kuchnia amerykańska

    Może się wydawać, że o czymś tak prostym jak hot dog trudno pisać dużo i ciekawie. Tym artykułem udowadniamy, że jest inaczej.

    Kuchnia amerykańska uchodzi za jedną z najbardziej kalorycznych i ciężkostrawnych na świecie. W porównaniu z kuchnią europejską zawiera o wiele więcej niezdrowych tłuszczów, pustych kalorii, a także całą masę cukru. Nic więc dziwnego, że to właśnie w Stanach Zjednoczonych problem otyłości jest najbardziej powszechny. Czy amerykański przepis można zmodyfikować tak, aby nieco odchudzić danie?

    Już wiemy kto będzie nowym prezydentem USA. A jak jedzą główni kandydaci tegorocznego rajdu o najważniejszy fotel w Stanach? Kuchnią Dzień Dobry TVN rządził dzisiaj Michał Molenda, który miał okazję przygotowywać kolację dla Donalda Trumpa i Hillary Clinton.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach i dwoje uczestników MasterChefa: Klaudia Budny i Mateusz Nowak przygotowali pyszne dania kuchni amerykańskiej: meksykańskie taco i skrzydełka z kurczaka ze świątecznym sosem żurawinowym. Było tez coś na słodko: ciasto cytrynowo-bezowe i sernik nowojorski.

    W kuchni Dzień Dobry Wakacje gościliśmy Agatę Jędraszczak. Blogerka kulinarna zaproponowała nam dziś kuchnię amerykańską, ale z polskimi akcentami. Agata zamiast białych, pszennych bułek postawiła między innymi na pieczywo razowe. Typowo polskie są również dodatki. Na stole pojawiły się więc takie potrawy jak, cheeseburgery z dodatkiem marynowanych buraków, zapiekanka serowa ze świeżym szpinakiem, czy tosty z serem i pieczoną papryką.