Amerykańskie śniadanie, czyli przez żołądek do serca z okazji Dnia Pocałunków

Całuśna kuchnia Smykiewiczów
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN obchodzimy Dzień Pocałunków. Z tej okazji Antek i Justyna Smykiewicz przygotowali dania, dzięki którym rozbudzimy emocje w drugiej połówce. Sprawdź, jak przygotować amerykańskie śniadanie - pancakesy i gofry z ich przepisów.

Amerykańskie śniadanie - pancakesy - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 pełne szklanki mąki pszennej - około 400 g
    • 2 szklanki mleka - 500 ml
      • 6 średnich jaj
        • 6 łyżek jogurtu naturalnego
          • 4 łyżki cukru
            • Łyżeczka sody oczyszczonej
              • 6 łyżek oleju roślinnego
                • dodatkowo: dużo owoców :czerwone porzeczki, maliny, borówki, figi, truskawki i cukier puder

                  Sposób przygotowania:

                  1. Mąkę wsyp do miski, dodaj proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier wanilinowy. Wszystko wymieszaj a następnie dodaj jajka, olej roślinny oraz mleko. Zmiksuj mikserem na gładką masę, tylko do połączenia się składników. Ciasto możesz odstawić aby odpoczęło (na około 15 minut), ale nie jest to konieczne.
                    1. Rozgrzej gofrownicę. Gofry piecz przez około 3 - 3,5 minuty lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy. Ciasto nakładamy chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy dokładnie po całej powierzchni.
                      1. Gofry po upieczeniu odkładaj na metalową kratkę. Posyp cukrem pudrem i polej syropem klonowym. Lub podawaj z ulubionymi dodatkami np. marmoladą, dżemem, owocami, bitą śmietaną itp.
                        Amerykańskie śniadanie - gofry
                        Amerykańskie śniadanie - gofry
                        Amerykańskie śniadanie - gofry
                        Źródło: Ola Skowron/East News

                        Amerykańskie śniadanie - gofry - przepis krok po kroku

                        Składniki:

                        • 3 szklanki mąki pszennej
                          • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
                            • 2 x szczypta soli
                              • 4 łyżeczki cukru pudru lub kryształu
                                • 2 łyżki cukru wanilinowego
                                  • 4 jaja
                                    • 1 szklanka oleju roślinnego (np. słonecznikowego) lub roztopionego masła
                                      • 2.5 szklanki mleka
                                        • dodatkowo: dużo owoców :czerwone porzeczki, maliny, borówki, figi, truskawki i cukier puder

                                          Sposób przygotowania:

                                          1. Mleko, jogurt i jajka powinny mieć temperaturę pomieszczenia. Wyjmij je wcześniej z lodówki.
                                            1. Jogurt wymieszaj z sodą, by chwilę "pobuzował". Do miski wbij jajka i dodaj cukier. Ubijaj chwilę przy użyciu miksera na gładki krem. Dodaj kolejno olej, ciepłe mleko, mąkę oraz jogurt z sodą.
                                              1. Jeszcze chwilę mieszaj ciasto na placki, by wszystkie składniki się połączyły (mikser na średnich obrotach). Odstaw ciasto na 10 minut. W tym czasie możesz przygotować ulubione dodatki :-)
                                                1. Nagrzej dobrze małą patelnię. Przy użyciu chochli nakładaj na patelnię porcję ciasta na grubość 0,5 cm. Zmniejsz moc palnika do średniej i smaż placka do momentu, gdy całą jego powierzchnię pokryją bąbelki - do 1 minuty. Przy użyciu łopatki przewróć placka na drugą stronę. Po 30 sekundach możesz go zdjąć na talerz.
                                                  1. W ten sposób usmaż wszystkie pancakes

                                                    Zobacz także:

                                                    Autor: Teofila Siewko

                                                    Źródło: Justyna i Antek Smykiewicz

                                                    Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

                                                    podziel się:

                                                    Pozostałe wiadomości

                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                    Materiał promocyjny

                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana