Udka z kurczaka nadziewane pieczarkami podawane z ziemniakami i cebulą z przepisu Cristiny Catese

Cristina Catese w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Włoskie przysmaki z nutą muzyki
Włoskie przysmaki z nutą muzyki
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa
Muzyczno-włoskie inspiracje na talerzu w wykonaniu Cristiny Catese. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała udka z kurczaka nadziewane pieczarkami podawane z ziemniakami i cebulą. Sprawdź jej przepis i ciesz się smakiem prawdziwie włoskiej kuchni. 

Udka z kurczaka nadziewane pieczarkami podawane z ziemniakami i cebulą - przepis krok po kroku

Składniki dla 4 osób:

  • 400 g dużych ud z kurczaka bez ości
  • 200 g mieszanych grzybów
  • 80 g pikantnego sera Provalone
  • 1 l żółtek
  • 40 g startego Parmigiano
  • 30 g bułki tartej
  • kilka gałązek tymianku
  • oliwa
  • 30 g masła
  • ząbek czosnku
  • kieliszek białego wyrwanego wina
  • szklanka bulionu z kurczaka
  • sól i pieprz
  • 1 kg ziemniaków
  • 300 g cebuli
  • gałązka rozmarynu
  • sznurek kuchenny

Sposób przygotowania udek nadziewanych pieczarkami

  1. Do przygotowaniu farszu oczyszczamy grzyby, kroimy je na małe kawałki i dajemy do miski. Ser Provolone ścieramy na tarce i dodajemy do miski z grzybami. Następnie dodajemy żółtka, parmezan i bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem i listkami świeżego tymianku. Mieszamy widelcem przez kilka minut, tak aby dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
  2. Następnie przechodzimy do udek z kurczaka, które doprawiamy solą i pieprzem. Na każdą nóżkę nakładamy dwie lub trzy łyżki farszu, zamykamy je szczelnie i dokładnie wiążemy sznurkiem kuchennym.
  3. Na patelni rozpuszczamy masło i zarumieniamy pokrojony czosnek przez kilka sekund. Dodajemy do tego udka i zarumienimy je z obu stron, aż nabiorą koloru. Dodajemy wino i pozwalamy mu odparować. Następnie wlewamy wywar.
  4. Doprawiamy solą, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy na umiarkowanym ogniu przez 40 minut lub do miękkości mięsa. W połowie gotowania przewracamy i od czasu do czasu skrapiamy płynem z gotowania.
  5. Zdejmujemy sznurek i polewamy udka sosem.
  6. Obieramy ziemniaki, kroimy je w kostkę i wkładamy do miski z wodą, pozwalamy im się namoczyć przez około 20 minut, w ten sposób stracą skrobię i pozostaną chrupiące podczas gotowania.
  7. W międzyczasie cebulę obieramy i kroimy w grube plasterki. Ziemniaki osuszamy czystym ręcznikiem, umieszczamy w dużej misce, dodajemy cebulę i doprawiamy oliwą, solą i rozmarynem.
  8. Na koniec wykładamy blachę z papierem do pieczenia, dodajemy ziemniaki, cebulę i pieczemy w statycznym piekarniku w temperaturze 200° przez 30/35 minut, obracając je delikatnie od czasu do czasu.
  9. Kiedy będą gotowe, wyjmujemy je z piekarnika i podajemy z kurczakiem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości