Jak zrobić kotlet de volaille? Poznaj trzy sprawdzone przepisy

Kotlet de volaille
Jak zrobić kotlet de volaille? Poznaj trzy sprawdzone przepisy
Źródło: EzumeImages/Getty Images

Kto z nas nie zna smaku kotleta de volaille? Chrupiąca panierka, soczyste mięso z kurczaka, delikatny farsz – to potrawa, która doskonale sprawdzi się zarówno na weselach i bardziej oficjalnych imprezach, jak również przy niedzielnym obiedzie. Sprawdź, jak właściwie przyrządzić kotlet de volaille na kilka sposobów.

W Polsce największą popularnością cieszy się obecnie kotlet de volaille z serem i szynką, jednak wiele osób przyrządza „dewolaje” z masłem ziołowym, pieczarkami czy nawet ze szpinakiem. Przygotowaliśmy sprawdzone receptury, dzięki którym samodzielnie wykonasz kotleta de volaille we własnym domu.

Z tego artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować klasyczny kotlet de volaille
  • Jak przygotować kotlet de volaille z masłem ziołowym
  • Jak przygotować kotlet de volaille z serem i pieczarkami

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

Jak zrobić idealne kotlety mielone?
Jak zrobić idealne kotlety mielone?
Źródło: Dzień Dobry TVN

Klasyczny De volaille

Oto klasyczny i – jak twierdzi wiele osób – najprostszy przepis na kotleta de volaille pieczonego w piekarniku.

Składniki na 4 porcje:

  • 4 filety z piersi kurczaka,
  • 4 plastry szynki,
  • 4 plastry żółtego sera,
  • ½ kostki masła,
  • 1 łyżka koperku,
  • sok z cytryny lub łagodna musztarda,
  • sól i pieprz,
  • słodka papryka,
  • mąka,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia i 1 łyżka masła,
  • opcjonalnie – wykałaczki.

Sposób przygotowania:

Posiekaj koperek i wymieszaj go w miseczce z połową kostki masła. Rozetnij mięso na płaty, a następnie rozbij tłuczkiem. Po obu stronach posyp mięso pieprzem i solą. Z jednej strony skrop mięso sokiem z cytryny, ewentualnie – zamiast tego – pokryj je cienką warstwą musztardy. Na mięso połóż plaster żółtego sera, a na nim plaster szynki. Całość posmaruj przygotowanym masłem koperkowym. Zwiń w roladkę i zawiń brzegi – dzięki temu masło nie wypłynie podczas smażenia i pieczenia. Możesz dodatkowo spiąć całość wykałaczkami. W miseczce rozbij jajka z solą, pieprzem i czerwoną papryką. Roladki obtocz w mące, jajkach, a następnie w bułce tartej. Rozgrzej patelnię i wymieszaj na niej olej z łyżką masła. Smaż kotlety do momentu, aż ich skórka stanie się złocista. Rozgrzej piekarnik do 180℃. Przełóż kotlety do żaroodpornego naczynia i piecz pod przykryciem przez około 10–15 min.

Kotlet de volaille – przepis z masłem ziołowym

Kotlet de volaille z masłem ziołowym to doskonała receptura na niedzielny obiad.

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 piersi z kurczaka (po około 120 g każda),
  • olej,
  • wykałaczki,
  • 60 g masła,
  • 2 małe ząbki czosnku,
  • ½ łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • ½ łyżki drobno posiekanego szczypiorku,
  • ¼ cytryny, drobno starta skórka i wyciśnięty sok,
  • sól i pieprz,
  • 30 g mąki,
  • 90 g bułki tartej,
  • 1 roztrzepane jajko.

Sposób przygotowania:

Do miski włóż masło, czosnek, pietruszkę, skórkę z cytryny, wlej również sok. Dosyp soli i pieprzu, podziel całość na 4 części i uformuj roladki. Zawiń je w folię i schłódź w lodówce. Pod przezroczystą folię włóż piersi kurczaka i przy pomocy tłuczka roztłucz na kotlety. Uformuj roladki, a następnie zwiń, podwijając ich końce. Zepnij całość, korzystając z wykałaczek.

W osobnych miseczkach umieść mąkę tartą, jajko oraz bułkę. Mięso obtocz po kolei – w mące, jajku i bułce. Przykryj mięso i wstaw na 60 min do lodówki. Na patelni rozgrzej olej do temperatury 190℃ i rozłóż na niej roladki – najlepiej smażyć każdą z nich oddzielnie. Smaż piersi przez 8–10 min do momentu aż powstanie złota panierka. Wyjmij papierowy ręcznik i delikatnie pozbądź się nadmiaru tłuszczu z kotletów.

Kotlet de volaille z serem i pieczarkami – przepis

Jak zrobić kotlet de volaille z serem i pieczarkami? Zarezerwuj sobie 60 minut i kieruj się poniższymi wskazówkami.

Składniki (na 8 porcji):

  • 500 g pieczarek,
  • ¼ kostki masła,
  • sól, pieprz,
  • starty żółty ser,
  • 2 posiekane cebule,
  • 4 podwójne filety z kurczaka,
  • olej,
  • mąka,
  • bułka tarta,
  • 3 jajka.

Sposób przygotowania:

Zetrzyj pieczarki na tarce o dużych oczkach. Roztop masło na patelni, wrzuć na nią posiekaną cebulkę i zeszklij. Do cebuli dodaj pieczarki i smaż całość. Przez przezroczystą folię rozbij filety – dzięki folii unikniesz rozerwania delikatnego mięsa. Gdy pieczarki staną się miękkie, na patelnię wrzuć żółty ser. Przez chwilę mieszaj, tak aby ser rozpuścił się. Dodaj soli i pieprzu, a następnie wyłącz gaz. Pozostaw farsz do przestudzenia. Nałóż farsz na filety i zawiń je.

Mięso obtocz w mące, jajkach, bułce tartej, a następnie znowu w jajkach i bułce tartej – dzięki temu zrobisz chrupiącą, podwójną panierkę. Rozgrzej olej na patelni i rozłóż na niej kotlety. Smaż do momentu, aż po każdej stronie pojawi się złota panierka. Rozgrzej piekarnik do 180℃. Przełóż prawie gotowe kotlety de volaille z pieczarkami do żaroodpornego naczynia i włóż do piekarnika na około 10–15 min. Najlepiej zapiecz je pod przykryciem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości