Ręcznie robione spaghettoni z kremem z pieczonej papryki i serem Pecorino Romano - przepis krok po kroku
Składniki na 4 porcje:
- 250 g mąki typ 00
- 250 g semoliny
- sól i pieprz
- woda
- 2 garści semoliny do opruszenia stolnicy
- 4 czerwone papryki
- 100 g sera typu ricotta
- 1 cebula
- pęczek pietruszki
- oliwa
- 80 g sera Pecorino Romano
Sposób przygotowania spaghettoni z kremem z pieczonej papryki i serem
- Do miski przesiewamy obie mąki. Dodajemy szczyptę soli i wodę, tak aby podczas wyrabiania otrzymać na koniec jednolitą i elastyczną konsystencję.
- Ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy na 20 min. Następnie wyjmujemy i przekładamy na blat oprószony semoliną.
- Rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm lub mniej. Wycinamy cienkie prostokąty. Za pomocą dłoni rolujemy je w wałeczki.
- Gotowy makaron obtaczamy w semolinie i zostawiamy do wyschnięcia. Makaron nie powinien się dotykać.
- Przed gotowaniem pozbywamy się nadmiaru mąki z makaronu.
- Do przygotowania sosu całą paprykę wkładamy do piekarnika na 200 stopni, aż skóra się zwęgli, następnie obieramy ją i usuwamy wewnętrzne nasiona i szypułkę.
- Posiekaną cebulę podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, następnie dodajemy paprykę i smażymy mieszając przez kilka minut.
- Następnie wszystko umieszczamy w blenderze, dodając do tego ricottę i blendujemy na krem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę oleju i wody.
- Gdy krem będzie gotowy, podgrzewamy go na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
- W międzyczasie w garnku z osoloną wodą gotujemy makaron do momentu, aż wypłynie na powierzchnie. Wtedy makaron odcedzamy, przekładamy na patelnię z paprykami i dokładnie mieszamy, tak aby sos pokrył cały makaron.
- Na koniec całość oprószamy tartym serem Pecorino Romano i ewentualnie doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Zobacz także:
- Tris Bruschette, czyli włoskie grzanki - przepis Matteo Brunettiego
- Karnawał po włosku w kuchni Dzień Dobry TVN: bugie, słodkie ravioli i frytki jabłkowe
- Kuchnia włoska i jej charakterystyka – ponadczasowe dania włoskie, których warto spróbować
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Cristina Catese
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News
podziel się: