Udka z kurczaka nadziewane pieczarkami podawane z ziemniakami i cebulą - przepis krok po kroku
Składniki dla 4 osób:
- 400 g dużych ud z kurczaka bez ości
- 200 g mieszanych grzybów
- 80 g pikantnego sera Provalone
- 1 l żółtek
- 40 g startego Parmigiano
- 30 g bułki tartej
- kilka gałązek tymianku
- oliwa
- 30 g masła
- ząbek czosnku
- kieliszek białego wyrwanego wina
- szklanka bulionu z kurczaka
- sól i pieprz
- 1 kg ziemniaków
- 300 g cebuli
- gałązka rozmarynu
- sznurek kuchenny
Sposób przygotowania udek nadziewanych pieczarkami
- Do przygotowaniu farszu oczyszczamy grzyby, kroimy je na małe kawałki i dajemy do miski. Ser Provolone ścieramy na tarce i dodajemy do miski z grzybami. Następnie dodajemy żółtka, parmezan i bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem i listkami świeżego tymianku. Mieszamy widelcem przez kilka minut, tak aby dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
- Następnie przechodzimy do udek z kurczaka, które doprawiamy solą i pieprzem. Na każdą nóżkę nakładamy dwie lub trzy łyżki farszu, zamykamy je szczelnie i dokładnie wiążemy sznurkiem kuchennym.
- Na patelni rozpuszczamy masło i zarumieniamy pokrojony czosnek przez kilka sekund. Dodajemy do tego udka i zarumienimy je z obu stron, aż nabiorą koloru. Dodajemy wino i pozwalamy mu odparować. Następnie wlewamy wywar.
- Doprawiamy solą, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy na umiarkowanym ogniu przez 40 minut lub do miękkości mięsa. W połowie gotowania przewracamy i od czasu do czasu skrapiamy płynem z gotowania.
- Zdejmujemy sznurek i polewamy udka sosem.
- Obieramy ziemniaki, kroimy je w kostkę i wkładamy do miski z wodą, pozwalamy im się namoczyć przez około 20 minut, w ten sposób stracą skrobię i pozostaną chrupiące podczas gotowania.
- W międzyczasie cebulę obieramy i kroimy w grube plasterki. Ziemniaki osuszamy czystym ręcznikiem, umieszczamy w dużej misce, dodajemy cebulę i doprawiamy oliwą, solą i rozmarynem.
- Na koniec wykładamy blachę z papierem do pieczenia, dodajemy ziemniaki, cebulę i pieczemy w statycznym piekarniku w temperaturze 200° przez 30/35 minut, obracając je delikatnie od czasu do czasu.
- Kiedy będą gotowe, wyjmujemy je z piekarnika i podajemy z kurczakiem.
Zobacz także:
- Kuchnia włoska dla wegan. Alicja Rokicka zdradza, jak przygotować pantescę, caponatę i foccacię
- Włoskie smaki na talerzu, czyli tiramisu, panzanella oraz tagliatelle z kiełbaską w wykonaniu Cristiny Catese. Zobacz przepisy
- Przepis na oryginalny i pyszny makaron, czyli carbonara w kwadrans
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Cristina Catese
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
podziel się: