 0,5 kg mięsa mielonego - opcja drobiowe lub wołowo-wieprzowe
- pistacje łuskane
- pęczek zielonych szparagów
- makaron spaghetti
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- parmezan
- duża łyżka śmietany
- kubek bulionu lub rosołu
- garść świeżych listków szpinaku
- bazylia do dekoracji
Mięso smażymy z czosnkiem na oliwie z oliwek, podlewamy odrobiną bulionu, żeby nie było suche, odstawiamy. Smażymy na drugiej patelni szparagi około 1 min, dodajemy pesto 2 rodzajów. Dodajemy śmietany i stopniowo dodajemy mięso. Sos mamy gotowy. W międzyczasie gotujemy makaron z osoloną woda i odrobiną oliwy z oliwek, ugotowany odcedzamy i dodajemy odrobinę wody do sosu. Mieszamy razem ze świeżym szpinakiem, sosem i makaronem. Dekorujemy pistacjami, bazylią i i odrobiną parmezanu.
Zobacz także:
- Śniadania przed szkołą na bazie nabiału – przepisy Sebastiana Olmy
- Pomysły na śniadania z jajkiem w roli głównej - przepisy Piotra Kucharskiego
- Jak dobrze zacząć dzień? Poranna rutyna idealna na lato
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Łukasz Jemioł
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News