Materiał promocyjny

Majówkowy grill z Marietą Marecką. Oto niezwykłe sposoby na podanie kiełbasek

Majówkowy grill z Marietą Marecką. Oto niezwykłe sposoby na podanie kiełbasek
Joanna Kurowska zaprasza na grilla do swojego ogrodu
Źródło: Dzień Dobry TVN

W kuchni Dzień Dobry TVN świętujemy ostatni dzień majówki, a to oznacza grillowanie. Tym razem Marieta Marecka zaprezentowała niezwykłe dania z kiełbaskami w roli głównej. Poznajcie jej przepisy, którym nie oprze się nawet niejadek.

Chrupiąca sałatka z kiełbasą mini JBB Bałdyga, cukinią i szparagami z grilla

Ilość porcji: 6-8 Czas przygotowania: 25 min. Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • opakowanie kiełbasek mini JBB Bałdyga,
  • 200 g boczku z beczki JBB Bałdyga,
  • pęczek cienkich szparagów,
  • średnia cukinia,
  • ½ szklanki orzeszków ziemnych prażonych, niesolonych,
  • ½ czerwonej papryki,
  • sól, pieprz,
  • oliwa,
  • łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 70 g parmezanu w płatkach,
  • skórka starta z cytryny,
  • łyżka papryki gochugaru,
  • 2 sałaty rzymskie.

Sposób przygotowania:

Orzeszki kroimy na drobniejsze kawałki, podobnie paprykę, cukinię kroimy w ukośne plastry. Szparagi myjemy, odkrawamy twarde końce. Cukinie wrzucamy do miski, skrapiamy oliwą, solimy, przyprawiamy ziołami prowansalskimi, wrzucamy na grill i grillujemy, aż ładnie się przyrumienią, ale nie zmiękną zbytnio. Obok okładamy szparagi lekko skropione oliwą oraz kiełbaski mini i boczek pokrojony w plastry. Sałaty przekrawamy na pół lub ćwiartki, jeśli są duże, układamy na grillu i krótko rumienimy. Na talerzu rozkładamy zrumienione sałaty, układamy na nich cukinię i szparagi, posypujemy zestem z cytryny, papryką gochugaru i płatkami parmezanu. Na wierzchu układamy zgrillowane kiełbaski, boczek pokrojony w paski i posypujemy całość orzeszkami i papryką pokrojoną w kosteczkę.

Chrupiąca sałatka z kiełbasą mini JBB Bałdyga, cukinią i szparagami z grilla
Chrupiąca sałatka z kiełbasą mini JBB Bałdyga, cukinią i szparagami z grilla
Źródło: fot. Marieta Marecka

French dogi z sałatką z małosolnych z kiełbasą ciętą JBB Bałdyga

Ilość porcji: ok. 8 Czas przygotowania: ok. 20 min Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • opakowanie kiełbasy ciętej JBB Bałdyga,
  • 6 ogórków małosolnych,
  • ½ czerwonej cebuli,
  • ½ pęczka koperku,
  • ½ jabłka,
  • oliwa,
  • pieprz,
  • bułki do hot dogów,
  • prażona cebulka do posypania.

Składniki na sos:

  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki ketchupu,
  • łyżeczka musztardy francuskiej,
  • ząbek czosnku.

Sposób przygotowania:

Mieszamy składniki sosu i odstawiamy. Ogórki, jabłka i cebulę kroimy w kosteczkę, a koperek szatkujemy. Przekładamy do miski, doprawiamy pieprzem i skrapiamy oliwą. Kiełbaski rozkładamy na rozgrzanym ruszcie i grillujemy, jak już będą prawie gotowe, dorzucamy bułki do hot dogów i podgrzewamy je na grillu. Do ciepłej bułki nakładamy łyżkę sosu i rozsmarowujemy go, układamy kiełbasę, posypujemy sałatką z ogórków i prażoną cebulą, serwujemy od razu.

French dogi z sałatką z małosolnych z kiełbasą ciętą JBB Bałdyga
French dogi z sałatką z małosolnych z kiełbasą ciętą JBB Bałdyga
Źródło: fot. Marieta Marecka

Kiełbaski z szynki bez osłonki JBB Bałdyga w sosie curry z sałatką ze świeżego brokułu

Ilość porcji: ok. 4 Czas przygotowania: ok. 30 min Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • opakowanie kiełbasy z szynki bez osłonki JBB Bałdyga,
  • ½ świeżego brokułu,
  • 200 g kolorowych pomidorków koktajlowych,
  • 100 g sera typu feta,
  • oliwa,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • pędy groszku cukrowego,
  • sól i pieprz,
  • ząbek czosnku,
  • ½ mango,
  • czerwona cebula,
  • łyżka miodu.

Składniki na sos curry:

  • cebula,
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • ½ łyżeczki płatków chili,
  • łyżka curry,
  • około 100 ml soku pomarańczowego lub jabłkowego – najlepiej świeżo wyciskanego,
  • około 150 g dobrego ketchupu.

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od sosu curry, na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy na nią cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę. Jak się zeszkli, dodajemy koncentrat pomidorowy, płatki chili i curry, przesmażamy chwilę i dolewamy sok jabłkowy lub z pomarańczy. Podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, aż cebula zmięknie i całość się połączy. Następnie dodajemy ketchup i na wolnym ogniu podgrzewamy, aż część odparuje. Możemy zmiksować blenderem lub pozostawić w takiej formie. Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki i miksujemy w malakserze na żwirek. Pomidorki kroimy na pół, mango w kosteczkę i cebulę czerwoną w drobną kostkę. Przerzucamy całość do miski razem z brokułem, doprawiamy solą, pieprzem skrapiamy oliwą, octem i miodem, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy dokładnie i rozkładamy na talerzach, dekorujemy pędami młodego groszku i pokruszoną fetą. Kiełbaski grillujemy z każdej strony, jeszcze gorące kroimy na ukośne plastry i wrzucamy do sosu curry, mieszamy i serwujemy razem z sałatką.

Kiełbaski z szynki bez osłonki JBB Bałdyga w sosie curry z sałatką ze świeżego brokułu
Kiełbaski z szynki bez osłonki JBB Bałdyga w sosie curry z sałatką ze świeżego brokułu
Źródło: fot. Marieta Marecka

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości