Materiał promocyjny

Grill w Uniejowie z Marietą Marecką. Co wrzucić na ruszt?

Majówkowy grill z Marietą Marecką. Oto niezwykłe sposoby na podanie kiełbasek
Plenerowe gotowanie w Uniejowie
Źródło: Dzień Dobry TVN
Dzisiaj w kuchni Dzień Dobry TVN przenosimy się do przepięknego Uniejowa i to w nim, wraz z Marietą Marecką, urządzimy sobie grilla. Co wrzucić na ruszt? Sprawdźcie propozycje naszej kucharki, a na pewno się nie zawiedziecie.

Kaszanka bez osłonki JBB Bałdyga z fenkułem, gruszką i z ziołami

Czas przygotowania: ok. 30 min. Stopień trudności: łatwe Ilość porcji: 6-8

Składniki:

  • 2 opakowania kaszanki bez osłonki JBB Bałdyga,
  • 2 twarde gruszki,
  • kilka gałązek tymianku,
  • garść suszonej żurawiny,
  • 2 świeże bulwy fenkułu,
  • sól i pieprz.

Do podania:

  • 2 łyżki chrzanu,
  • łyżka gęstego jogurtu,
  • łyżka soku z cytryny,
  • łyżka poszatkowanego koperku,
  • oliwa,
  • bagietka do podania.

Sposób przygotowania:

Fenkuł kroimy w ósemki, gruszkę obieramy i kroimy podobnie. Przerzucamy do miski, skrapiamy oliwą i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy tymianek i mieszamy. Ustawiamy sporą tackę na grillu, wrzucamy tam fenkuł i grillujemy, jak zrobi się lekko miękki, dodajemy gruszkę. Kaszankę dorzucamy razem z gruszką, żurawiną i grillujemy całość, co jakiś czas obracając.

W miseczce łączymy chrzan z jogurtem i sokiem z cytryny. Doprawiamy pieprzem i dodajemy poszatkowany koperek. Serwujemy kaszankę z fenkułem, gruszką i sosem oraz z bagietką.

Rolki z kiełbaską mini bez osłonki JBB Bałdyga

Czas przygotowania: ok. 30 min. Stopień trudności: łatwe Ilość porcji: 6-8

Składniki:

  • opakowanie kiełbasek mini JBB Bałdyga,
  • 6-8 placków tortilla,
  • 500 g fasolki szparagowej,
  • 2 pomidory,
  • 2 łyżki majonezu,
  • łyżka jogurtu,
  • ½ szklanki startego parmezanu,
  • sok z ½ cytryny,
  • łyżka kaparów,
  • świeże zioła (pietruszka, mięta, oregano),
  • sól i pieprz,
  • 200 g startego sera.

Sposób przygotowania:

Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i gotujemy w osolonym wrzątku. Powinna być jędrna, nie powinna się rozgotować. Kiełbaski grillujemy na rumiano, pomidory kroimy w dużą kostkę. W miseczce łączymy majonez z jogurtem, sokiem z cytryny i drobniej pokrojonymi kaparami. Dodajemy parmezan i poszatkowane zioła. Placek tortilla posypujemy serem, układamy na nim fasolkę, zgrillowane kiełbaski, pomidory, łyżkę sosu i zwijamy ściśle, krótko podgrzewamy na grillu i kroimy w ukośne plastry. Serwujemy od razu!

Szakszuka z grilla ze świeżych pomidorów, kiełbasy z szynki bez osłonki JBB Bałdyga

Czas przygotowania: ok. 45 min. Stopień trudności: łatwe Ilość porcji: 6-8

Składniki:

  • opakowanie kiełbasy z szynki bez osłonki JBB Bałdyga,
  • 6-8 jaj,
  • 1 kg dorodnych pomidorów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • cebula,
  • cukinia,
  • szklanka czarnych oliwek,
  • zielona papryka,
  • żółtka papryka,
  • szczypta cynamonu,
  • czubata łyżeczka suszonego oregano,
  • kilka gałązek świeżego tymianku,
  • czubata łyżeczka gochugaru lub innej ostrzejszej papryki,
  • oliwa,
  • łyżeczka cukru,
  • sól i pieprz,
  • natka pietruszki,
  • szczypiorek,
  • bagietki do podania.

Sposób przygotowania:

Ustawiamy szeroki rondel lub dużą patelnię (najlepsza będzie patelnia do paella) na ruszcie grilla. Wlewamy na dno ok. 3-4 łyżek oliwy i rozgrzewamy tłuszcz. W tym czasie papryki kroimy w paski, cukinię w półplasterki, oliwki i czosnek w plasterki a cebulę w piórka. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę, paprykę i cukinię. Podsmażamy, mieszając co jakiś czas. Jak warzywa lekko zmiękną, dodajemy czosnek i pokrojone w dużą kostkę pomidory (można je wcześniej obrać ze skórki). Doprawiamy gochugaru, solą, cukrem, cynamonem, oregano i tymiankiem. Przesmażamy do czasu aż pomidory zaczną się rozpadać.

W tym czasie wrzucamy na rozgrzany ruszt kiełbaski z szynki bez osłonki, powinny się ładnie zrumienić z każdej strony. Kroimy je w większe kawałki i dorzucamy do patelni z sosem. Wbijamy jaja, lekko je solimy i zamykamy pokrywę grilla. Po kilku minutach sprawdzamy, czy białko się ścięło, żółtko powinno być płynne. Posypujemy poszatkowanym szczypiorkiem i pietruszką i serwujemy z pieczywem.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości