Chrupiąca sałatka z kiełbasą mini JBB Bałdyga, cukinią i szparagami z grilla
Ilość porcji: 6-8 Czas przygotowania: 25 min. Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- opakowanie kiełbasek mini JBB Bałdyga,
 - 200 g boczku z beczki JBB Bałdyga,
 - pęczek cienkich szparagów,
 - średnia cukinia,
 - ½ szklanki orzeszków ziemnych prażonych, niesolonych,
 - ½ czerwonej papryki,
 - sól, pieprz,
 - oliwa,
 - łyżeczka ziół prowansalskich,
 - 70 g parmezanu w płatkach,
 - skórka starta z cytryny,
 - łyżka papryki gochugaru,
 - 2 sałaty rzymskie.
 
Sposób przygotowania:
Orzeszki kroimy na drobniejsze kawałki, podobnie paprykę, cukinię kroimy w ukośne plastry. Szparagi myjemy, odkrawamy twarde końce. Cukinie wrzucamy do miski, skrapiamy oliwą, solimy, przyprawiamy ziołami prowansalskimi, wrzucamy na grill i grillujemy, aż ładnie się przyrumienią, ale nie zmiękną zbytnio. Obok okładamy szparagi lekko skropione oliwą oraz kiełbaski mini i boczek pokrojony w plastry. Sałaty przekrawamy na pół lub ćwiartki, jeśli są duże, układamy na grillu i krótko rumienimy. Na talerzu rozkładamy zrumienione sałaty, układamy na nich cukinię i szparagi, posypujemy zestem z cytryny, papryką gochugaru i płatkami parmezanu. Na wierzchu układamy zgrillowane kiełbaski, boczek pokrojony w paski i posypujemy całość orzeszkami i papryką pokrojoną w kosteczkę.
French dogi z sałatką z małosolnych z kiełbasą ciętą JBB Bałdyga
Ilość porcji: ok. 8 Czas przygotowania: ok. 20 min Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- opakowanie kiełbasy ciętej JBB Bałdyga,
 - 6 ogórków małosolnych,
 - ½ czerwonej cebuli,
 - ½ pęczka koperku,
 - ½ jabłka,
 - oliwa,
 - pieprz,
 - bułki do hot dogów,
 - prażona cebulka do posypania.
 
Składniki na sos:
- 2 łyżki majonezu,
 - 2 łyżki ketchupu,
 - łyżeczka musztardy francuskiej,
 - ząbek czosnku.
 
Sposób przygotowania:
Mieszamy składniki sosu i odstawiamy. Ogórki, jabłka i cebulę kroimy w kosteczkę, a koperek szatkujemy. Przekładamy do miski, doprawiamy pieprzem i skrapiamy oliwą. Kiełbaski rozkładamy na rozgrzanym ruszcie i grillujemy, jak już będą prawie gotowe, dorzucamy bułki do hot dogów i podgrzewamy je na grillu. Do ciepłej bułki nakładamy łyżkę sosu i rozsmarowujemy go, układamy kiełbasę, posypujemy sałatką z ogórków i prażoną cebulą, serwujemy od razu.
Kiełbaski z szynki bez osłonki JBB Bałdyga w sosie curry z sałatką ze świeżego brokułu
Ilość porcji: ok. 4 Czas przygotowania: ok. 30 min Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- opakowanie kiełbasy z szynki bez osłonki JBB Bałdyga,
 - ½ świeżego brokułu,
 - 200 g kolorowych pomidorków koktajlowych,
 - 100 g sera typu feta,
 - oliwa,
 - 2 łyżki octu balsamicznego,
 - pędy groszku cukrowego,
 - sól i pieprz,
 - ząbek czosnku,
 - ½ mango,
 - czerwona cebula,
 - łyżka miodu.
 
Składniki na sos curry:
- cebula,
 - 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
 - ½ łyżeczki płatków chili,
 - łyżka curry,
 - około 100 ml soku pomarańczowego lub jabłkowego – najlepiej świeżo wyciskanego,
 - około 150 g dobrego ketchupu.
 
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od sosu curry, na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy na nią cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę. Jak się zeszkli, dodajemy koncentrat pomidorowy, płatki chili i curry, przesmażamy chwilę i dolewamy sok jabłkowy lub z pomarańczy. Podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, aż cebula zmięknie i całość się połączy. Następnie dodajemy ketchup i na wolnym ogniu podgrzewamy, aż część odparuje. Możemy zmiksować blenderem lub pozostawić w takiej formie. Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki i miksujemy w malakserze na żwirek. Pomidorki kroimy na pół, mango w kosteczkę i cebulę czerwoną w drobną kostkę. Przerzucamy całość do miski razem z brokułem, doprawiamy solą, pieprzem skrapiamy oliwą, octem i miodem, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy dokładnie i rozkładamy na talerzach, dekorujemy pędami młodego groszku i pokruszoną fetą. Kiełbaski grillujemy z każdej strony, jeszcze gorące kroimy na ukośne plastry i wrzucamy do sosu curry, mieszamy i serwujemy razem z sałatką.
Zobacz także:
- Co przygotować z kiełbasy? Poznaj pomysły Jaśka Kuronia
 - Dania na ognisko. Kiełbaski w dwóch odsłonach - z pieczonymi warzywami i sosem aioli oraz nadziane serem i papryką
 - Pomysłowe dania z kiełbasek, którymi urozmaicisz swoje obiady. Poznaj przepisy Mariety Mareckiej
 
Źródło: Marieta Marecka
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News