Brownie z buraka - prosty przepis na "niebo w gębie"

Brownie z buraka
Brownie z buraka - prosty przepis
Źródło: sab3r/Getty Images
Może się to wydawać nieprawdopodobne, ale burak świetnie sprawdza się w deserach. Odpowiednio przyrządzony może być bazą uwielbianego przez wielu, czekoladowego, miękkiego ciasta w nieco zdrowszej wersji. Jak zrobić brownie z buraka? Sprawdź przepis krok po kroku.

Słodkości z dodatkiem lub na bazie warzyw przestają już tak dziwić. Zwłaszcza osoby, które poszukują nowych smaków, zdrowszych wersji klasycznych potraw lub po prostu lubią eksperymentować w kuchni. Warto podkreślić, że brownie z buraka nie jest jakimś wybrakowanym zamiennikiem czekoladowego klasyka. Odpowiednio przygotowane jest naprawdę głębokie w smaku, a sam burak nie jest wyczuwalny.

Co na jesienny deser? Pieczone jabłka!
Źródło: Dzień Dobry TVN

Brownie z buraka - przepis

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej lub pełnoziarnistej
    • 100 g cukru trzcinowego
      • 250 g ugotowanych buraczków
        • 100 g gorzkiej czekolady
          • 5 łyżek kakao
            • 3 jajka
              • łyżeczka proszku do pieczenia
                • łyżeczka sody oczyszczonej
                  • 3/4 szklanki oleju
                    • łyżeczka ekstraktu z wanili

                      Brownie z buraka - sposób przygotowania

                      1. Buraczki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i gotować, aż będą miękkie.
                        1. Ugotowane buraki zmiksować w blenderze na gładką masę.
                          1. Gorzką czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
                            1. Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i całość wymieszać.
                              1. Do buraczków dodać olej, ekstrakt waniliowy i jajka. Całość zmiksować.
                                1. Do suchych składników przełożyć masę buraczaną i kontynuować miksowanie. Dodać startą gorzką czekoladę i mieszać.
                                  1. Blachę do pieczenia lub tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać tam ciasto i włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. Piec 30-40 minut. Stan upieczenia kontrolować patyczkiem.
                                    1. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia, a potem kroić, zjadać i się zachwycać!

                                      Nie tylko brownie z buraków. Sprawdź inne nasze przepisy na brownie

                                      Autor: Diana Ryściuk

                                      Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

                                      podziel się:

                                      Pozostałe wiadomości

                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                      Materiał promocyjny

                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana