Śniadania prosto z Ameryki od mistrza tamtejszej kuchni. To danie Cię zaskoczy

Śniadania prosto z Ameryki od mistrza amrykańskiej kuchni. To danie Cie zaskoczy
American Dream na talerzu
Źródło: Dzień Dobry TVN
Już po raz kolejny w kuchni Dzień Dobry TVN będziemy zgłębiać amerykańskie śniadania. Swoje przepisy i sposoby pokazał Adrian Owsianik "foxx", specjalista kulinarny, skupiający się na nowoczesnych interpretacjach klasycznych dań oraz kuchni amerykańskiej. Poznajcie jego przepisy i cieszcie się śniadaniami z Nowego Świata. Zobacz, jak przygotować buritto, klasyczne śniadanie z USA, pancakesy oraz tost francuski z chałki.

Śniadaniowe Burrito

Śniadaniowe burrito
Śniadaniowe burrito
Śniadaniowe burrito
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 2 tortille pszenne,
  • 80-100 g chorizo,
  • 4 jajka,
  • 50 g tartego sera,
  • oliwa lub olej (najlepiej z awokado),
  • duży pomidor,
  • mała cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • papryka wędzona w proszku lub suszone chipotle,
  • mała papryczka chili,
  • sól i pieprz,
  • łyżeczka kminu rzymskiego (opcja),
  • garść liści kolendry,
  • mały ziemniak,
  • salsa z pomidorków koktajlowych do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Na patelni podgrzewaj posiekane chorizo (wcześniej obrane ze skóry). Na drugiej patelni lub w garnku z odrobiną oleju, lub oliwy podsmażaj pomidora, cebulę, czosnek oraz papryczkę chili (lub/i chipotle). Po kilku minutach przełóż warzywa do blendera i zblenduj razem z kolendrą, doprawiając solą i pieprzem - opcjonalnie kminem rzymskim. Do smażącego się chorizo dorzuć pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i podsmażaj pod przykryciem kilka kolejnych minut. Dodaj jajka oraz ser - usmaż jajecznicę. Tortillę podgrzej na suchej gorącej patelni przez 5-10 sekund aż zmięknie. Na placek nałóż jajecznicę i dodaj salsę. Zwiń dokładnie i tostuj na suchej patelni, dociskając burrito.

Śniadaniowe burrito na słodko

Składniki:

  • 2 tortille pszenne,
  • 50 g masła,
  • 4 jajka,
  • 5-6 plastrów boczku,
  • 50-70 g tartego cheddaru,
  • cukier wymieszany z cynamonem,
  • olej,
  • miód i płatki chili,
  • listki mięty do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Na patelni rozpuść masło, podsmażaj boczek. Dodaj jajka oraz cheddar i usmaż jajecznicę. W drugim naczyniu lekko podgrzej miód i dodaj do niego płatki chili lub cayenne w proszku. Tortillę podgrzej na suchej gorącej patelni przez 5-10 sekund aż zmięknie. Nałóż na nią jajecznicę oraz dodaj odrobinę hot honey (pikantnego miodu). Zwiń dokładnie. Usmaż na dość głębokim oleju z obu stron, a następnie obtocz w cynamonie wymieszanym z cukrem. Na koniec polej dodatkowym hot honey.

All american czyli klasyczne śniadanie z USA

Jajka z panckakesami i boczkiem
Jajka z panckakesami i boczkiem
Jajka z panckakesami i boczkiem
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 3 plastry boczku,
  • 2-3 pancakes (przepis poniżej),
  • syrop klonowy,
  • ziemniak,
  • olej,
  • masło.

Sposób przygotowania:

Ziemniaka zetrzyj na tarce, wypłucz na sitku i wyciśnij przez ręcznik maksymalną ilość wody z niego. Dopraw solą. Podsmażaj w formie prostokątnego placka na maśle lub/i oleju pod przykryciem przez około 4-5 min na stronę aż będzie złocisty. Na patelni usmaż jajka sadzone na maśle - po wbiciu jajka na patelnię, daj mu się chwilę smażyć, a następnie dodaj odrobinę wody na patelnię i szybko przykryj. Parując, zetnie pozostałości białka w kilka sekund. Boczek usmaż lub upiecz w piekarniku. Na talerz połóż jajka, bekon, pancakes oraz hashbrowna. Pancakes polej syropem klonowym.

Amerykańskie pancakes

Amerykańskie panckakes
Amerykańskie panckakes
Amerykańskie panckakes
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • szklanka mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • jajko,
  • niecała szklanka mleka,
  • ½ łyżeczki soku z cytryny,
  • 2-3 duże łyżki rozpuszczonego masła,
  • syrop klonowy (do polania).

Opcjonalne dodatki:

  • 120-130 g ricotty - sprawi, że puszystość osiągnie kolejny poziom,
  • 100 g borówek - na etapie smażenia zaczną puszczać pyszny sok.

Sposób przygotowania:

Wymieszaj suche składniki, dodaj do nich płynne i ponownie dokładnie wymieszaj trzepaczką do jajek.

Na rozgrzaną nieprzywierającą patelnię albo flat top (średni ogień) wylej masę, smaż przez 2-3 minuty i obróć (pojawiające się bąbelki na górze surowej strony będą oznaczać, że pancakes należy obrócić).

Czekoladowy French Toast z chałki

Czekoladowy French Toast z chałki
Czekoladowy French Toast z chałki
Czekoladowy French Toast z chałki
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 3 żółtka,
  • ¾ szklanki mleka,
  • ¾ szklanki śmietanki 30%,
  • ⅓ łyżeczki soli,
  • łyżka cynamonu,
  • łyżka kakao,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie),
  • chleb typu brioche lub chałka,
  • listki mięty, masło oraz syrop klonowy do dekoracji. - mogą być też maliny.

Sposób przygotowania:

Do miski dodaj żółtka, mleko, śmietankę, sól, cukier, cynamon, kakao, zetrzyj gałkę muszkatołową i dokładnie wymieszaj. W drugim naczyniu zmieszaj cynamon z cukrem. Kromkę pieczywa namocz w zawartości miski z każdej strony, a następnie smaż na maśle i oleju, na małym lub średnim ogniu. Przed obróceniem polecam delikatnie posypać tost cukrem - uzyskasz przyjemny crust. Po usmażeniu obtocz go we wcześniej przygotowanej mieszance cukru i cynamonu.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości