Moda od kuchni - zielone przepisy Łukasza Jemioła

Modowe śniadanie mistrzów
Kuchnia szyta na miarę
Źródło: Dzień Dobry TVN
Na co dzień projektuje ubrania, ale jego znajomi zapewniają, że ma również sznyt kucharski. Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN artystyczny nieład autorstwa Łukasza Jemioła. Sprawdź jego przepisy na zdrowe, zielone dania o tajemniczych nazwach.

Sukienka Łukasza Jemioła - przepis

Składniki:

  • 2 opakowanie bobu
  • 20 dkg chorizo
  • 2 op. sera feta
  • 2 lub 3 pęczki kopru
  • sól pieprz
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • oliwa z oliwek
  • chleb żytni do zgrillowania

Bób gotujemy z odrobiną cukru i soli, studzimy i obieramy. Smażymy na patelni chorizo i odstawiamy. Obrany bób mieszamy z pokrojonym drobno koprem, pokruszoną feta (nie może się rozpadać i mazać), dodajemy musztardę, oliwę, doprawiamy. W czasie mieszania sałatki grillujemy chlebek. Wykładamy wszystko do miseczki lub na duży talerz, posypujemy świeżym koprem do dekoracji.

Modowe śniadanie mistrzów - przepis

Modowe śniadanie mistrzów
Modowe śniadanie mistrzów
Modowe śniadanie mistrzów
Źródło: Ola Skowron/East News

Składniki:

  • 8-10 jajek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebulki
  • sucha kiełbaska
  • chili suszone
  • 2 puszki pomidorów lub 1,5 kg świeżych malinowych pomidorów
  • mała cukinia
  • 5 dużych szparagów
  • garść świeżego szpinaku
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • natka pietruszki

Rozgnieciony czosnek smażymy z pokrojoną w piórka cebulką, dodajemy chili i suchą kiełbaskę. Chwile przesmażamy, dodajemy pomidory świeże lub 2 opakowania pomidorów z puszki. Dusimy z pokrojoną w plasterki cukinią, pociętymi szparagami i szpinakiem. Warzywa te dodajemy na końcu ze względu na ich bardzo szybki proces obróbki. Doprawiamy solą i pieprzem i na górę wbijamy 8-10 surowych jajek. Całość na dużej patelni dochodzi, jak białko się zetnie, a żółtko będzie jeszcze płynne. Posypujemy zieleniną (natką pietruszki). Podajemy opcjonalnie z pieczywem. Pyszne i sycące danie które daje ogromny ładunek bogactwa smaku i syci do lunchu.

Szybka letnia modna sałatka - lekka, prawie bez kalorii

Szybka letnia modna sałatka
Szybka letnia modna sałatka
Szybka letnia modna sałatka
Źródło: Ola Skowron/East News

Składniki:

  • 3 świeże karczochy
  • 3 sałaty rzymskie
  • kawałek sera pecorino Romano
  • oliwa z oliwek
  • cytryna
  • opakowanie bobu
  • sól, pieprz
  • płatki parmezanu

Karczochy obieramy i same serca bardzo cienko kroimy. Sałatę rzymską kroimy w paseczki, obrany ugotowany bób dodajemy do reszty składników. Oliwę z oliwek mieszamy z wyciśniętym sokiem z cytryny i startym serem pecorino Romano. Wszystko mieszamy, doprawiamy. Dekorujemy płatkami parmezanu. Doskonale odświeżająca sałata na upalne dni. Bogactwo smaku i przeniesienie moich fascynacji włoskich do kuchni.

Zielono mi - przepis Łukasza Jemioła

Zielono mi
Zielono mi
Zielono mi
Źródło: Ola Skowron/East News

Składniki:

  • słoiczek pesto z pietruszki
  • duża łyżka pesto bazyliowego
  • 0,5 kg mięsa mielonego - opcja drobiowe lub wołowo-wieprzowe
  • pistacje łuskane
  • pęczek zielonych szparagów
  • makaron spaghetti
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • parmezan
  • duża łyżka śmietany
  • kubek bulionu lub rosołu
  • garść świeżych listków szpinaku
  • bazylia do dekoracji

Mięso smażymy z czosnkiem na oliwie z oliwek, podlewamy odrobiną bulionu, żeby nie było suche, odstawiamy. Smażymy na drugiej patelni szparagi około 1 min, dodajemy pesto 2 rodzajów. Dodajemy śmietany i stopniowo dodajemy mięso. Sos mamy gotowy. W międzyczasie gotujemy makaron z osoloną woda i odrobiną oliwy z oliwek, ugotowany odcedzamy i dodajemy odrobinę wody do sosu. Mieszamy razem ze świeżym szpinakiem, sosem i makaronem. Dekorujemy pistacjami, bazylią i i odrobiną parmezanu.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości