Tris Bruschette, czyli włoskie grzanki z: ricottą i bakłażanem, cukinią i mozzarellą, pomidorkami i bazylią - przepis krok po kroku
Składniki:
- 4 ciabatty,
- 250 g sera ricotta,
- bakłażan,
- cukinia,
- 2 mozzarelle,
- 250 g pomidorków,
- świeża bazylia,
- świeży tymianek,
- świeża mięta,
- 5 ząbków czosnku,
- cytryna,
- sól, pierz, oliwa.
Sposób przygotowania Tris Bruschette
- Chleb pokroić na pół, dodaj trochę oliwy i podsmażyć na zwykłej patelni lub patelni grillowej aby stał się chrupki.
- W międzyczasie, pokrój bakłażana w plastry, potem w paski a potem w kosteczkę.
- Cukinie zetrzyj na tarce z dużymi oczkami.
- Mozzarelle rozszarp rękoma.
- Pomidorki pokrój na ćwiartki, przyprawić solą i pieprzem.
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj 2 rozbite ząbki czosnku i lekko podsmaż. Dodaj bakłażana i smaż dalej na średnim ogniu, aż stanie się przyrumieniony i miękki. Przypraw solą i pieprzem – później odłóż na bok.
- Na tej samej patelni dodaj oliwę i kolejne dwa ząbki czosnku. Dodaj cukinię i smaż aż się zarumieni. Przypraw solą i pieprzem.
- Aby zrobić pierwszą bruschettę – rozgrzane pieczywo nacieramy czosnkiem, później smarujemy serem ricotta, dodajemy podsmażonego bakłażana i na koniec kilka listków mięty.
- Drugą bruschettę składamy podobnie – ścieramy czosnek, dodajemy cukinię i mozarellę – dekorujemy tymiankiem.
- Trzecią bruschetta tak samo – najpierw czosnek, potem pomidorki i bazylia. Tym razem całość opruszamy skórką z cytryny.
Zobacz także:
- Bruschetta - przepis na klasyczną włoską potrawę
- Pomysł na pyszną bruschettę z pomidorami!
- Bruschetta w różnych smakach. Matteo Brunetti i jego włoskie przepisy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Matteo Brunetti
podziel się: