Smażone kluski z sosem kentucky - idealny obiad w karnawale

Kuba Tomaszczyk i Julka Cymbaluk w kuchni Dzień Dobry TVN
Karnawałowe przekąski
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kuba Tomaszczyk i Julka Cymbaluk z programu MasterChef Junior przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN karnawałowe dania. Sprawdź, jak przyrządzić smażone kluski z sosem kentucky. 

Smażone kluski z sosem kentucky - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 800 g ziemniaków,
  • 200 g skrobi ziemniaczanej,
  • 2 jajka,
  • 150 g sera cheedar w kostce,
  • sól, pieprz,
  • 2 l oleju rzepakowego,
  • 30 g masła.

Sos kentucky:

  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 3 łyżeczki miodu,
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego,
  • pół łyżeczki cebuli w proszku,
  • pół łyżeczki papryki wędzonej,
  • 3 łyżeczki sosu sojowego.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
  2. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, następnie dodajemy masło i mąkę.
  3. Gdy masa lekko ostygnie dodajemy jajka i mieszamy na jednolitą masę. Z masy ziemniaczanej formujemy owale do których dajemy do środka małą kostkę sera cheddar.
  4. Smażymy w rozgrzanym oleju (160 stopni C.) aż się przyrumienią.
  5. Wszystkie składniki na sos mieszamy razem w misce.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości