Kaszanka bez osłonki JBB Bałdyga z fenkułem, gruszką i z ziołami
Czas przygotowania: ok. 30 min. Stopień trudności: łatwe Ilość porcji: 6-8
Składniki:
- 2 opakowania kaszanki bez osłonki JBB Bałdyga,
 - 2 twarde gruszki,
 - kilka gałązek tymianku,
 - garść suszonej żurawiny,
 - 2 świeże bulwy fenkułu,
 - sól i pieprz.
 
Do podania:
- 2 łyżki chrzanu,
 - łyżka gęstego jogurtu,
 - łyżka soku z cytryny,
 - łyżka poszatkowanego koperku,
 - oliwa,
 - bagietka do podania.
 
Sposób przygotowania:
Fenkuł kroimy w ósemki, gruszkę obieramy i kroimy podobnie. Przerzucamy do miski, skrapiamy oliwą i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy tymianek i mieszamy. Ustawiamy sporą tackę na grillu, wrzucamy tam fenkuł i grillujemy, jak zrobi się lekko miękki, dodajemy gruszkę. Kaszankę dorzucamy razem z gruszką, żurawiną i grillujemy całość, co jakiś czas obracając.
W miseczce łączymy chrzan z jogurtem i sokiem z cytryny. Doprawiamy pieprzem i dodajemy poszatkowany koperek. Serwujemy kaszankę z fenkułem, gruszką i sosem oraz z bagietką.
Rolki z kiełbaską mini bez osłonki JBB Bałdyga
Czas przygotowania: ok. 30 min. Stopień trudności: łatwe Ilość porcji: 6-8
Składniki:
- opakowanie kiełbasek mini JBB Bałdyga,
 - 6-8 placków tortilla,
 - 500 g fasolki szparagowej,
 - 2 pomidory,
 - 2 łyżki majonezu,
 - łyżka jogurtu,
 - ½ szklanki startego parmezanu,
 - sok z ½ cytryny,
 - łyżka kaparów,
 - świeże zioła (pietruszka, mięta, oregano),
 - sól i pieprz,
 - 200 g startego sera.
 
Sposób przygotowania:
Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i gotujemy w osolonym wrzątku. Powinna być jędrna, nie powinna się rozgotować. Kiełbaski grillujemy na rumiano, pomidory kroimy w dużą kostkę. W miseczce łączymy majonez z jogurtem, sokiem z cytryny i drobniej pokrojonymi kaparami. Dodajemy parmezan i poszatkowane zioła. Placek tortilla posypujemy serem, układamy na nim fasolkę, zgrillowane kiełbaski, pomidory, łyżkę sosu i zwijamy ściśle, krótko podgrzewamy na grillu i kroimy w ukośne plastry. Serwujemy od razu!
Szakszuka z grilla ze świeżych pomidorów, kiełbasy z szynki bez osłonki JBB Bałdyga
Czas przygotowania: ok. 45 min. Stopień trudności: łatwe Ilość porcji: 6-8
Składniki:
- opakowanie kiełbasy z szynki bez osłonki JBB Bałdyga,
 - 6-8 jaj,
 - 1 kg dorodnych pomidorów,
 - 2 ząbki czosnku,
 - cebula,
 - cukinia,
 - szklanka czarnych oliwek,
 - zielona papryka,
 - żółtka papryka,
 - szczypta cynamonu,
 - czubata łyżeczka suszonego oregano,
 - kilka gałązek świeżego tymianku,
 - czubata łyżeczka gochugaru lub innej ostrzejszej papryki,
 - oliwa,
 - łyżeczka cukru,
 - sól i pieprz,
 - natka pietruszki,
 - szczypiorek,
 - bagietki do podania.
 
Sposób przygotowania:
Ustawiamy szeroki rondel lub dużą patelnię (najlepsza będzie patelnia do paella) na ruszcie grilla. Wlewamy na dno ok. 3-4 łyżek oliwy i rozgrzewamy tłuszcz. W tym czasie papryki kroimy w paski, cukinię w półplasterki, oliwki i czosnek w plasterki a cebulę w piórka. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę, paprykę i cukinię. Podsmażamy, mieszając co jakiś czas. Jak warzywa lekko zmiękną, dodajemy czosnek i pokrojone w dużą kostkę pomidory (można je wcześniej obrać ze skórki). Doprawiamy gochugaru, solą, cukrem, cynamonem, oregano i tymiankiem. Przesmażamy do czasu aż pomidory zaczną się rozpadać.
W tym czasie wrzucamy na rozgrzany ruszt kiełbaski z szynki bez osłonki, powinny się ładnie zrumienić z każdej strony. Kroimy je w większe kawałki i dorzucamy do patelni z sosem. Wbijamy jaja, lekko je solimy i zamykamy pokrywę grilla. Po kilku minutach sprawdzamy, czy białko się ścięło, żółtko powinno być płynne. Posypujemy poszatkowanym szczypiorkiem i pietruszką i serwujemy z pieczywem.
Zobacz także:
- Pyszne alternatywy dla chleba. Co podać na grillu zamiast pieczywa?
 - Hot-dogi z kiełbaskami z grilla w trzech odsłonach. Poznaj smaki kuchni francuskiej, włoskiej i arabskiej
 - Majówkowy grill z Marietą Marecką. Oto niezwykłe sposoby na podanie kiełbasek
 
Źródło: Marieta marecka
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News