Przepisy kulinarne

Karnawał po włosku w kuchni Dzień Dobry TVN: bugie, słodkie ravioli i frytki jabłkowe

Przepisy kulinarne

Autor:
Izabela
Dorf
Źródło:
Cristina Catese

W kuchni Dzień Dobry TVN rządziła Cristina Catese, która przygotowała dla nas kilka włoskich, karnawałowych propozycji: bugie, słodkie ravioli i frytki jabłkowe. Palce lizać!

Bugie karnawałowy

Składniki na bugie:

Ciasto:

  • 250 g mąki 00
  • jajko
  • 10 g miękkiego masła
  • 50 ml mleka
  • czubata łyżka stołowa cukru pudru
  • 15 g grappy lub zwykłej wódki
  • skórka z 1/2 cytryny
  • sól

Nadzienie:

  • słoik dżemu truskawkowego

Dodatkowo:

  • 2 l oleju do smażenia
  • cukier puder

Jak przygotować bugie:

Do miski włóż wszystkie składniki: mąkę, jajko, miękkie masło, cukier, mleko, grappę albo wódkę, startą skórkę z cytryny i szczyptę soli. Wyrabiaj ciasto, aż będzie miękkie i gładkie. Uformuj kulę, zawiń w folię i pozostaw na 30 minut w lodówce. Po tym czasie wyjmij część ciasta, uważając, aby reszta pozostała zawinięta w folię. Rozwałkuj ciasto kilka razy, aż osiągnie grubość około 4 mm. Za pomocą łyżeczki ułóż na dolnej części ciasta od dłuższego boku szereg orzechów z dżemem, dobrze rozłożonych. Złóż górną połowę na drugą, dociskając ją wokół nadzienia, aby usunąć powietrze. Aby dobrze uszczelnić ciasto, możesz użyć pędzelka zanurzonego w odrobinie wody, co pomoże mu lepiej przylegać. Na koniec, za pomocą noża do ciasta, przytnij krawędzie i wytnij wiele prostokątów przypominających ravioli. Postępuj w ten sam sposób, aż do wyczerpania wszystkich składników, mieszając ponownie resztki. Smaż bugie po kilka na raz, na oleju rozgrzanym do 170 st. C, uważając, aby obrócić je z obu stron. Kiedy będą złocistobrązowe, odcedź je łyżką cedzakową i pozostaw do wyschnięcia na papierze kuchennym. Posyp je cukrem pudrem i podawaj.

Słodkie ravioli karnawałowe

Składniki na słodkie ravioli:

  • 300 g mąki 00
  • 50 g cukru
  • 30 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • starta skórka z 1/2 pomarańczy
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 300 g świeżej ricotty, odsączonej
  • 75 g cukru
  • łyżeczka cynamonu w proszku
  • 70 g gorzkiej czekolady

Do dekoracji:

  • cukier puder

Jak przygotować słodkie ravioli:

Utrzyj 25 g miękkiego masła z cukrem, dodaj jajka, skórkę pomarańczową i szczyptę soli. Dobrze wymieszaj, a następnie dodaj przesianą wcześniej mąkę i wyrabiaj, aż uzyskasz gładkie i zwarte ciasto. Zawiń ciasto w folię i odstaw na godzinę do lodówki.

Umieść w misce dobrze odsączony ser ricotta, cukier, kawałki czekolady i cynamon. Mieszaj, aż do uzyskania kremowej i jednolitej konsystencji.

Wyjmij z lodówki ciasto i rozwałkuj je na grubość około 2 mm. Podziel na porcje i na brzegu każdego arkusza umieść nadzienie. Złóż ciasto, aby przykryć nadzienie i wytnij półksiężyce za pomocą pierścienia z ciasta o średnicy około 7-8 cm. Pozostaw około centymetrowy brzeg, który przyda się do zamknięcia ravioli. Uszczelnij brzegi za pomocą widelca. Ułóż pierożki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj je pozostałym roztopionym masłem. Piecz przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Jak tylko pierożki staną się złotobrązowe, wyjmij je z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na drucianej półce. Na koniec posyp słodkie ravioli odrobiną cukru pudru.

Frytki jabłkowe

Składniki na frytki jabłkowe:

  • 3 jabłka (najlepiej Golden lub Ligol)
  • 200 g mąki
  • jajko
  • białko jajka
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 25 ml mleka
  • cukier
  • 2 l oleju do smażenia
  • szczypta soli

Jak przygotować frytki jabłkowe:

Przesianą mąkę, proszek do pieczenia, mleko, łyżkę cukru, całe jajko, szczyptę soli i łyżkę oleju umieść w misce i ubij mikserem elektrycznym, aż do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Pozostaw na kilka minut. W innej misce ubij białka ze szczyptą soli i dodaj je do ciasta. Obierz jabłka, usuń rdzeń za pomocą małego noża i pokrój w regularne plastry o grubości około centymetra. Zanurzaj je w przygotowanym cieście. Na patelni rozgrzej dużą ilość oleju i zanurzaj plasterki jabłek po 3-4 na raz na 2-3 minuty, obracając je z obu stron. Za pomocą łyżki cedzakowej zdejmij je z patelni i połóż na talerzu z papierem kuchennym, aby usunąć nadmiar oleju. Natychmiast posyp je obficie cukrem. Naleśniki podawaj na gorąco, choć są też smaczne na zimno.

Zobacz także:

Autor:Izabela Dorf

Źródło: Cristina Catese

Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/East News

Pozostałe wiadomości