Tris Bruschette, czyli włoskie grzanki - przepis Matteo Brunettiego

Bruschetta makaronem z cukinii
Bruschetta makaronem z cukinii
Od maja do września jest sezon grillowy, ale też na tzw. garden party. Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN Matteo Brunetti przygotował pyszne, włoskie dania w sam raz na tę okazję. Sprawdź, jak przygotować Tris Bruschette, czyli włoskie grzanki z: ricottą i bakłażanem, cukinią i mozzarellą, pomidorkami i bazylią.

Tris Bruschette, czyli włoskie grzanki z: ricottą i bakłażanem, cukinią i mozzarellą, pomidorkami i bazylią - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 4 ciabatty,
    • 250 g sera ricotta,
      • bakłażan,
        • cukinia,
          • 2 mozzarelle,
            • 250 g pomidorków,
              • świeża bazylia,
                • świeży tymianek,
                  • świeża mięta,
                    • 5 ząbków czosnku,
                      • cytryna,
                        • sól, pierz, oliwa.

                          Sposób przygotowania Tris Bruschette

                          1. Chleb pokroić na pół, dodaj trochę oliwy i podsmażyć na zwykłej patelni lub patelni grillowej aby stał się chrupki.
                            1. W międzyczasie, pokrój bakłażana w plastry, potem w paski a potem w kosteczkę.
                              1. Cukinie zetrzyj na tarce z dużymi oczkami.
                                1. Mozzarelle rozszarp rękoma.
                                  1. Pomidorki pokrój na ćwiartki, przyprawić solą i pieprzem.
                                    1. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj 2 rozbite ząbki czosnku i lekko podsmaż. Dodaj bakłażana i smaż dalej na średnim ogniu, aż stanie się przyrumieniony i miękki. Przypraw solą i pieprzem – później odłóż na bok.
                                      1. Na tej samej patelni dodaj oliwę i kolejne dwa ząbki czosnku. Dodaj cukinię i smaż aż się zarumieni. Przypraw solą i pieprzem.
                                        1. Aby zrobić pierwszą bruschettę – rozgrzane pieczywo nacieramy czosnkiem, później smarujemy serem ricotta, dodajemy podsmażonego bakłażana i na koniec kilka listków mięty.
                                          1. Drugą bruschettę składamy podobnie – ścieramy czosnek, dodajemy cukinię i mozarellę – dekorujemy tymiankiem.
                                            1. Trzecią bruschetta tak samo – najpierw czosnek, potem pomidorki i bazylia. Tym razem całość opruszamy skórką z cytryny. 

                                              Zobacz także:

                                              Autor: Teofila Siewko

                                              Źródło: Matteo Brunetti

                                              podziel się:

                                              Pozostałe wiadomości