Smażone kluski z sosem kentucky - przepis krok po kroku
Składniki:
- 800 g ziemniaków,
- 200 g skrobi ziemniaczanej,
- 2 jajka,
- 150 g sera cheedar w kostce,
- sól, pieprz,
- 2 l oleju rzepakowego,
- 30 g masła.
Sos kentucky:
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki musztardy,
- 3 łyżeczki miodu,
- pół łyżeczki czosnku granulowanego,
- pół łyżeczki cebuli w proszku,
- pół łyżeczki papryki wędzonej,
- 3 łyżeczki sosu sojowego.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
- Ziemniaki przeciskamy przez praskę, następnie dodajemy masło i mąkę.
- Gdy masa lekko ostygnie dodajemy jajka i mieszamy na jednolitą masę. Z masy ziemniaczanej formujemy owale do których dajemy do środka małą kostkę sera cheddar.
- Smażymy w rozgrzanym oleju (160 stopni C.) aż się przyrumienią.
- Wszystkie składniki na sos mieszamy razem w misce.
Zobacz także:
- Kluski z mięsem wieprzowym i mieszanką przypraw – przepis Sebastiana Olmy
- Kluski na parze z jagodami i palonym masłem – przepis Sebastiana Olmy
- Kluski żelazne, szare, przecieraki - trzy nazwy, jeden przepis
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Kuba Tomaszczyk i Julka Cymbaluk
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN
podziel się: