Śniadania na Dzień Dziecka - gotuje Piotr Kucharski z synem Jędrzejem

Rodzinna kuchnia w Dniu Dziecka
Źródło: Dzień Dobry TVN
Z okazji Dnia Dziecka w kuchni Dzień Dobry TVN smaki dzieciństwa. Przygotuje je Piotr Kucharski z jednym ze swoich trzech synów, Jędrzejem. Sprawdź ich przepisy na sadzone jajka w chlebie, zapiekany makaron z warzywnym sosem i smażone ziemniaczki z patelni i tartę migdałową z rabarbarem.

Sadzone jajka w chlebie - przepis

Sadzone jajka w chlebie
Sadzone jajka w chlebie
Sadzone jajka w chlebie
Źródło: Ola Skowron/East New

Składniki:

  • 4 duże kromki chleba na zakwasie
    • klarowane masło do smażenia
      • 4 jajka
        • sól i pieprz
          • szczypiorek do podania

            Za pomoca obręczy cukierniczej do wycinania ciastek wyciąć w chlebie cztery okręgi .Rozgrzać patelnię z klarowanym masłem. Ułożyć na niej pieczywo, do dwóch kromek nałożyć kimchi. Następnie do wszystkich wbić po jajku.

            Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć na wolnym ogniu, aż jajka od spodu się zetną .Sprawnym ruchem obrócić każdą kromkę i dosmażyć przez chwilę z drugiej strony. Podawać z lejącym żółtkiem. Całość posypać posiekanym szczypiorkiem.

            Zapiekany makaron z warzywnym sosem - przepis

            Składniki:

            • 1 cały por
              • 1 czerwona papryka
                • 1 łyżka masła klarowanego
                  • 1 duża marchewka
                    • 1 duży korzeń pietruszki
                      • gruby plaster selera
                        • 1 cukinia
                          • 1 ząbek czosnku
                            • 4 łyżki oliwy z oliwek
                              • 1 puszka krojonych pomidorów
                                • sól i pieprz
                                  • 100 g parmezanu lub innego dojrzewającego sera
                                    • 500 g makaronu spaghetti

                                      Na maśle podsmażyć pokrojony por. Gdy por będzie miękki, dodać obrane i pokrojone warzywa. Dusić warzywa pod przykryciem, aż wszystkie będą miękkie. Dodać oliwę z oliwek sól, pieprz. Zalać wszystko krojonymi pomidorami z puszki. Gotować około 15 minut. Zmiksować na gładki sos. 

                                      W tym czasie ugotować makaron al'dente i rozgrzać piekarnik do temperatury 200ºC. Makaron wymieszać z sosem. Obficie posypać serem i zapiec w piekarniku.

                                      Smażone ziemniaczki z patelni - przepis

                                      Smażone ziemniaczki z patelni
                                      Smażone ziemniaczki z patelni
                                      Smażone ziemniaczki z patelni
                                      Źródło: Ola Skowron/East New

                                      Składniki:

                                      • 1 kg młodych ziemniaków
                                        • 2 gałązki rozmarynu
                                          • sól i pieprz
                                            • oliwa z oliwek
                                              • połówka młodej kapusty
                                                • 4 łyżki masła
                                                  • koperek
                                                    • sól i pieprz
                                                      • ocet jabłkowy
                                                        • cukier
                                                          • 500 g bobu

                                                            Ziemniaki pokroić w plasterki na mandolinie lub nożem na bardzo cienkie plasterki. Przyprawić solą i pieprzem i wymieszać z posiekanymi igiełkami rozmarynu.

                                                            Ułożyć warstwę ziemniaków na patelni, skropić oliwą z oliwek i ułożyć kolejną, przyprawić odrobiną soli i pieprzu, skropić ponownie oliwą. Czynność powtórzyć z kolejnymi warstwami na patelni najciaśniej jak się da i dusić na wolnym ogniu przez około 25 minut.

                                                            Bób ugotować w osolonej wodzie. W tym czasie podsmażyć na maśle drobno posiekaną kapustę. Pod koniec smażenia dodać ugotowany i obrany bób oraz posiekany koperek. Doprawić solą, pieprzem, octem i cukrem.

                                                            Tarta migdałowa z rabarbarem - przepis

                                                            Tarta migdałowa z rabarbarem
                                                            Tarta migdałowa z rabarbarem
                                                            Tarta migdałowa z rabarbarem
                                                            Źródło: Ola Skowron/East New

                                                            Składniki na ciasto:

                                                            • 250 g mąki pszennej tortowej
                                                              • 50 g cukru
                                                                • 120 g masła
                                                                  • 1 jajko

                                                                    Składniki na masę migdałową:

                                                                    • 100 g płatków migdałowych
                                                                      • 1 łyżka masła
                                                                        • skórka otarta z cytryny
                                                                          • 100 g zimnego masła
                                                                            • 100 g cukru
                                                                              • 2 jajka
                                                                                • 300 g rabarbaru

                                                                                  Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło pokrojone w kostkę i rozetrzeć w palcach, aż powstanie kruszonka. Dodać jajka, wymieszać i lekko zagnieść w kulę. Ciasto lekko rozpłaszczyć, obsypać mąką, zawinąć w folie spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. W tym czasie, pokroić rabarbar na 5 cm kawałki.

                                                                                  Wszystkie składniki na masę migdałową zmiksować razem w malakserze. Ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy około 30 cm. Przełożyć do formy na tartę. Odciąć nadwyżki ciasta. Na cieście ułożyć papier do pieczenia. Obciążyć ryżem i wstawić na 15 minut do rozgrzanego do 190°C. Następnie zdjąć papier. Posmarować masą migdałową. Na masie ułożyć rabarbar.

                                                                                  Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190ºC. Piec około 15 minut.

                                                                                  Zobacz także:

                                                                                  Autor: Diana Ryściuk

                                                                                  Źródło: Piotr Kucharski

                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East New

                                                                                  podziel się:

                                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                  Materiał promocyjny

                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana