Kaszanka bez osłonki JBB Bałdyga z fenkułem, gruszką i z ziołami
Czas przygotowania: ok. 30 min. Stopień trudności: łatwe Ilość porcji: 6-8
Składniki:
- 2 opakowania kaszanki bez osłonki JBB Bałdyga,
- 2 twarde gruszki,
- kilka gałązek tymianku,
- garść suszonej żurawiny,
- 2 świeże bulwy fenkułu,
- sól i pieprz.
Do podania:
- 2 łyżki chrzanu,
- łyżka gęstego jogurtu,
- łyżka soku z cytryny,
- łyżka poszatkowanego koperku,
- oliwa,
- bagietka do podania.
Sposób przygotowania:
Fenkuł kroimy w ósemki, gruszkę obieramy i kroimy podobnie. Przerzucamy do miski, skrapiamy oliwą i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy tymianek i mieszamy. Ustawiamy sporą tackę na grillu, wrzucamy tam fenkuł i grillujemy, jak zrobi się lekko miękki, dodajemy gruszkę. Kaszankę dorzucamy razem z gruszką, żurawiną i grillujemy całość, co jakiś czas obracając.
W miseczce łączymy chrzan z jogurtem i sokiem z cytryny. Doprawiamy pieprzem i dodajemy poszatkowany koperek. Serwujemy kaszankę z fenkułem, gruszką i sosem oraz z bagietką.
Rolki z kiełbaską mini bez osłonki JBB Bałdyga
Czas przygotowania: ok. 30 min. Stopień trudności: łatwe Ilość porcji: 6-8
Składniki:
- opakowanie kiełbasek mini JBB Bałdyga,
- 6-8 placków tortilla,
- 500 g fasolki szparagowej,
- 2 pomidory,
- 2 łyżki majonezu,
- łyżka jogurtu,
- ½ szklanki startego parmezanu,
- sok z ½ cytryny,
- łyżka kaparów,
- świeże zioła (pietruszka, mięta, oregano),
- sól i pieprz,
- 200 g startego sera.
Sposób przygotowania:
Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i gotujemy w osolonym wrzątku. Powinna być jędrna, nie powinna się rozgotować. Kiełbaski grillujemy na rumiano, pomidory kroimy w dużą kostkę. W miseczce łączymy majonez z jogurtem, sokiem z cytryny i drobniej pokrojonymi kaparami. Dodajemy parmezan i poszatkowane zioła. Placek tortilla posypujemy serem, układamy na nim fasolkę, zgrillowane kiełbaski, pomidory, łyżkę sosu i zwijamy ściśle, krótko podgrzewamy na grillu i kroimy w ukośne plastry. Serwujemy od razu!
Szakszuka z grilla ze świeżych pomidorów, kiełbasy z szynki bez osłonki JBB Bałdyga
Czas przygotowania: ok. 45 min. Stopień trudności: łatwe Ilość porcji: 6-8
Składniki:
- opakowanie kiełbasy z szynki bez osłonki JBB Bałdyga,
- 6-8 jaj,
- 1 kg dorodnych pomidorów,
- 2 ząbki czosnku,
- cebula,
- cukinia,
- szklanka czarnych oliwek,
- zielona papryka,
- żółtka papryka,
- szczypta cynamonu,
- czubata łyżeczka suszonego oregano,
- kilka gałązek świeżego tymianku,
- czubata łyżeczka gochugaru lub innej ostrzejszej papryki,
- oliwa,
- łyżeczka cukru,
- sól i pieprz,
- natka pietruszki,
- szczypiorek,
- bagietki do podania.
Sposób przygotowania:
Ustawiamy szeroki rondel lub dużą patelnię (najlepsza będzie patelnia do paella) na ruszcie grilla. Wlewamy na dno ok. 3-4 łyżek oliwy i rozgrzewamy tłuszcz. W tym czasie papryki kroimy w paski, cukinię w półplasterki, oliwki i czosnek w plasterki a cebulę w piórka. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę, paprykę i cukinię. Podsmażamy, mieszając co jakiś czas. Jak warzywa lekko zmiękną, dodajemy czosnek i pokrojone w dużą kostkę pomidory (można je wcześniej obrać ze skórki). Doprawiamy gochugaru, solą, cukrem, cynamonem, oregano i tymiankiem. Przesmażamy do czasu aż pomidory zaczną się rozpadać.
W tym czasie wrzucamy na rozgrzany ruszt kiełbaski z szynki bez osłonki, powinny się ładnie zrumienić z każdej strony. Kroimy je w większe kawałki i dorzucamy do patelni z sosem. Wbijamy jaja, lekko je solimy i zamykamy pokrywę grilla. Po kilku minutach sprawdzamy, czy białko się ścięło, żółtko powinno być płynne. Posypujemy poszatkowanym szczypiorkiem i pietruszką i serwujemy z pieczywem.
Zobacz także:
- Pyszne alternatywy dla chleba. Co podać na grillu zamiast pieczywa?
- Hot-dogi z kiełbaskami z grilla w trzech odsłonach. Poznaj smaki kuchni francuskiej, włoskiej i arabskiej
- Majówkowy grill z Marietą Marecką. Oto niezwykłe sposoby na podanie kiełbasek
Źródło: Marieta marecka
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News