Brownie czekoladowe ze śliwkami i konfiturą - przepis krok po kroku
Składniki:
- Masło - 185g
- Ciemna czekolada - 185g
- Jajka - 3 szt.
- Wanilia extract - 1 mała łyżka
- Brązowy cukier - 275g
- Kakao - 50g
- Mąka pszenna - 130g
- Posiekaną mleczna czekolada - 50g
- Śliwka - 1 kg
- Konfitura owocowa - 1 szt.
Sposób przygotowania brownie czekoladowego ze śliwkami i konfiturą
- Rozpuść masło i ciemną czekoladę w misce nad lekko parującą wodą, wymieszaj razem ze pomocą plastikowej łyżki, poczekaj aż lekko ostygnie.
- W misce ubij jajka, wanilię, cukier aż będą gęste i kleiste, następnie dodaj wcześniej wymieszaną masę z masła i czekolady i dokładnie wymieszaj.
- Na koniec do masy dodaj mąkę, kakao i mleczną czekoladę.
- Masa będzie dość gęsta, zacznij nakładać ją na formę do pieczenia sernika i w staw blaszkę z ciastem do piekarnika na 45 minut do temp. 185 st.
- Wyjmij i sprawdź za pomocą wykałaczki czy nie jest mokre w środku, gotowe ciasto zostaw aby ostygło.
- Brownie pokrój na małe kawałki, dodaj do dekoracji konfiturę owocową i kawałki śliwki.
Zobacz także:
- Brownie z patelni - banalnie prosty przepis na pyszne ciasto czekoladowe
- Brownie z garam masalą. Prosty przepis na rozgrzewający deser
- Matcha brownie podbija sieć. Jak przygotować to smaczne ciasto?
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News
podziel się: