Brownie czekoladowe ze śliwkami i konfiturą. Idealnie sprawdzi się na jesienne przyjęcia

Sebastian Olma trzymający brownie czekoladowe
Brownie czekoladowe ze śliwkami i konfiturą. Idealnie sprawdzi się na jesienne przyjęcia
Źródło: Ola Skowron/East News
W kuchni Dzień Dobry TVN obchodzimy 25-lecie TVN-u. Z tej okazji Sebastian Olma przygotował przeróżne pyszności. Sprawdź, jak przygotować jego brownie czekoladowe ze śliwkami i konfiturą i ciesz się smakiem jesiennych owoców.

Brownie czekoladowe ze śliwkami i konfiturą - przepis krok po kroku

Składniki:

  • Masło - 185g
  • Ciemna czekolada - 185g
  • Jajka - 3 szt.
  • Wanilia extract - 1 mała łyżka
  • Brązowy cukier - 275g
  • Kakao - 50g
  • Mąka pszenna - 130g
  • Posiekaną mleczna czekolada - 50g
  • Śliwka - 1 kg
  • Konfitura owocowa - 1 szt.

Sposób przygotowania brownie czekoladowego ze śliwkami i konfiturą

  1. Rozpuść masło i ciemną czekoladę w misce nad lekko parującą wodą, wymieszaj razem ze pomocą plastikowej łyżki, poczekaj aż lekko ostygnie.
  2. W misce ubij jajka, wanilię, cukier aż będą gęste i kleiste, następnie dodaj wcześniej wymieszaną masę z masła i czekolady i dokładnie wymieszaj.
  3. Na koniec do masy dodaj mąkę, kakao i mleczną czekoladę.
  4. Masa będzie dość gęsta, zacznij nakładać ją na formę do pieczenia sernika i w staw blaszkę z ciastem do piekarnika na 45 minut do temp. 185 st.
  5. Wyjmij i sprawdź za pomocą wykałaczki czy nie jest mokre w środku, gotowe ciasto zostaw aby ostygło. 
  6. Brownie pokrój na małe kawałki, dodaj do dekoracji konfiturę owocową i kawałki śliwki. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości