Śniadania świata. Przepisy na japońskie naleśniki, śniadanie po turecku, francuskie tosty i bezglutenowe arepas

Śniadania z różnych stron świata
Źródło: Dzień Dobry TVN
Szukasz pomysłu na śniadanie? W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem przenosimy się smakami do różnych zakątków świata. Jak zrobić japońskie naleśniki, śniadanie po turecku, francuskie tosty z bananami i syropem klonowym i bezglutenowe arepas? Sprawdź przepisy.

Japońskie naleśniki - przepis

Japońskie naleśniki
Japońskie naleśniki
Japońskie naleśniki
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Składniki na ciasto:

  • Jajka x 4 szt.
    • Mleko - 40 ml
      • Mąka pszenna - 60g
        • Ekstrakt waniliowy - ¼ łyżeczki
          • Cukier - 25g
            • Olej do smażenia - 1 łyżka

              Dodatki:

              • Masło - 40g
                • Cukier puder do posypania
                  • Świeże owoce do dekoracji

                    Jak zrobić japońskie naleśniki?

                    1. Oddziel żółtka od białek, do żółtek dodaj mleko i wymieszaj, następnie dodaj przesianą mąkę, ekstrakt waniliowy i wymieszaj wszystkie składniki.
                      1. W drugiej misce ubij rózgą białka dodając cukier w 3 etapach (w odstępach około. 45 sekund), na koniec połącz ze sobą delikatnie obie masy tak, aby białko, które zostało ubite nie opadło.
                        1. Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego.
                          1. Patelnie, która nie przywiera lekko nasmaruj olejem. Wyciśnij wysokie naleśniki, dodaj łyżkę wody i przykryj patelnie pokrywką. Gdy naleśniki zezłocą się po jednej stronie, obróć je na drugą, dodaj wodę i przykryj.
                            1. Po usmażeniu naleśników nałóż na nie cienki plaster masła, posyp je cukrem pudrem i podawaj ze świeżymi owocami.

                              Śniadanie po turecku - przepis

                              Śniadanie po turecku
                              Śniadanie po turecku
                              Śniadanie po turecku
                              Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                              Składniki:

                              • Gęsty jogurt grecki 200g
                                • Ząbki czosnku x 4 szt.
                                  • Sól, pieprz do smaku
                                    • Koperek - 1 mały pęczek
                                      • Jajka x 6 szt.
                                        • Ocet, sól
                                          • Masło - 100g
                                            • Papryka w proszku słodka - 1 łyżka
                                              • Kumin - 1 łyżka
                                                • Curry - 1 łyżka
                                                  • Pieprz cayene do smaku
                                                    • Marynowane papryczki jalapeno - 50g
                                                      • Natka pietruszki - 1 duży pęczek
                                                        • Oliwa z oliwek - 100 ml
                                                          • Chleb pszenny na zakwasie - 1 szt.

                                                            Jak zrobić tureckie śniadania?

                                                            1. Gęsty jogurt (w temp. pokojowej) przełóż do miski, następnie zetrzyj do niego ząbki czosnku, dodaj sól, pieprz i posiekany koperek. Wszystkie składniki wymieszaj i odstaw.
                                                              1. Ugotuj jajka poche w posolonej wodzie z dodatkiem octu (aż białko się zetnie a żółtko pozostanie płynne). Jajka po ugotowaniu przełóż do wody z lodem.
                                                                1. Na patelni rozpuść masło, gdy zacznie się lekko pienić i będzie nabierać ładnego złotego, koloru dodaj do niego suche przeprawy.
                                                                  1. W moździerzu utrzyj ze sobą marynowaną papryczkę jalapeno, posiekaną natkę pietruszki i sól.
                                                                    1. Następnie dodaj oliwę z oliwek i wszystko dokładnie wymieszaj.
                                                                      1. Na talerzu ułóż porcje jogurtu robiąc zagłębienie na jajka w centralnym punkcie talerza, następnie dodaj oliwę z jalapeno i pietruszką tak aby ładnie się rozlała, dodaj ugotowane jajka i całość polej tym aromatycznym masłem.

                                                                        Francuskie tosty z bananami i syropem klonowym - przepis

                                                                        Francuskie tosty z bananami i syropem klonowym
                                                                        Francuskie tosty z bananami i syropem klonowym
                                                                        Francuskie tosty z bananami i syropem klonowym
                                                                        Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                                                        Składniki:

                                                                        • Jajka x 4 szt.
                                                                          • Mleko - 150 ml
                                                                            • Cukier - 2 łyżki
                                                                              • Cynamon - 1 mała łyżka
                                                                                • Ekstrakt waniliowy - 1 łyżka
                                                                                  • Brioche maślana (francuskie pieczywo) - 1 szt.
                                                                                    • Olej do smażenia
                                                                                      • Masło - 50g
                                                                                        • Banany x 3 szt.
                                                                                          • Cukier zwykły - 1 łyżka
                                                                                            • Miód - 50 ml
                                                                                              • Cytryna - 1 szt.
                                                                                                • Syrop klonowy

                                                                                                  Jak zrobić francuskie tosty?

                                                                                                  1. W płaskiej misce roztrzep jajka dodając do nich mleko, cukier, cynamon, ekstrakt waniliowy i sól.
                                                                                                    1. Następnie brioche potnij na plastry grubości około 2 cm, lekko zamocz je w jajkach i smaż na patelni z olejem i odrobiną masła z każdej strony aż nabiorą rumianego koloru. Po usmażeniu odłóż tosty na papierowy ręcznik.
                                                                                                      1. Pokrojone banany wrzuć na patelnię, gdzie wcześniej smażyły się tosty, dodaj cukier, miód i lekko skrop je sokiem z cytryny.
                                                                                                        1. Bananami udekoruj tosty i polej je na koniec syropem klonowym.

                                                                                                          Arepas – kolumbijskie placki z mąki kukurydzianej (bez glutenu)

                                                                                                          Arepas – kolumbijskie placki z mąki kukurydzianej
                                                                                                          Arepas – kolumbijskie placki z mąki kukurydzianej (bez glutenu)
                                                                                                          Arepas – kolumbijskie placki z mąki kukurydzianej
                                                                                                          Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                                                                                          Składniki na ciasto:

                                                                                                          • Ciepła woda x 2,5 szklanki
                                                                                                            • Sól - 1 mała łyżka
                                                                                                              • Mąka kukurydziana - 285g
                                                                                                                • Olej do smażenia

                                                                                                                  Dodatki:

                                                                                                                  • Avocado miękkie x 2 szt.
                                                                                                                    • Ser żółty tarty - 150g
                                                                                                                      • Czerwona fasolka w puszcze - 1 szt.
                                                                                                                        • Kolendra - 1 mały pęczek

                                                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                                                          1. Ciepłą wodę przelej do dużej miski, dodaj sól i wymieszaj, następnie wsyp kaszę i mieszaj dłonią tak długo, aż kasza wciągnie wodę. Kaszę po wymieszaniu przykryj ścierką i zostaw na 15 minut.
                                                                                                                            1. Następnie gotową masę podziel na 10 części, każdą część za pomocą dłoni uformuj w kulę, a następnie spłaszcz jak na placka. Ułóż je na pergamin, a następnie obsmaż na złoty kolor z każdej strony.
                                                                                                                              1. Po usmażeniu włóż placki na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 185 st.
                                                                                                                                1. Wyjmij, poczekaj aż lekko ostygną i przetnij na dwie równe części. Do środka dodaj tarty ser żółty, plastry avocado, czerwoną fasolę i liście kolendry.

                                                                                                                                  Zobacz także:

                                                                                                                                  Autor: Diana Ryściuk

                                                                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

                                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                                  Pozostałe wiadomości