Moda od kuchni - zielone przepisy Łukasza Jemioła

Modowe śniadanie mistrzów
Kuchnia szyta na miarę
Źródło: Dzień Dobry TVN
Na co dzień projektuje ubrania, ale jego znajomi zapewniają, że ma również sznyt kucharski. Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN artystyczny nieład autorstwa Łukasza Jemioła. Sprawdź jego przepisy na zdrowe, zielone dania o tajemniczych nazwach.

Sukienka Łukasza Jemioła - przepis

Składniki:

  • 2 opakowanie bobu
    • 20 dkg chorizo
      • 2 op. sera feta
        • 2 lub 3 pęczki kopru
          • sól pieprz
            • 2 łyżki ostrej musztardy
              • oliwa z oliwek
                • chleb żytni do zgrillowania

                  Bób gotujemy z odrobiną cukru i soli, studzimy i obieramy. Smażymy na patelni chorizo i odstawiamy. Obrany bób mieszamy z pokrojonym drobno koprem, pokruszoną feta (nie może się rozpadać i mazać), dodajemy musztardę, oliwę, doprawiamy. W czasie mieszania sałatki grillujemy chlebek. Wykładamy wszystko do miseczki lub na duży talerz, posypujemy świeżym koprem do dekoracji.

                  Modowe śniadanie mistrzów - przepis

                  Modowe śniadanie mistrzów
                  Modowe śniadanie mistrzów
                  Modowe śniadanie mistrzów
                  Źródło: Ola Skowron/East News

                  Składniki:

                  • 8-10 jajek
                    • 3 ząbki czosnku
                      • 2 cebulki
                        • sucha kiełbaska
                          • chili suszone
                            • 2 puszki pomidorów lub 1,5 kg świeżych malinowych pomidorów
                              • mała cukinia
                                • 5 dużych szparagów
                                  • garść świeżego szpinaku
                                    • sól, pieprz
                                      • oliwa z oliwek do smażenia
                                        • natka pietruszki

                                          Rozgnieciony czosnek smażymy z pokrojoną w piórka cebulką, dodajemy chili i suchą kiełbaskę. Chwile przesmażamy, dodajemy pomidory świeże lub 2 opakowania pomidorów z puszki. Dusimy z pokrojoną w plasterki cukinią, pociętymi szparagami i szpinakiem. Warzywa te dodajemy na końcu ze względu na ich bardzo szybki proces obróbki. Doprawiamy solą i pieprzem i na górę wbijamy 8-10 surowych jajek. Całość na dużej patelni dochodzi, jak białko się zetnie, a żółtko będzie jeszcze płynne. Posypujemy zieleniną (natką pietruszki). Podajemy opcjonalnie z pieczywem. Pyszne i sycące danie które daje ogromny ładunek bogactwa smaku i syci do lunchu.

                                          Szybka letnia modna sałatka - lekka, prawie bez kalorii

                                          Szybka letnia modna sałatka
                                          Szybka letnia modna sałatka
                                          Szybka letnia modna sałatka
                                          Źródło: Ola Skowron/East News

                                          Składniki:

                                          • 3 świeże karczochy
                                            • 3 sałaty rzymskie
                                              • kawałek sera pecorino Romano
                                                • oliwa z oliwek
                                                  • cytryna
                                                    • opakowanie bobu
                                                      • sól, pieprz
                                                        • płatki parmezanu

                                                          Karczochy obieramy i same serca bardzo cienko kroimy. Sałatę rzymską kroimy w paseczki, obrany ugotowany bób dodajemy do reszty składników. Oliwę z oliwek mieszamy z wyciśniętym sokiem z cytryny i startym serem pecorino Romano. Wszystko mieszamy, doprawiamy. Dekorujemy płatkami parmezanu. Doskonale odświeżająca sałata na upalne dni. Bogactwo smaku i przeniesienie moich fascynacji włoskich do kuchni.

                                                          Zielono mi - przepis Łukasza Jemioła

                                                          Zielono mi
                                                          Zielono mi
                                                          Zielono mi
                                                          Źródło: Ola Skowron/East News

                                                          Składniki:

                                                          • słoiczek pesto z pietruszki
                                                            • duża łyżka pesto bazyliowego
                                                              • 0,5 kg mięsa mielonego - opcja drobiowe lub wołowo-wieprzowe
                                                                • pistacje łuskane
                                                                  • pęczek zielonych szparagów
                                                                    • makaron spaghetti
                                                                      • 2 ząbki czosnku
                                                                        • oliwa z oliwek
                                                                          • parmezan
                                                                            • duża łyżka śmietany
                                                                              • kubek bulionu lub rosołu
                                                                                • garść świeżych listków szpinaku
                                                                                  • bazylia do dekoracji

                                                                                    Mięso smażymy z czosnkiem na oliwie z oliwek, podlewamy odrobiną bulionu, żeby nie było suche, odstawiamy. Smażymy na drugiej patelni szparagi około 1 min, dodajemy pesto 2 rodzajów. Dodajemy śmietany i stopniowo dodajemy mięso. Sos mamy gotowy. W międzyczasie gotujemy makaron z osoloną woda i odrobiną oliwy z oliwek, ugotowany odcedzamy i dodajemy odrobinę wody do sosu. Mieszamy razem ze świeżym szpinakiem, sosem i makaronem. Dekorujemy pistacjami, bazylią i i odrobiną parmezanu.

                                                                                    Zobacz także:

                                                                                    Autor: Diana Ryściuk

                                                                                    Źródło: Łukasz Jemioł

                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

                                                                                    podziel się:

                                                                                    Pozostałe wiadomości