Czekoladowe tagliatelle ze słodką gorgonzolą, orzechami włoskimi i rukwią wodną - przepis krok po kroku
Składniki na tagliatelle:
- Mąka 00 - 360 g
- Gorzkie kakao w proszku - 40 g
- Jaja - 4
- Sól - 5 g
- Woda w zależności od potrzeb
Składniki na sos z orzechów włoskich, gorgonzoli i rukwi wodnej
- Gorgonzola słodka - 200 g
- Pełne mleko - 100 ml
- Czarny pieprz, sól
- Sos orzechowy - 120 g
- pęczek rukwi wodnej
Składniki na sos orzechowy:
- Orzechy włoskie - 160 g
- Oliwa z oliwek extra virgin - 70 g
- Czosnek - ząbek
- Orzechy pinii - 20 g
- Parmezan do starcia - 30 g
- Pełne mleko - 160 g
- Majeranek - 4 g
- Bułka tarta - 30 g
Sposób przygotowania czekoladowych tagliatelle
- Mąkę, kakao, sól i wyłuskane jajka umieścić w misce i zagnieść, dodając tylko tyle wody, aby uzyskać zwarte, gładkie i jednolite ciasto. Zawiń ciasto w folię i pozostaw w chłodnym miejscu na co najmniej godzinę.
- Po tym jak ciasto odpocznie, wycinamy z niego płaty o grubości 1 mm i układamy je na czystej, posypanej mąką ściereczce.
- Gdy wasze blachy wydadzą się suche w dotyku, pokrójcie je na kluski, o szerokości 1,5 cm, ułóżcie je na posypanej mąką ściereczce i dobrze rozłóżcie.
- Przygotować sos do makaronu umieszczając mleko i ser Gorgonzola w rondlu na delikatnym ogniu, aż ten ostatni się rozpuści; dodać sos orzechowy, aż będzie gładki. Dodać mielony pieprz i sól do smaku.
- Makaron kakaowy gotujemy w dużej ilości osolonej wody i odcedzamy al dente, następnie mieszamy z przygotowanym sosem, dodając w razie potrzeby odrobinę wody z gotowania.
- Na koniec dodaj na każdy talerz kilka listków rukwi wodnej, które nadadzą potrawie wyjątkowy smak.
Sposób przygotowania sosu orzechowego:
- Aby przygotować sos orzechowy, weź najpierw wysoki rondel, wlej wodę i doprowadź do wrzenia. Gdy woda się zagotuje, wsypać jądra na co najmniej 5 minut. Dzięki temu łatwiej będzie je później obrać. Następnie odcedź ziarna za pomocą durszlaka i umieść je na czystym ręczniku do suszenia i chłodzenia.
- Tymczasem weź wysoką miskę i wsyp bułkę tartą, do której dodasz mleko. Bułkę tartą wymieszać z mlekiem, tak aby dobrze nawilżyć. Gdy bułka tarta zmięknie, przelej miskę z chlebem przez sitko o drobnych oczkach umieszczone na małej misce, aby odsączyć nadmiar mleka i w razie potrzeby lekko uciśnij łopatką. Zbierz nadmiar mleka i odstaw na bok. Teraz weź podgrzane ziarna i usuń zewnętrzną skórkę. Umieść je w blenderze razem z chlebem wcześniej namoczonym w mleku i orzeszkami pinii.
- Uruchom blender i stopniowo dodawaj olej i mleko odłożone na bok, aby Twój sos orzechowy był bardziej kremowy i gęsty. Doprawić solą i pieprzem. Kiedy uzyskasz ładną jednorodną masę, twój sos orzechowy będzie gotowy do aromatyzowania potraw.
Zobacz także:
- Czekolada na słodko i na wytrawnie według przepisów Darii Ładochy
- Czekolada - dlaczego tak trudno ją odstawić? Ekspertki tłumaczą, czy można się od niej uzależnić
- Bezpieczne słodycze – czekolada bezglutenowa
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Cristina Catese
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News
podziel się: