Jajka na miękko z dodatkami - przepis
Składniki:
- 4 jajka
- 8 zielonych szparagów
- 2 kromki chleba
- sól i pieprz
- masło
Sposób przygotowania:
- Szparagi podsmażyć na patelni z odrobiną oliwy i masła, aż będą lekko chrupiące.
- Pieczywo pokroić w paski i opiec na patelni na chrupiąco.
- Jajka włożyć do gotującej się wody i gotować przez 4,5 minuty.
- Następnie odciąć z nich górę, wybrać trochę masy jajecznej, do środka dodać sól i pieprz oraz odrobinę masła.
- Szparagi i chleb moczyć w jajku i jeść
Sałatka z jajkami - przepis
Składniki:
- 4 jajka
- 2 saszetki herbaty
- 2 małe sałaty rzymskie
- 3-4 białe szparagi
- 4 rzodkiewki
Sos:
- 2 łyżki majonezu
- 6 sardeli
- 1 łyżka kaparów
- pieprzem
- 1 łyżeczka musztardy
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- ser dojrzewający
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotować na półmiękko. Po ugotowaniu zahartować w zimnej wodzie.
- Zaparzyć bardzo mocną herbatę. Jajka pognieść w rękach aby popękały skorupki. Jajka włożyć do zaparzonej herbaty, aby się zamarynowały.
- Sałatę podzielić na liście, ułożyć na talerzach.
- Szparagi obrać i pokroić na ukośne 1 cm kawałki, a rzodkiewki na plasterki.
- Warzywa razem z pokrojonymi jajkami ułożyć na sałacie.
- Składniki na sos zmiksować ze sobą blenderem, polać sałatkę, na górę zetrzeć ser.
Tosty z maślaną jajecznicą i ziołową sałatką - przepis
Składniki:
- 4 kromki jasnego pieczywa na zakwasie
- masło
- 6 jajek
- 80 g masła
- sól i pieprz
- 4 pieczarki
- miks ziół: koperek, pietruszka, kolendra, mikro zioła
Sposób przygotowania:
- Rozgrzać piekarnik do 180 st. C.
- Kromki pieczywa posmarować masłem, ułożyć na blaszce i wstawić na 5 minut do pieca.
- W tym czasie jajka wybić do miski i rozmącić. Dodać odrobinę soli i pieprzu.
- Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła i wylać masę jajeczną. Gdy zacznie się ścinać, zdjąć z kuchenki.
- Dodać dwie łyżki masła i wymieszać.
- Ponownie postawić na kuchence i smażyć, po chwili powtórzyć czynność z masłem i tak do momentu aż zużyjemy całe masło, a jajka będą ścięte, ale dzięki masłu ciągle płynne.
- Jajecznicę ułożyć na tostach, na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach pieczarki i udekorować miksem ziół.
Omlet biszkoptowy z owocami - przepis
Składniki:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek mąki pszennej tortowej
- masło do smażenia
- Dodatki:
- 200 g rabarbaru
- opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 400 g truskawek
Sposób przygotowania:
- Jajka rozdzielić. Białka ubić na sztywną pianę, ciągle ubijając dodać cukier, a na końcu żółtka.
- Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę, następnie delikatnie wymieszać.
- Rozgrzać dużą patelnię, rozpuścić masło, wylać masę.
- Chwilę podsmażyć, następnie wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
- W tym czasie rabarbar pokroić na 1 cm kawałki i razem z cukrem z wanilią podgrzać w rondelku przez około 8 minut.
- Pod koniec dodać pokrojone na połówki truskawki i podgrzać jeszcze około 2-3 minuty.
- Omlet podawać posypany cukrem pudrem i polać ciepłymi owocami.
Zobacz także:
- Co przygotować na śniadanie? Szybkie przepisy
- Europejski Dzień Śniadania. Dlaczego jest to najważniejszy posiłek dnia? Sprawdź nasze przepisy na śniadania
- Śniadania świata. Przepisy na japońskie naleśniki, śniadanie po turecku, francuskie tosty i bezglutenowe arepas
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News
Materiał promocyjny
podziel się: