APPLE PIE, czyli szarlotka
Ciasto:
500 g mąki
50 g cukru
150 g masła
1 jajo
Nadzienie:
1,5 kg jabłek
Sok z cytryny
1 łyżeczki cynamonu
50 g cukru
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki ciasto połącz ze sobą. Jeśli ciasto nie będzie chciało się ‘’kleić”, dodaj odrobinę zimnej wody. Zagniecione ciasto włóż do lodówki na min 30 minut. Jabłka obierz i pokrój na małe kawałki (najpierw na 8, a później jeszcze na połówki), wrzuć je do rondla razem z cukrem, sokiem i cynamonem, duś około 10 minut. Ciasto podziel na 2 części. Jedną rozwałkuj i włóż na dno formy, połóż na nim jabłka, przykryj drugą połową ciasta i zlep brzegi. Na wierzchu, na środku ciasta za pomocą noża wykrój gwiazdkę (tędy będzie ‘'uciekał” nadmiar pary wodnej). Ciasto posmaruj rozbełtanym jajem i włóż do piekarnika (temperatura 180 stopni) na około 40 minut
LIME PIE, czyli ciasto cytrynowe
200 g pokruszonych herbatników
2 łyżki brązowego cukru
70 g roztopionego masła
Masa:
500 ml mleka skondensowanego (słodzonego)
4 żółtka
100 ml soku z cytryny
200 ml bitej śmietany
PRZYGOTOWANIE:
Ciasteczka drobno pokrusz wymieszaj z masłem, cukrem, a następnie przełóż je do tortownicy, piecz około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Żółtka wymieszaj z mlekiem, dodaj sok z cytryny, wylej na spód i piecz około 20 minut. Ostudź a następnie wsadź na noc do lodówki. Schłodzone ciasto udekoruj bitą śmietaną.
CHEESCAKE, czyli sernik
200 g herbatników zbożowych
70 g roztopionego masła
1 kg serka kremowego/śmietankowego
200 ml śmietanki 36%
200 g cukru
4 jaja
laska wanilii
1 łyżka mąki
PRZYGOTOWANIE:
Ciasteczka drobno pokrusz wymieszaj z masłem, a następnie przełóż je do tortownicy, przechowuj w lodówce. Jaja utrzyj z cukrem, dodaj ziarenka wanilii, pomału dodawaj serki i śmietankę, mieszaj mikserem, pod koniec dodaj mąkę. Przełóż masę do formy z ciasteczkami i piecz około godzinę w temperaturze 170/180 stopni.
PANCAKES, czyli naleśniki
250 g mąki
250 g maślanki
50 g cukru pudru
2 jaja
1 łyżeczka sody
50 g roztopionego masła lub oliwy
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj używając miksera. Następnie smaż małe placuszki na teflonowej patelni. Podawaj z cukrem i świeżymi owocami.
STRAWBERRY SHORTCAKE, czyli ciasto truskawkowe
Ciasto:
280 g mąki
50 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
80 g masła
1 jajo
Laska wanilii
120 ml śmietanki 36%
Nadzienie:
1 kg świeżych truskawek
70 g cukru
500 ml śmietanki 36%
30 g cukru
PRZYGOTOWANIE:
W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, wymieszaj następnie dodaj masło pokrojone na małe kawałki. Osobno wymieszaj jajo ze śmietanką i ziarnkami wanilii, dodaj do maki i dokładnie wymieszaj. Masę nakładaj na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Formuj małe, okrągłe biszkopty o średnicy mniej więcej 7, 8 cm. Piecz około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Truskawki umyj przekrój na ćwiartki wymieszaj w misce z 70 g cukru, poczekaj aż puszczą sok. Śmietanę ubij na sztywno z 30 g cukru. Ostudzone biszkopty przekrój na połówki, spód każdego z nich posmaruj śmietana, dodaj odsączone truskawki, przykryj drugą połową ciasta.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN