Śniadania na Dzień Dziecka - gotuje Piotr Kucharski z synem Jędrzejem

Piotr Kucharski z synem Jędrzejem w Dzień Dobry TVN
Rodzinna kuchnia w Dniu Dziecka
Źródło: Dzień Dobry TVN
Z okazji Dnia Dziecka w kuchni Dzień Dobry TVN smaki dzieciństwa. Przygotuje je Piotr Kucharski z jednym ze swoich trzech synów, Jędrzejem. Sprawdź ich przepisy na sadzone jajka w chlebie, zapiekany makaron z warzywnym sosem i smażone ziemniaczki z patelni i tartę migdałową z rabarbarem.

Sadzone jajka w chlebie - przepis

Sadzone jajka w chlebie
Sadzone jajka w chlebie
Sadzone jajka w chlebie
Źródło: Ola Skowron/East New

Składniki:

  • 4 duże kromki chleba na zakwasie
  • klarowane masło do smażenia
  • 4 jajka
  • sól i pieprz
  • szczypiorek do podania

Za pomoca obręczy cukierniczej do wycinania ciastek wyciąć w chlebie cztery okręgi .Rozgrzać patelnię z klarowanym masłem. Ułożyć na niej pieczywo, do dwóch kromek nałożyć kimchi. Następnie do wszystkich wbić po jajku.

Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć na wolnym ogniu, aż jajka od spodu się zetną .Sprawnym ruchem obrócić każdą kromkę i dosmażyć przez chwilę z drugiej strony. Podawać z lejącym żółtkiem. Całość posypać posiekanym szczypiorkiem.

Zapiekany makaron z warzywnym sosem - przepis

Składniki:

  • 1 cały por
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 duża marchewka
  • 1 duży korzeń pietruszki
  • gruby plaster selera
  • 1 cukinia
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • sól i pieprz
  • 100 g parmezanu lub innego dojrzewającego sera
  • 500 g makaronu spaghetti

Na maśle podsmażyć pokrojony por. Gdy por będzie miękki, dodać obrane i pokrojone warzywa. Dusić warzywa pod przykryciem, aż wszystkie będą miękkie. Dodać oliwę z oliwek sól, pieprz. Zalać wszystko krojonymi pomidorami z puszki. Gotować około 15 minut. Zmiksować na gładki sos. 

W tym czasie ugotować makaron al'dente i rozgrzać piekarnik do temperatury 200ºC. Makaron wymieszać z sosem. Obficie posypać serem i zapiec w piekarniku.

Smażone ziemniaczki z patelni - przepis

Smażone ziemniaczki z patelni
Smażone ziemniaczki z patelni
Smażone ziemniaczki z patelni
Źródło: Ola Skowron/East New

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 2 gałązki rozmarynu
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
  • połówka młodej kapusty
  • 4 łyżki masła
  • koperek
  • sól i pieprz
  • ocet jabłkowy
  • cukier
  • 500 g bobu

Ziemniaki pokroić w plasterki na mandolinie lub nożem na bardzo cienkie plasterki. Przyprawić solą i pieprzem i wymieszać z posiekanymi igiełkami rozmarynu.

Ułożyć warstwę ziemniaków na patelni, skropić oliwą z oliwek i ułożyć kolejną, przyprawić odrobiną soli i pieprzu, skropić ponownie oliwą. Czynność powtórzyć z kolejnymi warstwami na patelni najciaśniej jak się da i dusić na wolnym ogniu przez około 25 minut.

Bób ugotować w osolonej wodzie. W tym czasie podsmażyć na maśle drobno posiekaną kapustę. Pod koniec smażenia dodać ugotowany i obrany bób oraz posiekany koperek. Doprawić solą, pieprzem, octem i cukrem.

Tarta migdałowa z rabarbarem - przepis

Tarta migdałowa z rabarbarem
Tarta migdałowa z rabarbarem
Tarta migdałowa z rabarbarem
Źródło: Ola Skowron/East New

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g cukru
  • 120 g masła
  • 1 jajko

Składniki na masę migdałową:

  • 100 g płatków migdałowych
  • 1 łyżka masła
  • skórka otarta z cytryny
  • 100 g zimnego masła
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 300 g rabarbaru

Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło pokrojone w kostkę i rozetrzeć w palcach, aż powstanie kruszonka. Dodać jajka, wymieszać i lekko zagnieść w kulę. Ciasto lekko rozpłaszczyć, obsypać mąką, zawinąć w folie spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. W tym czasie, pokroić rabarbar na 5 cm kawałki.

Wszystkie składniki na masę migdałową zmiksować razem w malakserze. Ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy około 30 cm. Przełożyć do formy na tartę. Odciąć nadwyżki ciasta. Na cieście ułożyć papier do pieczenia. Obciążyć ryżem i wstawić na 15 minut do rozgrzanego do 190°C. Następnie zdjąć papier. Posmarować masą migdałową. Na masie ułożyć rabarbar.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190ºC. Piec około 15 minut.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!