Japońskie naleśniki - przepis
Składniki na ciasto:
- Jajka x 4 szt.
- Mleko - 40 ml
- Mąka pszenna - 60g
- Ekstrakt waniliowy - ¼ łyżeczki
- Cukier - 25g
- Olej do smażenia - 1 łyżka
Dodatki:
- Masło - 40g
- Cukier puder do posypania
- Świeże owoce do dekoracji
Jak zrobić japońskie naleśniki?
- Oddziel żółtka od białek, do żółtek dodaj mleko i wymieszaj, następnie dodaj przesianą mąkę, ekstrakt waniliowy i wymieszaj wszystkie składniki.
- W drugiej misce ubij rózgą białka dodając cukier w 3 etapach (w odstępach około. 45 sekund), na koniec połącz ze sobą delikatnie obie masy tak, aby białko, które zostało ubite nie opadło.
- Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego.
- Patelnie, która nie przywiera lekko nasmaruj olejem. Wyciśnij wysokie naleśniki, dodaj łyżkę wody i przykryj patelnie pokrywką. Gdy naleśniki zezłocą się po jednej stronie, obróć je na drugą, dodaj wodę i przykryj.
- Po usmażeniu naleśników nałóż na nie cienki plaster masła, posyp je cukrem pudrem i podawaj ze świeżymi owocami.
Śniadanie po turecku - przepis
Składniki:
- Gęsty jogurt grecki 200g
- Ząbki czosnku x 4 szt.
- Sól, pieprz do smaku
- Koperek - 1 mały pęczek
- Jajka x 6 szt.
- Ocet, sól
- Masło - 100g
- Papryka w proszku słodka - 1 łyżka
- Kumin - 1 łyżka
- Curry - 1 łyżka
- Pieprz cayene do smaku
- Marynowane papryczki jalapeno - 50g
- Natka pietruszki - 1 duży pęczek
- Oliwa z oliwek - 100 ml
- Chleb pszenny na zakwasie - 1 szt.
Jak zrobić tureckie śniadania?
- Gęsty jogurt (w temp. pokojowej) przełóż do miski, następnie zetrzyj do niego ząbki czosnku, dodaj sól, pieprz i posiekany koperek. Wszystkie składniki wymieszaj i odstaw.
- Ugotuj jajka poche w posolonej wodzie z dodatkiem octu (aż białko się zetnie a żółtko pozostanie płynne). Jajka po ugotowaniu przełóż do wody z lodem.
- Na patelni rozpuść masło, gdy zacznie się lekko pienić i będzie nabierać ładnego złotego, koloru dodaj do niego suche przeprawy.
- W moździerzu utrzyj ze sobą marynowaną papryczkę jalapeno, posiekaną natkę pietruszki i sól.
- Następnie dodaj oliwę z oliwek i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Na talerzu ułóż porcje jogurtu robiąc zagłębienie na jajka w centralnym punkcie talerza, następnie dodaj oliwę z jalapeno i pietruszką tak aby ładnie się rozlała, dodaj ugotowane jajka i całość polej tym aromatycznym masłem.
Francuskie tosty z bananami i syropem klonowym - przepis
Składniki:
- Jajka x 4 szt.
- Mleko - 150 ml
- Cukier - 2 łyżki
- Cynamon - 1 mała łyżka
- Ekstrakt waniliowy - 1 łyżka
- Brioche maślana (francuskie pieczywo) - 1 szt.
- Olej do smażenia
- Masło - 50g
- Banany x 3 szt.
- Cukier zwykły - 1 łyżka
- Miód - 50 ml
- Cytryna - 1 szt.
- Syrop klonowy
Jak zrobić francuskie tosty?
- W płaskiej misce roztrzep jajka dodając do nich mleko, cukier, cynamon, ekstrakt waniliowy i sól.
- Następnie brioche potnij na plastry grubości około 2 cm, lekko zamocz je w jajkach i smaż na patelni z olejem i odrobiną masła z każdej strony aż nabiorą rumianego koloru. Po usmażeniu odłóż tosty na papierowy ręcznik.
- Pokrojone banany wrzuć na patelnię, gdzie wcześniej smażyły się tosty, dodaj cukier, miód i lekko skrop je sokiem z cytryny.
- Bananami udekoruj tosty i polej je na koniec syropem klonowym.
Arepas – kolumbijskie placki z mąki kukurydzianej (bez glutenu)
Składniki na ciasto:
- Ciepła woda x 2,5 szklanki
- Sól - 1 mała łyżka
- Mąka kukurydziana - 285g
- Olej do smażenia
Dodatki:
- Avocado miękkie x 2 szt.
- Ser żółty tarty - 150g
- Czerwona fasolka w puszcze - 1 szt.
- Kolendra - 1 mały pęczek
Sposób przygotowania:
- Ciepłą wodę przelej do dużej miski, dodaj sól i wymieszaj, następnie wsyp kaszę i mieszaj dłonią tak długo, aż kasza wciągnie wodę. Kaszę po wymieszaniu przykryj ścierką i zostaw na 15 minut.
- Następnie gotową masę podziel na 10 części, każdą część za pomocą dłoni uformuj w kulę, a następnie spłaszcz jak na placka. Ułóż je na pergamin, a następnie obsmaż na złoty kolor z każdej strony.
- Po usmażeniu włóż placki na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 185 st.
- Wyjmij, poczekaj aż lekko ostygną i przetnij na dwie równe części. Do środka dodaj tarty ser żółty, plastry avocado, czerwoną fasolę i liście kolendry.
Zobacz także:
- Co przygotować na śniadanie? Szybkie przepisy
- Wegańskie śniadania - najlepsze przepisy i inspiracje
- Wegańska owsianka - proste przepisy na zdrowe śniadanie
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News
podziel się: