Śniadaniowe Burrito
Składniki:
- 2 tortille pszenne,
- 80-100 g chorizo,
- 4 jajka,
- 50 g tartego sera,
- oliwa lub olej (najlepiej z awokado),
- duży pomidor,
- mała cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- papryka wędzona w proszku lub suszone chipotle,
- mała papryczka chili,
- sól i pieprz,
- łyżeczka kminu rzymskiego (opcja),
- garść liści kolendry,
- mały ziemniak,
- salsa z pomidorków koktajlowych do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Na patelni podgrzewaj posiekane chorizo (wcześniej obrane ze skóry). Na drugiej patelni lub w garnku z odrobiną oleju, lub oliwy podsmażaj pomidora, cebulę, czosnek oraz papryczkę chili (lub/i chipotle). Po kilku minutach przełóż warzywa do blendera i zblenduj razem z kolendrą, doprawiając solą i pieprzem - opcjonalnie kminem rzymskim. Do smażącego się chorizo dorzuć pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i podsmażaj pod przykryciem kilka kolejnych minut. Dodaj jajka oraz ser - usmaż jajecznicę. Tortillę podgrzej na suchej gorącej patelni przez 5-10 sekund aż zmięknie. Na placek nałóż jajecznicę i dodaj salsę. Zwiń dokładnie i tostuj na suchej patelni, dociskając burrito.
Śniadaniowe burrito na słodko
Składniki:
- 2 tortille pszenne,
- 50 g masła,
- 4 jajka,
- 5-6 plastrów boczku,
- 50-70 g tartego cheddaru,
- cukier wymieszany z cynamonem,
- olej,
- miód i płatki chili,
- listki mięty do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Na patelni rozpuść masło, podsmażaj boczek. Dodaj jajka oraz cheddar i usmaż jajecznicę. W drugim naczyniu lekko podgrzej miód i dodaj do niego płatki chili lub cayenne w proszku. Tortillę podgrzej na suchej gorącej patelni przez 5-10 sekund aż zmięknie. Nałóż na nią jajecznicę oraz dodaj odrobinę hot honey (pikantnego miodu). Zwiń dokładnie. Usmaż na dość głębokim oleju z obu stron, a następnie obtocz w cynamonie wymieszanym z cukrem. Na koniec polej dodatkowym hot honey.
All american czyli klasyczne śniadanie z USA
Składniki:
- 2 jajka,
- 3 plastry boczku,
- 2-3 pancakes (przepis poniżej),
- syrop klonowy,
- ziemniak,
- olej,
- masło.
Sposób przygotowania:
Ziemniaka zetrzyj na tarce, wypłucz na sitku i wyciśnij przez ręcznik maksymalną ilość wody z niego. Dopraw solą. Podsmażaj w formie prostokątnego placka na maśle lub/i oleju pod przykryciem przez około 4-5 min na stronę aż będzie złocisty. Na patelni usmaż jajka sadzone na maśle - po wbiciu jajka na patelnię, daj mu się chwilę smażyć, a następnie dodaj odrobinę wody na patelnię i szybko przykryj. Parując, zetnie pozostałości białka w kilka sekund. Boczek usmaż lub upiecz w piekarniku. Na talerz połóż jajka, bekon, pancakes oraz hashbrowna. Pancakes polej syropem klonowym.
Amerykańskie pancakes
Składniki:
- szklanka mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- szczypta soli,
- 2 łyżeczki cukru,
- jajko,
- niecała szklanka mleka,
- ½ łyżeczki soku z cytryny,
- 2-3 duże łyżki rozpuszczonego masła,
- syrop klonowy (do polania).
Opcjonalne dodatki:
- 120-130 g ricotty - sprawi, że puszystość osiągnie kolejny poziom,
- 100 g borówek - na etapie smażenia zaczną puszczać pyszny sok.
Sposób przygotowania:
Wymieszaj suche składniki, dodaj do nich płynne i ponownie dokładnie wymieszaj trzepaczką do jajek.
Na rozgrzaną nieprzywierającą patelnię albo flat top (średni ogień) wylej masę, smaż przez 2-3 minuty i obróć (pojawiające się bąbelki na górze surowej strony będą oznaczać, że pancakes należy obrócić).
Czekoladowy French Toast z chałki
Składniki:
- 3 żółtka,
- ¾ szklanki mleka,
- ¾ szklanki śmietanki 30%,
- ⅓ łyżeczki soli,
- łyżka cynamonu,
- łyżka kakao,
- 2 łyżeczki cukru,
- szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie),
- chleb typu brioche lub chałka,
- listki mięty, masło oraz syrop klonowy do dekoracji. - mogą być też maliny.
Sposób przygotowania:
Do miski dodaj żółtka, mleko, śmietankę, sól, cukier, cynamon, kakao, zetrzyj gałkę muszkatołową i dokładnie wymieszaj. W drugim naczyniu zmieszaj cynamon z cukrem. Kromkę pieczywa namocz w zawartości miski z każdej strony, a następnie smaż na maśle i oleju, na małym lub średnim ogniu. Przed obróceniem polecam delikatnie posypać tost cukrem - uzyskasz przyjemny crust. Po usmażeniu obtocz go we wcześniej przygotowanej mieszance cukru i cynamonu.
Zobacz także:
- Kuchnia amerykańska według Adriana Owsianika. Przepisy na smash burger, gochujang mayo, buffalo wings i amerykańskie śniadanie
- Kuchnia amerykańska w wersji fit. Czy to możliwe?
- Co jedli słynni prezydenci Stanów Zjednoczonych? Smaki Białego Domu według Ewy Samej
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Adrian Owsianik "Foxx"
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News