Ręcznie robione spaghettoni z kremem z pieczonej papryki i serem Pecorino Romano z przepisy Cristiny Catese

Źródło: Dzień Dobry TVN
Włoskie przysmaki z nutą muzyki
Włoskie przysmaki z nutą muzyki
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa
W kuchni Dzień Dobry TVN Cristina Catese przygotowała niesamowite dania kuchni włoskiej. Sprawdź, jak samodzielnie zrobić makaron spaghettoni z kremem z pieczonej papryki o serem Pecorino Romano. 

Ręcznie robione spaghettoni z kremem z pieczonej papryki i serem Pecorino Romano - przepis krok po kroku

Składniki na 4 porcje:

  • 250 g mąki typ 00
    • 250 g semoliny
      • sól i pieprz
        • woda
          • 2 garści semoliny do opruszenia stolnicy
            • 4 czerwone papryki
              • 100 g sera typu ricotta
                • 1 cebula
                  • pęczek pietruszki
                    • oliwa
                      • 80 g sera Pecorino Romano

                        Sposób przygotowania spaghettoni z kremem z pieczonej papryki i serem

                        1. Do miski przesiewamy obie mąki. Dodajemy szczyptę soli i wodę, tak aby podczas wyrabiania otrzymać na koniec jednolitą i elastyczną konsystencję.
                          1. Ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy na 20 min. Następnie wyjmujemy i przekładamy na blat oprószony semoliną.
                            1. Rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm lub mniej. Wycinamy cienkie prostokąty. Za pomocą dłoni rolujemy je w wałeczki.
                              1. Gotowy makaron obtaczamy w semolinie i zostawiamy do wyschnięcia. Makaron nie powinien się dotykać.
                                1. Przed gotowaniem pozbywamy się nadmiaru mąki z makaronu.
                                  1. Do przygotowania sosu całą paprykę wkładamy do piekarnika na 200 stopni, aż skóra się zwęgli, następnie obieramy ją i usuwamy wewnętrzne nasiona i szypułkę.
                                    1. Posiekaną cebulę podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, następnie dodajemy paprykę i smażymy mieszając przez kilka minut.
                                      1. Następnie wszystko umieszczamy w blenderze, dodając do tego ricottę i blendujemy na krem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę oleju i wody.
                                        1. Gdy krem będzie gotowy, podgrzewamy go na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
                                          1. W międzyczasie w garnku z osoloną wodą gotujemy makaron do momentu, aż wypłynie na powierzchnie. Wtedy makaron odcedzamy, przekładamy na patelnię z paprykami i dokładnie mieszamy, tak aby sos pokrył cały makaron.
                                            1. Na koniec całość oprószamy tartym serem Pecorino Romano i ewentualnie doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

                                              Zobacz także:

                                              Autor: Teofila Siewko

                                              Źródło: Cristina Catese

                                              Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News

                                              podziel się:

                                              Pozostałe wiadomości