Kto z nas nie zna smaku kotleta de volaille? Chrupiąca panierka, soczyste mięso z kurczaka, delikatny farsz – to potrawa, która doskonale sprawdzi się zarówno na weselach i bardziej oficjalnych imprezach, jak również przy niedzielnym obiedzie. Sprawdź, jak właściwie przyrządzić kotlet de volaille na kilka sposobów.
W Polsce największą popularnością cieszy się obecnie kotlet de volaille z serem i szynką, jednak wiele osób przyrządza „dewolaje” z masłem ziołowym, pieczarkami czy nawet ze szpinakiem. Przygotowaliśmy sprawdzone receptury, dzięki którym samodzielnie wykonasz kotleta de volaille we własnym domu.
- Jak przygotować klasyczny kotlet de volaille
- Jak przygotować kotlet de volaille z masłem ziołowym
- Jak przygotować kotlet de volaille z serem i pieczarkami
Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Klasyczny De volaille
Oto klasyczny i – jak twierdzi wiele osób – najprostszy przepis na kotleta de volaille pieczonego w piekarniku.
Składniki na 4 porcje:
- 4 filety z piersi kurczaka,
- 4 plastry szynki,
- 4 plastry żółtego sera,
- ½ kostki masła,
- 1 łyżka koperku,
- sok z cytryny lub łagodna musztarda,
- sól i pieprz,
- słodka papryka,
- mąka,
- 2 jajka,
- bułka tarta,
- olej do smażenia i 1 łyżka masła,
- opcjonalnie – wykałaczki.
Sposób przygotowania:
Posiekaj koperek i wymieszaj go w miseczce z połową kostki masła. Rozetnij mięso na płaty, a następnie rozbij tłuczkiem. Po obu stronach posyp mięso pieprzem i solą. Z jednej strony skrop mięso sokiem z cytryny, ewentualnie – zamiast tego – pokryj je cienką warstwą musztardy. Na mięso połóż plaster żółtego sera, a na nim plaster szynki. Całość posmaruj przygotowanym masłem koperkowym. Zwiń w roladkę i zawiń brzegi – dzięki temu masło nie wypłynie podczas smażenia i pieczenia. Możesz dodatkowo spiąć całość wykałaczkami. W miseczce rozbij jajka z solą, pieprzem i czerwoną papryką. Roladki obtocz w mące, jajkach, a następnie w bułce tartej. Rozgrzej patelnię i wymieszaj na niej olej z łyżką masła. Smaż kotlety do momentu, aż ich skórka stanie się złocista. Rozgrzej piekarnik do 180℃. Przełóż kotlety do żaroodpornego naczynia i piecz pod przykryciem przez około 10–15 min.
Kotlet de volaille – przepis z masłem ziołowym
Kotlet de volaille z masłem ziołowym to doskonała receptura na niedzielny obiad.
Składniki (na 4 porcje):
- 4 piersi z kurczaka (po około 120 g każda),
- olej,
- wykałaczki,
- 60 g masła,
- 2 małe ząbki czosnku,
- ½ łyżki posiekanej natki pietruszki,
- ½ łyżki drobno posiekanego szczypiorku,
- ¼ cytryny, drobno starta skórka i wyciśnięty sok,
- sól i pieprz,
- 30 g mąki,
- 90 g bułki tartej,
- 1 roztrzepane jajko.
Sposób przygotowania:
Do miski włóż masło, czosnek, pietruszkę, skórkę z cytryny, wlej również sok. Dosyp soli i pieprzu, podziel całość na 4 części i uformuj roladki. Zawiń je w folię i schłódź w lodówce. Pod przezroczystą folię włóż piersi kurczaka i przy pomocy tłuczka roztłucz na kotlety. Uformuj roladki, a następnie zwiń, podwijając ich końce. Zepnij całość, korzystając z wykałaczek.
W osobnych miseczkach umieść mąkę tartą, jajko oraz bułkę. Mięso obtocz po kolei – w mące, jajku i bułce. Przykryj mięso i wstaw na 60 min do lodówki. Na patelni rozgrzej olej do temperatury 190℃ i rozłóż na niej roladki – najlepiej smażyć każdą z nich oddzielnie. Smaż piersi przez 8–10 min do momentu aż powstanie złota panierka. Wyjmij papierowy ręcznik i delikatnie pozbądź się nadmiaru tłuszczu z kotletów.
Kotlet de volaille z serem i pieczarkami – przepis
Jak zrobić kotlet de volaille z serem i pieczarkami? Zarezerwuj sobie 60 minut i kieruj się poniższymi wskazówkami.
Składniki (na 8 porcji):
- 500 g pieczarek,
- ¼ kostki masła,
- sól, pieprz,
- starty żółty ser,
- 2 posiekane cebule,
- 4 podwójne filety z kurczaka,
- olej,
- mąka,
- bułka tarta,
- 3 jajka.
Sposób przygotowania:
Zetrzyj pieczarki na tarce o dużych oczkach. Roztop masło na patelni, wrzuć na nią posiekaną cebulkę i zeszklij. Do cebuli dodaj pieczarki i smaż całość. Przez przezroczystą folię rozbij filety – dzięki folii unikniesz rozerwania delikatnego mięsa. Gdy pieczarki staną się miękkie, na patelnię wrzuć żółty ser. Przez chwilę mieszaj, tak aby ser rozpuścił się. Dodaj soli i pieprzu, a następnie wyłącz gaz. Pozostaw farsz do przestudzenia. Nałóż farsz na filety i zawiń je.
Mięso obtocz w mące, jajkach, bułce tartej, a następnie znowu w jajkach i bułce tartej – dzięki temu zrobisz chrupiącą, podwójną panierkę. Rozgrzej olej na patelni i rozłóż na niej kotlety. Smaż do momentu, aż po każdej stronie pojawi się złota panierka. Rozgrzej piekarnik do 180℃. Przełóż prawie gotowe kotlety de volaille z pieczarkami do żaroodpornego naczynia i włóż do piekarnika na około 10–15 min. Najlepiej zapiecz je pod przykryciem.
Zobacz także:
- Różne odsłony schabu – pyszne i niebanalne. Oto sprawdzone przepisy Sebastiana Olmy
- Przepis na kotlet paryski
- Kotlet po hawajsku bez panierki - przepisy
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: EzumeImages/Getty Images